• 瀏覽: 157,689
  • 回覆: 1,857
  • 追帖: 5
+117
隨着新冠肺炎變種病毒Omicron成主流,數據顯示此病毒殺傷力大減,西班牙將新冠病毒當流感處理,英國更宣布成風土病及本周...

都係風土病嘅、大家可以如常生活

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0123_00822_001.html

那些地方除了躺平,還有別的方法?
他們只是無能,沒有選擇,只能躺平。
他們躺平了,看着中港的清零,又恨又自卑,拼命的想拉中港下水。
中國人的生命和健康寶貴,不是那些垃圾國家的被拋棄的可憐人可比的。

好心唔好再講共存啦, 所謂共存只係人地失敗的藉口

引用:
原帖由 robin09 於 2022-1-23 09:24 AM 發表
那些地方除了躺平,還有別的方法?
他們只是無能,沒有選擇,只能躺平。
他們躺平了,看着中港的清零,又恨又自卑,拼命的想拉中港下水。
中國人的生命和健康寶貴,不是那些垃圾國家的畜生可比的。
共存係遲早的事,到有一日中港都共存時,大家都變成你所講的畜生了

不愈就當安樂死 

有師兄話D病毒過咗一排就傳播力弱, 係咪真係咁?

抗疫思維可以隨病毒減弱,市民疫苗接種率提升而改變。阿爺要清零主要係為咗冬奧成功順利舉行,當冬奧完成之後同時病毒殺傷力減弱其實到時應該考慮點樣與病毒共存而不是追求清零。

西方媒體帶風向, 想拖香港落水, 佢地妒忌阿爺抗疫成功又經濟增長, 唔甘心, 想香港仿傚共存, 拖阿爺後腿.

中國人重視人民寶貴生命, 唔似虛偽國家做唔到就躺平抗疫, 自己經濟唔掂賴中國清零影響全球經濟, 咁既大話都講得出.

引用:
原帖由 zero1022 於 2022-1-23 09:28 AM 發表

共存係遲早的事,到有一日中港都共存時,大家都變成你所講的畜生了
實際上,儘管奧米克戎死亡率不高,但歐美的死亡總數和重症總數更高了(因為感染率極高),後遺症還不清楚。
歐美躺平是因為沒有別的辦法,只能躺平。而且即便是歐美,感染了也得自我隔離5-10天,這裡面損失了多少生產力?影響多少社會運作?
共存當然是遲早的事。
但現在香港顯然還可以清零,還有資本冷靜觀察,還可以爭取時間,為什么就要投降?
再等半年,如果歐美真的趟出一條陽光道了,香港再開放不遲。這樣可以挽救無數人的生命和健康,節省大量醫療和社會資源。

引用:
原帖由 zero1022 於 2022-1-23 09:28 AM 發表

根本病毒共存係香港係一定發生,相信係唔會好耐, 甜不嬲講嘢謹慎嘅 袁國勇教授 都出嚟話 呢個病毒 輕微, 佢無端端咁講

引用:

老實講 冇人會想與病毒共存, 但可惜西方搞到一鑊粥, 佢哋已經放棄, 除非香港諗住 以後都唔同呢啲國家往來, 否則冇辦法

依家係全世界除左中港之外都講與病毒共存,唔該d人睇情楚先唔好開口埋口淨係講英美澳

「與病毒共存」做法,害人無數。

順應潮流都係生存之道

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-1-23 09:44 AM 發表
依家係全世界除左中港之外都講與病毒共存,唔該d人睇情楚先唔好開口埋口淨係講英美澳
中港唔係唔講同存,係講完你地唔肯接受,大陸做到咪繼續封囉,香港要封都冇問題,不過能力唔及大陸,咪兩頭唔到岸囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]