• 瀏覽: 36,702
  • 回覆: 318
  • 追帖: 4
+9

本港新冠第5波疫情不斷擴散,社區存在多條隱形傳播鏈,身兼全國人大代表的立法會議員陳曼琪向人大常委會遞交閉會建議,請求中央政府協助本港進行強制全民檢測。

陳曼琪指,由於本地疫情嚴峻,本港政府須認真考慮進行強制的全民檢測,而2020年的「普及社區檢測計畫」因為本港無實行強制措施,又沒有充份的宣傳,使得只有178萬參與檢測,成效不彰,未能有效運用中央為港提供的人力物力。

她又表示,在實施強制全民檢測的同時,應配合「安心出行」,限制未在限期前完成檢測的人士出入公共場所及食肆、港府亦需與內地進行緊密溝通,完善「安心出行」轉換成「港康碼」的程序。

陳曼琪向人大常委提閉幕議案,請求中央協助香港進行強制全民檢測。資料圖片

上次黃鄭都嚇怕左中央,今次中央唔知會唔會再派人來香港幫忙

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1801081/即時-港聞- 第5波疫情-陳曼琪向人大常委提案-請求中央協助本港強制全民檢測

跟林鄭唱反調?

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2022-1-21 08:33 PM 發表
跟林鄭唱反調?
又如何
林鄭同樣跟祖國唱反調

專家話無用

建議全民檢測前,
中央應先收押一眾黃奠港英餘孽,避免有人從中作梗暗地破壞。

陳曼琪議員建議唔錯

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-1-21 08:40 PM 發表
建議全民檢測前,
中央應先收押一眾黃奠港英餘孽,避免有人從中作梗暗地破壞。
你有乜證據指責人搞破壞?

提示: 違規內容已被屏蔽
支持陳小姐參選特首

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-1-21 08:45 PM 發表

我建議關你撚事?
你搧惑他人仇恨政府, 罪犯國安法, 洗定pat pat啦;如果有!

全民檢測?  檢條鳩就得

香港有鳩人手同空間咩,唔通個個唔返工等做檢測呀,金融市場點?係咪唔要呀
呢條白卡婆食唔夠藥

想香港好就叫洪為民班人開少 d 生日會啦

pk  擦鞋精。 

引用:
原帖由 wingsyip 於 2022-1-21 08:47 PM 發表
支持陳小姐參選特首
想香港死快 d 就叫佢做啦

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-1-21 08:50 PM 發表
全民檢測?  檢條鳩就得

香港有鳩人手同空間咩,唔通個個唔返工等做檢測呀,金融市場點?係咪唔要呀
呢條白卡婆食唔夠藥

想香港好就叫洪為民班人開少 d 生日會啦
呢隻臭閪毒蟹, 「左毒上腦」架!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]