• 瀏覽: 2,320
  • 回覆: 26
+2
中國援助剛果共和國的第三批新冠疫苗,運抵首都布拉柴維爾,並舉行交接儀式。中國駐當地大使馬福林,及剛果共和國衛生部辦公廳主任唐德萊等多名官員,到機場迎接。 唐德萊代表剛果共和國,對中方援助表示誠摯感謝,表示中方在中非合作論壇第八屆部長級會議上,宣布一系列援助非洲的措施,再次彰顯中非團結互助的堅定決心。...

中國盡大國之責,除援助世衛COVAX疫苗機制,仍援助友邦抗疫

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1630018-20220122.htm?spTabChangeable=0

慎思守法 遠離暴行
萬般帶不走 唯有業隨身
只要幫得到, 中國一定幫.

大家齊齊思考下,非洲接種率唔到一成,但染疫和死亡人數又無大升!?係無媒體報導?但世衛只警告歐美疫情

送疫苗有西用咩,箱入面係美金又唔同

引用:
原帖由 明日強勁的富豪 於 2022-1-22 11:53 AM 發表
Taiwan Can Help

在下一步大棋

引用:
原帖由 mawongching 於 2022-1-22 12:02 PM 發表

Taiwan Can Help
無所謂,非洲人見錢開眼,價高者得

引用:
原帖由 caorenjie 於 2022-1-22 11:59 AM 發表

根本非洲統計能力都沒有
世衛有數據

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-1-22 09:38 AM 發表
大家齊齊思考下,非洲接種率唔到一成,但染疫和死亡人數又無大升!?係無媒體報導?但世衛只警告歐美疫情https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220121/photo/bkn-20220121230155086-0121_00822_001_04p.jpg?20220121230325
師兄個問題好好,我唔識答點解非洲疫情好似冇其他地方嚴重。

俾非洲三大國疫情嘅大約數字大家參考下:

尼日利亞
人口:2億
確診人數:25萬
死亡人數:3000
疫苗接種劑數:1900萬

埃塞俄比亞
人口:1.1億
確診人數:46萬
死亡人數:7000
疫苗接種劑數:1000萬

埃及
人口:1億
確診人數:40萬
死亡人數:22000
疫苗接種劑數:6000萬

來源:
世衛網站
https://covid19.who.int/

引用:
原帖由 明日強勁的富豪 於 2022-1-22 11:53 AM 發表
送錢比人,台灣係攞左專利

引用:
原帖由 tam_n 於 2022-1-22 12:40 PM 發表

師兄個問題好好,我唔識答點解非洲疫情好似冇其他地方嚴重。

俾非洲三大國疫情嘅大約數字大家參考下:

尼日利亞
人口:2億
確診人數:25萬
死亡人數:3000
疫苗接種劑數:1900萬

埃塞俄比亞
人口:1.1億
確診人數:46萬
死亡人數:7000
疫苗接種劑數:1000萬

埃及