• 瀏覽: 7,507
  • 回覆: 31
其實呢樣野,我一直想講。。。點解2019咁多後生仔咁痴線?原因好多人講過,由政治到經濟、美國到教育,各種原因都有講,但小弟今次想講既,係消費文化。。。

依家你打開電視,至少三分一係豪宅、奢侈品廣告,係正常後生仔唔應該消費得起既商品。但就多到不停洗你腦,久而久之佢地會覺得咁先係正常生活。。。但我過唔到正常生活喎,咩原因?!一定係政府做得唔好!

其實佢地係要一個理由賴下姐。但係,我唔係想講佢地唔係努力,而係佢地一開始既唸法就錯左!佢地將奢侈生活,當左正常生活,咁社會上部份人,享受唔到佢地口中既正常生活,其實係再正常不過既事。。。

對付恐怖主義三法,一教育、二民生、三嚴法

大家好似都唔係好同意咁喎 ...

不過都合理 , 因為香港好進祟 "上進" ,
好少人會因為你大駛而批評你 , 係都因為你賺唔到咁多錢
"有要求係好事 , 可以推動你上進" 係香港好常見既邏輯 ...

結果呢 , 電視廣告除左#1所講既豪宅  奢侈品廣告外 ,
最多既就係貨款廣告 ...
安信都仲好少少 , 因為佢地廣告既借錢原因尚算正面一 D
另一間既廣告語係咁 : "襯得起但買唔起??? XX幫到你 !!!"

就係香港呢種邏輯 , 咪造就左咁多網貸羅 ,
我仲知道唔少人 , 佢地知道傳銷幾咁呃錢格 , 佢地都去做
點解??? 因為來錢快丫麻 !!!

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-20 01:32 PM 發表

"有要求係好事 , 可以推動你上進" 係香港好常見既邏輯 ...

另一間既廣告語係咁 : "襯得 ...
西方在現代前人是由神來定義,人遇到問題有困惑,請到教堂向牧師禱告。到了現代走到人文主義,人是由人來定義,人遇到問題有困惑,心理醫師會告訴你,請聆聽內心聲音,跟著感覺走。
那怎樣才能感覺良好呢?這時資本主義會叫你去購物、去旅遊、多花錢。這全球現象可不是香港獨有的呢!就算在中國內地,不也就尋求振興內需嗎?

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-20 10:03 發表
其實呢樣野,我一直想講。。。點解2019咁多後生仔咁痴線?原因好多人講過,由政治到經濟、美國到教育,各種原因都有講,但小弟今次想講既,係消費文化。。。

依家你打開電視,至少三分一係豪宅、奢侈品廣告,係正常後生仔唔應該消費得起既商品。但就多到不停洗你腦,久而久之佢地會覺得咁先係正常生活。。。但我過唔到正常生活喎,咩原因?!一定係政府做得唔好!

其實佢地係要一個理由賴下姐。但係,我唔係 ...
有理由

買唔起豪宅, 奢侈品就等如過唔到正常生活? 都可能有關係既

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-1-20 11:27 AM 發表
對付恐怖主義三法,一教育、二民生、三嚴法
同意 ...

但小弟覺得係 "二民生" 度 ... 就好似#1所講咁 ,
E+佢地話窮 , 唔係真係食唔飽 , 而係食得唔夠好 ,
可能一餐無$50都唔可以叫一餐 ...

後生仔比 D廣告教壞晒 , 覺得一皮野部手機好正常
... 成個 "價值" 觀錯晒 !!!
(我意思係點為之平  點為之貴既果種 "價值" 觀)

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-20 07:02 PM 發表

同意 ...

但小弟覺得係 "二民生" 度 ... 就好似#1所講咁 ,
E+佢地話窮 , 唔係真係食唔飽 , 而係食得唔夠好 ,
可能一餐無$50都唔可以叫一餐 ...

後生仔比 D廣告教壞晒 , 覺得一皮野部手機好正常
... 成個 "價值" 觀錯晒 !!!
(我意思係點為之平  點為之貴既果種 "價值" 觀)
慾望掌握好是奮發向上,失控是泥足深陷,所以便是「一教育」了

後生仔女生活過得太容易,未捱過苦,香港好食好住叫做亂世,日日鬧政府叫做冇言論自由,自己競爭力下降賴中國,完全沒有廣闊視野,喜歡做井底之蛙,只求本土賣魚蛋,想唔死都幾難

有欲望唔係問題
欲望超越自己能力先係

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-20 13:32 發表

另一間既廣告語係咁 : "襯得 ...
有意思的文章!謝謝分享!

十分同意樓主,除左廣告,facebook,IG先影響年青人,除左有廣告,仲有睇到朋友社交圈,形成舉比。

引用:
原帖由 周猩猩同學 於 2022-1-21 07:37 AM 發表
十分同意樓主,除左廣告,facebook,IG先影響年青人,除左有廣告,仲有睇到朋友社交圈,形成舉比。
係呀。。。小弟聽講國內之前嚴打網企,其中一個原因,就係果d 消費網站大量 “消費貸” 廣告
就好似澳門賭場同檔舖既共生關係咁,擺明叫人借錢消費!

引用:
原帖由 周猩猩同學 於 2022-1-21 07:37 AM 發表
佢哋響社交平台見到佢哋嘅friend有萬幾蚊一部iPhone, 歐洲名牌手袋時裝, 又上去中高級餐廳食好西, 戴住瑞士名貴手錶, 更甚者仲揸住架歐洲名廠跑車四圍飆......好自然就會諗如果佢哋嘅生活唔同佢哋一樣(至少係接近)的話, 就會畀班friend疼死, 嚴重嘅甚至會同佢哋絕交, 佢哋自己乜面都冇晒啦!

諷刺嘅係, 佢哋又偏偏想買層響市區/近鐵路沿線嘅一手新樓喎。

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-20 10:03 AM 發表

其實佢地係要一個理由賴下姐。但係,我唔係 ...
同意!
希望多啲移民廣告, 吸晒佢地走, 借左財仔唔使還, 執多幾間財務公司, 少啲財仔廣告, 咁就一天都光晒!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]