• 瀏覽: 7,797
  • 回覆: 11
+2
航程不足, 又沒有海外基地. 可以在那地中途加油? 馬拉, 印尼?

可以用民航機點解仲要用軍機?

真係要用都可以喺南沙起飛唔洗加油

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-1-21 05:48 PM 發表
可以用民航機點解仲要用軍機?

真係要用都可以喺南沙起飛唔洗加油
湯加的機場是否可運作了

引用:
原帖由 isvh5 於 2022-1-21 06:50 PM 發表

湯加的機場是否可運作了
開返啦

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-1-21 08:40 PM 發表

開返啦
得一條跑道,其實容納唔到好多航機,附近幾個國家都有派飛機運載物資,而且湯加嚴格管控入境限制防止新冠病毒入侵,澳洲佬就要中途折返,中國可以選擇船運,雖然速度慢但運載量大

實現空中加油

以住老尾轟炸太陽國國境, 在機上附加油箱加油, 最後無油只能飛中國, 同一樣現今運20都已經有加油機, 都是有油箱設置機內供油給戰機, 運20運送物資要計算貨物重量/油箱重量, 以及回程油量, 是否回程中途須要在那裡加油等等.

可以將物資運到澳洲或新西蘭,然後由他們運往湯加。

Y20已從廣州白雲機場飛至湯加了,
距離是9173km,
載貨33噸
睇片呢架Y20應該都係裝備D30KP/WS18

https://www.youtube.com/watch?v=y16fQEUGUQI&t=25s

係印尼加油料

引用:
原帖由 a_drew 於 2022-1-28 12:48 PM 發表
係印尼加油料
原來如此

引用:
原帖由 isvh5 於 2022-1-28 12:30 PM 發表
Y20已從廣州白雲機場飛至湯加了,
距離是9173km,
載貨33噸
睇片呢架Y20應該都係裝備D30KP/WS18

https://www.youtube.com/watch?v=y16fQEUGUQI&t=25s
如果從南海美濟島前往,航程 ~8200KM,兩個機場跑道差不多一樣長 ~2.5KM
在美濟島做物流及工作人員隔離中心都吾錯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]