• 瀏覽: 4,227
  • 回覆: 42
全年新增5G基站數達到了65.4萬個,目前已累計共建成開通5G基站達到142.5萬個,這一數量在全球範圍內居於首位。

5G嘅發展將帶動中國新一輪嘅科技創新。而西方國家棄先進嘅華為5G必將後悔莫及。

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202201/20/AP61e8ec35e4b03103e0c52170.html

#5g
西方話有 7nm 好L領先. 但 5G 落後. 有啲西地方連 4G 都未普及.  

中國真無敵...5G領先全球

果D戇L鳩以政治掛帥的柒頭狗國才會禁華為的, 拆舊設備轉用愛立信水瓜打狗死了半條命; 建設5G網絡怕且6G推出時都未搞掂, 真係柒L到無人有!

基站數目係兩年內還有快速增加

舒服晒

5G係咪能效益好低?

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-1-20 03:19 PM 發表
5G係咪能效益好低?
好似我呢D普通市民感覺跟4G分別不大

美國只好哭崩潰了,連開通5G 都要被叫停!

老尾仲未開始用5G

941幾時升

引用:
原帖由 令狐椒 於 2022-1-20 02:53 PM 發表
西方話有 7nm 好L領先. 但 5G 落後. 有啲西地方連 4G 都未普及.  
西方的毫米波5G想普及都難, 5G與飛機航班只能二選一

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-1-20 03:19 PM 發表
5G係咪能效益好低?
如果係低, 為什麼美國爸爸要打壓華為5G自由?

引用:
原帖由 令狐椒 於 2022-1-20 02:53 PM 發表
咁勁, 美國機場唔即刻用

引用:
原帖由 清涼秋意 於 2022-1-20 02:49 PM 發表
全年新增5G基站數達到了65.4萬個,目前已累計共建成開通5G基站達到142.5萬個,這一數量在全球範圍內居於首位。

https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202201/20/61e8ec0ae4b01af39cade9ff1.jpg

5G嘅發展將帶動中國新一輪嘅科技創新。而西方國家棄先進嘅華為5G必將後悔莫及。

新聞來源連結 ...
美國其實在5G方面好冇遠見..
個頻率比軍方及機場用左..
結果係開通5G..竟然係航空機場反對在機場附近有5G基站...

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2022-1-20 04:09 PM 發表

西方的毫米波5G想普及都難, 5G與飛機航班只能二選一
毫米波5G覆蓋只有100-200米..

美國咁大要起數千萬個基站先得...

主題標籤 #5g
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]