• 瀏覽: 5,801
  • 回覆: 32
無論什麼制度, 其中一個重要元素是"FEEDBACK MECHANISM"
缺乏有效回饋機制, 領導層便不能有效更改錯誤及適應環境改變, 在古時環境變化少及文盲多, 只需要一個皇帝及少量精英便可有效統治.
今時今日, 只有上網自由/新聞自由/言論自由才可以達至有效既回饋機制, 從邏輯上, 看不到極權可以擁有高效既FEEDBACK MECHANISM, 只靠權貴自律及權貴是聖人大公無私, 在邏輯上看不到成功元素.
歡迎大家用邏輯及事實及數據來理性討論!

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2022-1-21 01:19 PM 發表
無論什麼制度, 其中一個重要元素是"FEEDBACK MECHANISM"
缺乏有效回饋機制, 領導層便不能有效更改錯誤及適應環境改變, 在古時環境變化少及文盲多, 只需要一個皇帝及少量精英便可有效統治.
今時今日, 只有上網自由/新聞自由/言論自由才可以達至有效既回饋機制, 從邏輯上, 看不到極權可以擁有高效既FEEDBACK MECHANISM, 只靠權貴自律及權貴是聖人大公無私, 在邏輯 ...
你先用事實同理據證明咗你嘅偉論先再講啦!

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2022-1-21 01:19 PM 發表
今時今日, 只有上網自由/新聞自由/言論自由才可以達至有效既回饋機制, 從邏輯上, 看不到極權可以擁有高效既FEEDBACK MECHANISM, 只靠權貴自律及權貴是聖人大公無私, 在邏輯 ...
你就慢慢去回饋囉,今次吾得,等多四年,再吾得,又等多四年。
人地就用大數據去分析,可預知人民將來實際須要。
通脹就係例子,一年前就可預知,美國做左咩去預防?
反觀大陸就及早準備,加大供應鏈。

根本吾關制度事,係為政者效率及質素問題,無質素,無效率有咩機制都無用。

邏輯:
- 香港屍髮毫無監管
- 香港妓脅無法無天
講邏輯, 不如念下經先啦

附件

Democrazy 10 commandments.png(389.97 KB)

Democrazy 10 commandments.png

引用:
「愛德曼全球信任度調查報告」(Edelman TrustBarometer)是在去年11月對28個國家、3萬6000多名受訪者進行調查的結果,詢問受訪者對他們國家的政府、企業、非政府組織、媒體這4大社會部門的信任度。

調查結果顯示,中國受訪者對中國政府信任度為91%,比去年上升9個百分點;而美國受訪者對美國政府信任度只有39%,比去年下降3個百分點。綜合4大社會部門的總信任度,中國為83%,而美國只有43%。
當你的「邏輯」跟現實不乎時,必定是你假說的「邏輯」出錯。

思而不學則殆,單純空想而不好好學習看看實情,也只會一無所得。

引用:
原帖由 良心打白條 於 2022-1-21 02:41 PM 發表

你就慢慢去回饋囉,今次吾得,等多四年,再吾得,又等多四年。
人地就用大數據去分析,可預知人民將來實際須要。
通脹就係例子,一年前就可預知,美國做左咩去預防?
反觀大陸就及早準備,加大供應鏈。
仲有上年加大糧食儲備~呢啲先係政權要做嘅嘢。

其實呢個世界吾存在民主,共產主義先係比較全面嘅民主制度,整個社會由下而上。依家西方國家只係啲選舉制度。每四年俾啲腦殘民眾玩下選舉遊戲,洗腦佢哋以為咁樣就係參與咗國家政治,實際上控制政權嘅一直係背後嗰班資本集團。

一個靠殺土著立國是否民主?
林肯解放黑奴後到現在黑人在美麗國是否平權?
唔通呢啲係好嘅制度?

真係唔知點解會有啲咁岸九嘅帖。

成鳩日話有選舉好。
首先你識選咩?
你又唔識候選人,你點知佢好?
點解要選佢?
你本身一無所知,呢啲叫有選舉好?

引用:
其實制度都係意識形態上既野, 最實際不外乎點樣有效率管治國家, 無論外交, 科技, 經濟, 貿易, 民生, 大大小小都需要大量數據支持先可定出有效率政策. 古代既統治階層都係透過不斷競爭力爭上遊先去到管治層, 佢地多數係尖子中既尖子, 佢地識既野上至天文, 地理, 治國, 經濟, 思想哲學, 下至天氣, 農業知識都比平民優勝好多. 如果靠知識一般既平民去選舉佢地認為有能力既人士管理國家, 多數係幾年換一屆, 正事做唔到, 就好似西方所謂民主選舉.

樓主都犯左羅輯上錯誤, 如果你眼中極權真係劣種制度, 為何西方國家一直要阻止? 係小朋友都知道既問題. 如果民主制度真係好, 點解西方係處理疫情一團糟. 管治國家只有頂尖既人先有資格能力勝任, 唔好以為衣家普遍好多人又讀完碩士博士就可以做到, 佢地好多都係紙上談兵, 到真係實戰又係咩都做唔到. 無論極權定民主都係D管治階層包裝既野去合理化佢地統治. 從來沒有極權比民主制度優勝, 或者民主比極權優勝. 呢D係好意識形態既野, 好虛無飄渺. 最實在係點樣有效管治而唔係制度問題.

回饋機制呢樣野係公司或者一個家庭或者有用, 但以國家層面, 佢需要既資料涉及層面好廣泛, 普通人係唔會咁易知道, 例如國家安全, 每個省縣既人口分佈, 去制定教育政策, 生育政策, 呢D層面唔係普通討論區可以做到. 回饋機制或者可以係一個小區或者業主立案法團呢種就有幫助.

簡單問題, 你眼中極權國家能好好治理國家, 人民豐衣足食, 定一個民主國家, 內部問題多多, 日日示威暴動, 又去商店零元購, 人民躺平唔做野等政府救濟好? 如果認為民主好過極權, 咁你係被洗腦. 世上只有高效率同低效率管治, 民主制度呢D係好虛既野, 唔可以當飯食. 從最基礎上面思想, 你就知道原因, 不需要經常爭論何種制度優勝.

引用:
黃狗就被黑媒蒙蔽,其實黃狗知唔知道大陸制度和美國制度有咩唔同,黃狗又知唔知道我話回歸后,香港其實是美國化,不是黃狗抹黑的大陸化。

美國的選舉制度是認為政府是魔鬼,所以需要關在籠里,所以我們見到西方國家不斷透過議會和法庭限制總統權力。總統其實只是一個資本利益協調者。所以資本才是皇道。資本可以為所欲為。

而大陸的一黨專政,認為資本就是魔鬼,所以需要將資本關在籠里,資本同黃狗一樣平等。

回歸前,香港有英國政府將地產魔鬼關在籠里,所以當時黃瓜李不敢作反,而回歸后,黃狗官員,司法等基本上和資本勾結,所以特首權力不斷不弱化,政府的施政不是被拉布,就是被司法覆核。還有黑媒的天天抹黑。黃瓜李等大地主被放出籠啦。

不過國安法重新將資本關在龍里,黃狗李聞到味道,所以一早安排走人。

還有其實你認為是政府應該關在籠里,還是資本呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]