• 瀏覽: 29,837
  • 回覆: 388
+8
變種病毒Omicron傳播力強,引爆本港第5波疫情,惟重症個案不多。香港大學微生物學系最新研究發現,Omicron的病毒複製能力和致病性較其他新冠病毒變種低。負責研究的講座教授袁國勇表示,研究顯示人體因疫苗或感染,刺激免疫系統對抗病毒,因而壓迫新冠病毒基因變種試圖擺脫人類免疫系統,但基因突變同時降低病毒肺部繁殖效率。他希望Omicron續循該進化軌跡,成為溫和,只導致普通感冒的冠狀病毒。

有 這 樣 的 事 情, 大 家 肯 定 真 的 嗎 ?

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/omicron料變普通感冒-214500674.html

用數據說話啦, 鬥吹無用。 

睇下幾多人死於 Omicron

美國過去24小時 確診總數突破7000萬,新增死亡4303例

每天死這麼多的普通感冒?

怎麼看也不像普通感冒

而且還有很多嚴重後遺症!!

引用:
原帖由 QingKing 於 2022-1-24 12:01 AM 發表
變種病毒Omicron傳播力強,引爆本港第5波疫情,惟重症個案不多。香港大學微生物學系最新研究發現,Omicron的病毒複製能力和致病性較其他新冠病毒變種低。負責研究的講座教授袁國勇表示,研究顯示人體因疫苗或感染,刺激免疫系統對抗病毒,因而壓迫新冠病毒基因變種試圖擺脫人類免疫系統,但基因突變同時降低病毒肺部繁殖效率。他希望Omicron續循該進化軌跡,成為溫和,只導致普通感冒的冠狀病毒。

有 ...
邊個咁講?等佢試吓先

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-24 12:05 AM 發表

師兄你試下就知數據有無鳩吹啦

引用:
原帖由 owen11223344 於 2022-1-24 12:10 AM 發表

師兄你試下就知數據有無鳩吹啦
空姐老母, 無打針, 試緊 Delta

葵涌好多人試緊 Omicron

好快有結果, 唔洗心急

引用:
原帖由 QingKing 於 2022-1-24 12:01 AM 發表

有 ...
負責研究的講座教授袁國勇表示。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-24 12:20 AM 發表

好快有結果, 唔洗心急
我叫你試啊師兄,估唔到你又係一個鳩縮友

引用:
原帖由 owen11223344 於 2022-1-24 12:21 AM 發表

我叫你試啊師兄,估唔到你又係一個鳩縮友
我要返工, 唔係我真係想試下中 Omicron 

中過之後, 得到的天然抗體, 好過打針 10 倍。 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-24 12:24 AM 發表

我要返工, 唔係我真係想試下中 Omicron 

中過之後, 得到的天然抗體, 好過打針 10 倍。 
屌你咩!返工同中om無衝突架,鳩縮就鳩縮啦你

如果真係變成普通感冒,咁仲有冇需要打針

普通應冒要封成二棟大廈?😆😆😆

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-24 12:05 AM 發表

就係英國美國數據顯示
死亡率總低過普通流感

引用:
原帖由 owen11223344 於 2022-1-24 12:26 AM 發表

屌你咩!返工同中om無衝突架,鳩縮就鳩縮啦你
中左邊個比我返工?你真係傻嫁 wo 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-24 12:20 AM 發表

好快有結果, 唔洗心急
空姐老母係Omicron

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]