• 瀏覽: 29,647
  • 回覆: 169
  • 追帖: 1
+3
中美脫鈎傾向在新一年愈演愈烈,美國參議院民主及共和兩黨提出跨黨派法案,要求國防部承包商在2026年前停止進口中國稀土。法

中國而家更應限制稀土出口

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20220119/bkn-20220119000341702-0119_00832_001.html?refer=hn2

稀土作為不可再生既戰略資源,本來就唔應該大量供應比美國進攻他國

內容包括國防部承包商在限期後禁止採購中國稀土,只有在“十分稀缺”下才可申請豁免

到時中國會唔會賣俾你?

其實稀土同石油一樣, 尾國係睇用晒外面既然後自己晒吊高唻賣. 不過現階段佢仲未有(高效又低污染)開採稀土既技術就是

中國之前試過想玩死日本而限制稀土出口。結果以失敗告終。其實美國唔使咁怕用中國稀土啫。中國連日本都玩唔過又點玩得過美國。

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-1-19 10:06 AM 發表
中國之前試過想玩死日本而限制稀土出口。結果以失敗告終。其實美國唔使咁怕用中國稀土啫。中國連日本都玩唔過又點玩得過美國。
你調轉黎講都得 ?
而家係美國話
唔買中國稀土
唔係中國限制稀土出口

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-1-19 10:06 AM 發表
你都識講以前啦,今時唔同往日,阿爺又大隻左幾倍。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 人之初大大 於 2022-1-19 09:50 發表
中美脫鈎傾向在新一年愈演愈烈,美國參議院民主及共和兩黨提出跨黨派法案,要求國防部承包商在2026年前停止進口中國稀土。法

中國而家更應限制稀土出口

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20220119/bkn-20220119000341702-0119_00832_001.html?refer=hn2
美國政棍講嘅嘢,
9成係呃like索票,
聽住先,唔洗跟太貼住。

唔使2026, 中國話即停,你老美食自己啦

等隕石墜落

引用:
失敗?依家中國國家擺到明將稀土作為戰略物資,統一管理同定價。當然外國都有唔少稀土架,但佢地有提煉技術嗎?

民主,共和兩黨 d 人係咪 on 99 ??

引用:
唔挖咁多咪唔駛逼住要賣囉!
冇貨呀!吹咩?!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]