• 瀏覽: 3,895
  • 回覆: 43
+2
近日本港新冠病毒個案多涉Omicron變種病毒,惟昨日出現一宗源頭不明、疑涉Delta變種病毒的初陽個案,患者為23歲銅鑼灣寵物店女職員,上周二(11日)發病,相隔4天至前日檢測呈初陽,發病前曾在西環及油麻地用膳,以及曾到灣仔一酒店宅度假(staycation)。衛生防護中心表示,初步相信個案與近日Omicron個案無關,疑社區出現另一病源;而出現源頭不明個案代表社區有隱形傳播鏈,倘個案曾到高危及多人地方而引起傳播,社區或有幾何式爆發。有醫生認為,該女子較大可能被早前「走漏」的輸入個案傳染。

你係延長禁令之後再發現隱形傳播鏈,係唔係指新年後一樣會照禁?
上次禁成70幾日,睇怕令次都差唔多......

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20220117/s00002/1642356045314/寵物店員工疑染delta-或涉隱形鏈-料與omicron個案無關-梁子超估「走漏」輸入個案傳播

會唔會給寵物傳播??? 又無機組係D仔, 無理由無端端入到市區

林鄭政府一日唔學"別人地方"的所謂做法強制全民檢測和使用實時追蹤功能的健康碼, 香港的疫情同之前兩年一樣都是沒完沒了

Delta重現

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-1-17 10:25 AM 發表
林鄭政府一日唔學"別人地方"的所謂做法強制全民檢測和使用實時追蹤功能的健康碼, 香港的疫情同之前兩年一樣都是沒完沒了
浪費資源。
只要檢洋人,假洋人,印巴尼賓就夠。

疫情之下,呢個寵物店員工,節目都好豐富

會唔會有人走私有病寵物

引用:
原帖由 kim168 於 2022-1-17 10:48 AM 發表
會唔會有人走私有病寵物
有機會喎
而且成日聽話啲貨包裝驗到新冠陽性
走私嘅話都幾危

老實講,七百萬個可能性,加埋個個唔同隱性期
真係有辦法唔走雞?

對上我回題時說私的, 就是類似這一些case了!

因為潛伏期短, 所以今次就社區檢都懶得去檢?

說過, 隨時大把case, 係佢自己中左佢自己都唔一定會知!
中招含量低, 非重症, 最後病徵就真與傷風感冒無異!
結果?.......咪就係隨時出現隱形式社區大傳染囉!

中招下, 身體的後遺症, 真與傷風感冒無異?
攞命!

你唔玩民檢測, 唔做封區定點檢,
都好心.....學上次咁,
做一下全港驗水渠的方案啦好唔好?
做左咪?定係已做了得你林陳才知?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-1-17 10:30 AM 發表

浪費資源。
只要檢洋人,假洋人,印巴尼賓就夠。
香港這兩年的疫情反反覆覆, 政府的舒困措施和保就業措施所浪費的資源不夠?! 那些企業收政府的補助少則數千萬, 多則數百億.
首先病毒不會認洋人, 假洋人, 印巴尼賓或中國人來傳播的, 退一萬步, 就算只檢你所講的人, 冇強制使用健康碼來配合, 目標人群誰檢了誰沒檢, 政府根本無辦法知和分辨

引用:
原帖由 touya08 於 2022-1-17 10:12 AM 發表
會唔會給寵物傳播??? 又無機組係D仔, 無理由無端端入到市區
Checking 進口牲畜,實驗可以用老鼠即是新冠可以感染rodent. 

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-1-17 11:05 AM 發表

香港這兩年的疫情反反覆覆, 政府的舒困措施和保就業措施所浪費的資源不夠?! 那些企業收政府的補助少則數千萬, 多則數百億.
首先病毒不會認洋人, 假洋人, 印巴尼賓或中國人來傳播的, 退一萬步, 就算只檢你所講的人, 冇強制使用健康碼來配合, 目標人群誰檢了誰沒檢, 政府根本無辦法知和分辨
而家係有啲遲,但一定要嚴控呢班友再帶毒。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-1-17 11:10 AM 發表

而家係有啲遲,但一定要嚴控呢班友再帶毒。
由始至終, 市民都要求政府把好外防輸入這一關, 是林鄭政府有舖玩豁免檢疫群組癮, 重要係水蛇春咁長的群組名單 不在豁免名單中的妮歌潔曼又特事特辦來豁免

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-1-17 10:09 發表
近日本港新冠病毒個案多涉Omicron變種病毒,惟昨日出現一宗源頭不明、疑涉Delta變種病毒的初陽個案,患者為23歲銅鑼灣寵物店女職員,上周二(11日)發病,相隔4天至前日檢測呈初陽,發病前曾在西環及油麻地用膳,以及曾到灣仔一酒店宅度假(staycation)。衛生防護中心表示,初步相信個案與近日Omicron個案無關,疑社區出現另一病源;而出現源頭不明個案代表社區有隱形傳播鏈,倘個案曾到高危及 ...
香港專家一定話間舖沒有換氣六次

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]