• 瀏覽: 22,156
  • 回覆: 190
  • 追帖: 2
+4
政府厲行「疫苗氣泡」,公務員陸續經內部電郵收到實施細節,下月16日起所有政府僱員均須接種至少一劑疫苗,方准進入政府大樓及工作處所。唯一例外是懷孕或具有效醫生證明列明不適宜打針人士,屆時這類僱員會獲簽發「特別通行證」。若未能符合要求者將被拒進入工作場所,並將視之為「缺勤」,面臨紀律處分。

《香港01》取得公務員事務局發出的指引,要求政府僱員向所屬部門交代自己接種疫苗情況,包括已接種多少劑;如有醫生證明不適宜打針者,須交代證明的有效期。部門將因應相關紀錄更新門卡,屆時未有打針、又不符合豁免要求的僱員,門卡將自動失效。公務員若拒絕交代接種情況,同樣會被視作不服從部門指令,面臨紀律處分。
有公務員被要求下月15日交出辦公室門卡

現時全港政府僱員近18萬人,首針接種比率達98%,即受影響人數不多於4,000人,政府為鼓勵僱員接種疫苗,已多次收緊措施,本月3日起未打針僱員須每三天做一次核酸檢測;沒醫生證明,更加需要自費檢測。

「疫苗氣泡」下月16日實施後,現行三天一檢將不再是打針的替代選項。有公務員透露,政府要求未打針同事在實施前一天,即下月15日交出辦公室門卡。公務員工會聯合會總幹事梁籌庭表示,交回門卡是正常做法,以便部門更新門卡以識別同事是否符合要求。他說,疫苗氣泡的實施指引只是發送給部門主管,牽涉具體技術實施細則,再由各部門下達,所以實施情況因部門而異。

須上報接種紀錄 未打針者門卡自動失效

《香港01》取得該份長達11頁的實施指引,列明政府僱員須向所屬部門交代接種疫苗情況。為了方便管理,有拍卡設施的工作處所,例如政總,會根據紀錄更新僱員的進入權限,未打針且不獲豁免者,門卡或通行證將會失效。

有公務員向《香港01》表示,今早已接獲部門電郵交代細節,「講明冇打針,(下月)16日起唔畀返工,當作缺勤」,如有醫生證明就要事先申請「特別通行證」,否則將面臨紀律處分。不過他並非在政總上班,有關安排經部門轉達,部門未有要求未打針者交出證件:「其實視乎邊度返工,唔係度度都要嘟卡,有啲用鎖匙,有啲用密碼,不過如果去其他部門開會就有影響。」

在另一部門工作的合約僱員則指,所在的辦公處位於商廈,公務員同事都是自由出入,「唔會擺人喺度查」,相信措施對於在政府合署或政總返工人士影響較大。

不過指引列明,即使工作處所沒有出入系統,部門也要指派專責人士更新僱員接種紀錄,會將不符要求者名單知會處所管理者,必定嚴格執行,拒絕相關人士進入,強行進入者可被刑事檢控。

疫情其間,全港市民要注意個人衛生,盡量小外出,如要外出,要戴口罩。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/726 ... utm_medium=referral

金融市場只有盜賊,一定唔會有好人,好人一定係騙子。
預計結果︰

奸邪妖獸公務員提出司法覆核,然後公然上傳媒投訴,在「黃色律師」、「黃色假髮人」及「黃色媒體」夾擊之下,政府被打至跪地求饒,最終收回成命。

又谷廢水.

美國法院已禁止強逼打針. 

香港可提司法覆核. 

唔想打針就好移民啦,移去陰國尾國就啱

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-20 08:25 PM 發表

香港可提司法覆核. 
你可以唔打,有醫生紙證明唔適宜打針咪日日自費檢查囉,民主又話少數服從多數,大眾欠咗你乜?

引用:
原帖由 樓上中心的山羊 於 2022-1-20 08:34 PM 發表
唔想打針就好移民啦,移去陰國尾國就啱
睇左司法覆核結果先.

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-1-20 08:40 PM 發表

你可以唔打,有醫生紙證明唔適宜打針咪日日自費檢查囉,民主又話少數服從多數,大眾欠咗你乜?
民主不能侵犯個人人身自由.

睇下啲黃人公務員會唔會為“糧支”,搞到冇骨氣去打針

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-20 08:44 PM 發表

民主不能侵犯個人人身自由.
呢啲叫個人自由?咁西方口罩令咪侵犯個人自由?你連公民責任同個人自由都分唔清,日日9叫反對抗疫都唔知為乜。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-1-20 08:50 PM 發表

呢啲叫個人自由?咁西方口罩令咪侵犯個人自由?你連公民責任同個人自由都分唔清,日日9叫反對抗疫都唔知為乜。
打針對於個人身體係入侵性, 無人可以逼人進行任何強制性醫療.

口罩係外加物,  等同衣服, 唔著衫係犯法, 同自由無抵足.

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-20 08:25 PM 發表

香港可提司法覆核. 
可以唔L做架嘛,我月薪十萬政府工都晤做啦

引用:
原帖由 錢太多4 於 2022-1-20 08:54 PM 發表

可以唔L做架嘛,我月薪十萬政府工都晤做啦
公平, 法治的社會, 唔會咁講, 炒人都要有合理理由, 唔係上司大晒, 老細大晒.

引用:
原帖由 日行千里 於 2022-1-20 20:21 發表
政府厲行「疫苗氣泡」,公務員陸續經內部電郵收到實施細節,下月16日起所有政府僱員均須接種至少一劑疫苗,方准進入政府大樓及工作處所。唯一例外是懷孕或具有效醫生證明列明不適宜打針人士,屆時這類僱員會獲簽發「特別通行證」。若未能符合要求者將被拒進入工作場所,並將視之為「缺勤」,面臨紀律處分。
https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220120/560867034372509696201493.jpeg/wABr3St2BHiytjbr5dDhF6IpOBS64REFyJ4KdcieCnU ...
咁樣叫唔係強制

林鄭搞個禁蒙面法, 都畀假髮狗ban撚咗喇, 今次唔畀冇打針的黃屍公墓員返工, 假髮狗一定判唔返工的公墓員可以在家工作, 照常出糧.
假髮狗自己都撚去打針, 邊個可以check假髮狗的針紙???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]