• 瀏覽: 26,073
  • 回覆: 107
+3
全民檢測絕非新招,去年政府試過全港自願檢測,反應平平。相反,若要全港實施強制檢測,又必須要配合大規模禁足令,兩種方案不是效益低,就是難於在

技術上, 執行到咩?區外人路過, 會唔會捉埋去檢?!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/727 ... utm_medium=referral

技術上又點樣唔可行?唔可行甘身份證記錄要來做咩?比自由自主比D最無公德最無道德既香港人去自願檢測咪最後搞到疫情一波又一波永不完結囖,又驚麻煩又驚比人偷DNA去配D賤種出來。樓主睇唔順眼又block埋我啦笨,預左你淆

幾可肯定
大量無病癥的人
呢幾日,可能已經產生不少新的穩性傳播連
政府發大強檢
意義不大

不代表乜都唔做
就算與病毒共存,也不是全部放軟手腳
只是不強求不切實際的清0

有目的圍封某些有爆發風險的小區
也是可以做

漫無目的,實行難,效益低的全民強檢
不要搞呢d

就算與病毒共存
要成功
也要有一定的控制,不致短時間內失控爆發
以致醫療崩潰

與病毒共存,就是接受病毒會永久存在,人是必定會染疫的現實,也有人因染疫死亡的現實
不強求清0

要成功,是通過有限度,有秩序的全民感染
甚致是重複感染
達致群體免疫

人類對流感的群體免疫
不是day1 天跌落來
而是人自一出世,就不斷重複感染而來

逃走左果班直頭要好似個機長咁拘捕佢啦

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-1-22 10:24 PM 發表
幾可肯定
大量無病癥的人
呢幾日,可能已經產生不少新的穩性傳播連
政府發大強檢
意義不大

不代表乜都唔做
就算與病毒共存,也不是全部放軟手腳
只是不強求不切實際的清0

有目的圍封某些有爆發風險的小區
也是可以做

漫無目的,實行難,效益低的全民強檢
不要搞呢d
你覺唔覺得, 政府不自覺患上「抗疫潔癖」?!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-1-22 10:30 PM 發表

你覺唔覺得, 政府不自覺患上「抗疫潔癖」?!
政府除了死跟大陸清0硬任務
已不會思考

早在本個月中,屯門區內錄得多宗Omicron個案,立法會議員陳凱欣已經在十日前要求全區或全港強制檢測,不過行政長官林鄭月娥當時說不可行。

行政長官林鄭月娥曾表示:「如我們放棄這個這麼有成效、這麼聚焦的檢測工作,貿然聽取些意見,做些與別人地方做的所謂小區檢測,我不會承擔這後果。」

之前先大大聲話唔會學人地

葵涌加油 

清0犧生品 

基本上區區都有, 只是你區唔好彩

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-1-22 10:33 PM 發表
早在本個月中,屯門區內錄得多宗Omicron個案,立法會議員陳凱欣已經在十日前要求全區或全港強制檢測,不過行政長官林鄭月娥當時說不可行。

行政長官林鄭月娥曾表示:「如我們放棄這個這麼有成效、這麼聚焦的檢測工作,貿然聽取些意見,做些與別人地方做的所謂小區檢測,我不會承擔這後果。」

之前先大大聲話唔會學人地
傳說中的『中間方案』尚在研究;你知政府的研究要幾長時間啦, 遲啲可能Omicron已無人提了。

女人做野拖拖拉拉, 越拖件事就越大鑊

引用:
原帖由 fathoz 於 2022-1-22 10:38 PM 發表
女人做野拖拖拉拉, 越拖件事就越大鑊
現屆政府快步入看守階段, 係人都唔搏啦~

你哋咁都唔明 有人想借疫情押後特首選舉
香討質素愈黎愈差

引用:
原帖由 假波多 於 2022-1-22 10:47 PM 發表
你哋咁都唔明 有人想借疫情押後特首選舉
香討質素愈黎愈差
選舉呢啲遊戲, 點及抗疫意義重大?放埋一旁, 毫無影響~

主題標籤 #強制檢測
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]