• 瀏覽: 26,590
  • 回覆: 168
+5

深水埗區內大坑東邨、美孚新邨、南昌街、興華街等,相繼出現多宗源頭不明的新冠肺炎確診個案,港府今日(19日)公布,過去兩日在深水埗南昌街以南、界限街以北、大坑東道以西,以及石硤尾邨範圍採集到的污水樣本檢測驗出污水內含一定病毒量。當局表示該區正出現隱形傳播的情況,有可能令疫情變得更為嚴峻。政府會在未來數天繼續在區內採樣進行污水檢測,以確定病毒源頭。

政府對深水埗區懷疑出現隱形傳播鏈高度關注,已安排8個檢測點方便區內居民及在該區工作的人士「願檢盡檢」。包括深水埗白田社區會堂、深水埗楓樹街遊樂場、長沙灣體育館、荔枝角公園入口、保安道遊樂場、大坑東社區中心、麗閣社區會堂及長沙灣遊樂場。截至今晚9時,上述檢測點共為約9,800名市民提供免費檢測。政府會視乎實際使用量和需求,檢視是否需延長上述檢測點的服務日期及時間。

新冠患者在區內有多處行蹤,加上發現1宗曾在深水埗富昌邨富悅樓居住的初步個案,當局已將富悅樓指明為「受限區域」(即封區)。

我覺得年初四之後解禁冇望。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220119/bkn-20220119230156558-0119_00822_001.html?refer=hn2

提示: 違規內容已被屏蔽
.

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2022-1-20 10:31 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220119/photo/bkn-20220119230156558-0119_00822_001_01b.jpg?20220119232626

深水埗區內大坑東邨、美孚新邨、南昌街、興華街等,相繼出現多宗源頭不明的新冠肺炎確診個案,港府今日(19日)公布,過去兩日在深水埗南昌街以南、界限街以北、大坑東道以西,以及石硤尾邨範 ...
驚咩!全世界共同感染系遲早嘅事啫,香港人怕死就移民囉!

引用:
原帖由 心中有真善美 於 2022-1-20 10:57 AM 發表

驚咩!全世界共同感染系遲早嘅事啫,香港人怕死就移民囉!
驚咩呀 我都認同 , 怕死咪唔好出街囉 , 但唔好意思喎原來留係屋企都會中。

引用:
原帖由 120321 於 2022-1-20 10:50 AM 發表
美孚新邨幾時變咗屬於深水埗區
幾時 圈咗去深水埗區?

冇乜必要唔好去深水埗

你要搞大佢, 多多都有得你搞, 動物有, 污水有, 唔係第一日已知的事。 

感覺上背後有人 keep住煲大新冠, 阻通關。 

特首高官目前只沉醉如夢似幻氣泡世界

面對現實, 共存是新常態。 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-20 11:06 AM 發表
要中招/要死係你嘅事,唔好將呢D野當係香港嘅新常態。或者你可以去歐美,英國過幾日仲自由到唔使戴口罩,快點去吧。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-1-20 11:06 AM 發表
我都想睇下政府幾時跪低 , 好似逃犯修訂條例咁樣 👍

引用:
原帖由 120321 於 2022-1-20 10:50 AM 發表
美孚新邨幾時變咗屬於深水埗區
美孚唔係深水埗區咩

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-1-20 11:11 AM 發表

我都想睇下政府幾時跪低 , 好似逃犯修訂條例咁樣 👍
庫房用得 7788 個時, 兒家仲有錢, 可以口响响, 清 0 清 0

引用:
原帖由 沙填入臀門. 於 2022-1-20 11:11 AM 發表

美孚唔係深水埗區咩
你啱, 我看錯了, 真係深水埗區

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]