• 瀏覽: 4,575
  • 回覆: 42
+3
【Now新聞台】消委會測試市面60款肉丸,部分與聲稱不符,全部龍蝦丸都無龍蝦成分,部分牛丸就摻雜豬肉及雞肉,已交海關跟進。

消委會測試市面上60款肉丸,發現部分成份和標示不符,全部龍蝦丸都無龍蝦成份,有牛丸樣本含有豬肉基因。
消委會抽查了10款龍蝦丸,發現全部都無甲殼類動物基因,但只有2款在名稱上有標明是「龍蝦味丸」或「仿龍蝦丸」。消委會亦測試了20款牛丸,發現有六成都含有豬和雞,其中2款樣本的豬基因比例超過一半。

牛肉無牛,龍蝦無龍
香港太多詐騙商人啦
連香都可以刪除689後轉變成沙田入的假新手
所以呢一日做曱甴永遠都係曱甴沙田呀

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=463472

有重金屬污染

かにぼこ....有蟹味粉(蟹エキス)...

附件

Clipboard01.jpg(157.93 KB)

61al91amwCL._AC_SX679_.jpg(35.07 KB)

刁佢老尾, 打邊爐食左唔能少喎。

唔食牛既人其實係可以食牛丸

廿蚊包龍蝦丸
如果驗出裏面有好多龍蝦
你可能仲驚

大埔牛丸,好鐘意食,呢間有冇上榜

預左龍蝦丸無龍蝦啦,都唔明點解海關咁多年都唔做野。不過牛丸有一半唔係牛又真係估佢唔到

消委會幾時驗下老婆餅有冇老婆?  

龍蝦丸想有龍蝦,得,唔好嫌貴囉,依家喺凍肉店佢嘅售價同一般肉丸相若,畀你都唔信啦

引用:
原帖由 1000day 於 2022-1-17 02:09 PM 發表
【Now新聞台】消委會測試市面60款肉丸,部分與聲稱不符,全部龍蝦丸都無龍蝦成分,部分牛丸就摻雜豬肉及雞肉,已交海關跟進。

消委會測試市面上60款肉丸,發現部分成份和標示不符,全部龍蝦丸都無龍蝦成份,有牛丸樣本含有豬肉基因。
消委會抽查了10款龍蝦丸,發現全部都無甲殼類動物基因,但只有2款在名稱上有標明是「龍蝦味丸」或「仿龍蝦丸」。消委會亦測試了20款牛丸,發現有六成都含有豬和雞,其中2 ...
上有商品說明條例,牛丸係寫埋豬雞成份係岩的。

但牛丸混其他肉,一樣係"牛丸",始終烹飪係有藝術成份,唔係實驗室做研究。100%純牛的牛丸又唔一定比混肉的好味,無所謂邊個正D。如果全部要正名,只會全部都叫肉丸~

標名"XX味丸"或"仿肉丸"果D,十之八九係素肉,或不含聲稱的肉,或只含極少肉成份。用呢條線分什麼“味丸”,“仿丸”,及"X肉丸"算很合理。

龍蝦丸冇龍蝦肉真係好離譜。。。

牛肉貴過豬肉幾多

引用:
原帖由 starr 於 2022-1-17 02:45 PM 發表
消委會幾時驗下老婆餅有冇老婆?  
人哋賣老婆餅嘅有標明成份含有老婆咩??
但係其中一款龍蝦丸標明有龍蝦而事實上冇囉!!

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]