• 瀏覽: 15,625
  • 回覆: 130
本港爆發第五波疫情,社區傳播鏈未斷,衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君和醫院管理局總行政經理(綜合臨床服務)李立業今日(20日)就新冠病毒個案的最新情況舉行簡報會。 衞生防護中心公布,今日新增14宗

本港爆發第五波疫情,社區傳播鏈未斷,衞生署衞生防護中心傳染病處主任張竹君和醫院管理局總行政經理(綜合臨床服務)李立業今日(20日)就新冠病毒個案的最新情況舉行簡報會。

衞生防護中心公布,今日新增14宗確診個案,包括10宗本地個案;同日錄得約20宗初步確診個案。

衞生署昨日(19日)公布,一名居葵涌邨逸葵樓的79歲老翁(個案#13085)確診新冠肺炎,他日前早上到仁濟醫院照腸鏡時檢測陽性(即看:下一頁),其同一大廈3樓亦另有一名住戶今日確診,惟屬於不同樓層及座向,中心正追查兩宗個案有否流行病學關連。

患者為一名53歲國泰外判男司機(個案#13090),任職飛勁貨運有限公司,於國泰貨運站5樓工作,日常駕駛剷車剷貨,毋需接觸貨物,他1月18日出現咳嗽,同日檢測已初步陽性,曾於去年9月2日及30日在港接種兩劑科興疫苗。
另外,當局指有一名一歲的BB早前曾到逸葵樓探望婆婆,其後確診,BB居於青衣長康邨康順樓。
葵涌邨逸葵樓共有7個住戶確診,涉及的層數為3、5、7、8、11、26樓,其中居26樓的個案為不確定性;另有一名居8樓的患者在本月18日前往深圳,翌日確診。其餘患者包括早前確診的79歲翁(個案#13085),以及今日確診的53歲男司機(個案#13090)及一歲BB(個案#13100),另有數名人士初步確診。
另外,港府昨晚限制在葵涌邨逸葵樓內的人士須留在其處所並接受強制檢測,當中發現1名人士的檢測結果呈初步陽性。
張竹君表示,上址現時沒有明顯的打橫或垂直傳播,但有患者是居不同樓但同一座向,指突然有多人感染,相信一定有傳播,衞生署將到場調查,了解是否有環境污染。

又爆睇怕2月3號之後都好難放寬…

新聞來源連結:
https://topick.hket.com/article/3160571/?r=mcsdwp

女黃記一聽到“深圳”立即上頭, 追問係咪回港易或來港易人士
點知俾張醫生串番轉頭, 唔該聽清楚啲, 呢單係香港人返去深圳後, 獲大陸通知佢確診呀,😒

去過深圳?驗唔倒有毒?

其實係咪成個機場都係疫區, 點解唔學中國用「環閉式管理」........ 不過講咩都太遲, 病毒都入咗唻

引用:
原帖由 snooboy 於 2022-1-20 05:04 PM 發表
點知俾張醫生串番轉頭, 唔該聽清楚啲, 呢單係香港人返去深圳後, 獲大陸通知佢確診呀,😒
黃狗黑記吾做賊浪費曬天賦

成幢樓都好危險,好彩檢測揾咗出嚟,不過其他人都要小心,可能未發出嚟

引用:
原帖由 ddcharles1977 於 2022-1-20 05:05 PM 發表
去過深圳?驗唔倒有毒?
就係大陸滴水不漏,驗到有毒港人。

封佢老母, 鴨嘴獸開工. 

引用:
原帖由 ddcharles1977 於 2022-1-20 05:05 PM 發表
去過深圳?驗唔倒有毒?
係返深圳驗到病毒呀留心上堂啦

引用:
原帖由 snooboy 於 2022-1-20 05:04 PM 發表
邊間傳媒既黃記?

嬲死你

曾訪深圳的不可怕,曾訪美麗姦的才可怕。

引用:
香港記者不嬲都冇腦
人地講野又吾聽
聽左又吾記
一咪重複又重複咁問

上去要隔離, 現在返回來又要隔離, 為何呢?  

引用:
黃記者一向亂咁想扣帽子

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]