• 瀏覽: 98,495
  • 回覆: 244
  • 追帖: 2
+5
過去香港遊行示威,絕大部分都係長毛啊牛等人行到最後,係到做戲賴死唔走等警察抬,或71,64呢d日子出黎做下戲抬下棺材,就算俾人拉,都係d輕微罪行,如非法集會,阻差辦公,坐一兩個月出返黎,長毛佢地無所謂,都係收錢做戲當度假

但去到2019年,就好唔尋常。
612之後,每次遊行之後,黑暴都會搞事,而有時所謂全港大三罷呢d日子,全港都有暴動,除左某d自發性無收錢仔傻仔,咁多次暴動人數無1萬都有幾千,問題黎啦

1. 警察法庭從來無披露黑暴究竟點搵咁多人出黎?呢班人唔係出黎尻行,係要做好多可能會坐一世監既行為,好似暴動罪,縱火,汽油彈,刑毀,爆炸品等,呢班人真係唔驚?走得甩就好彩,走唔甩真係要坐,佢地無諗到後果?一街都係CCTV,咁多記者影住,佢地唔驚之後俾人拉?膽從可來?

2. 當呢1萬幾千人有收錢,幕後黑手點派錢?點操控?點分工?用咩通訊方法聯絡?當初點揾咁多人?黑社會有時搵1百幾十個打手都會走漏風聲俾警察拉,黑暴幕後黑手,玩足成年都搵到人出黎暴動,一d風聲都無走漏?

3.有d俾人告暴動個d,部分有正職什至係專業人士,當初發生咩事,佢地敢/肯出黎暴動?

4.最後,重點係警察法庭從來無披露黑暴詳情!?點解?令到普通市民百得不思其解

補充:
哈薩克暴動唔夠一星期都好快解決,仲有暴徒俾人拉左講出收錢過程,但香港玩足成年,到依家有d案件判埋監,依然無人道出收錢過程,如何俾人招攬上街做暴徒!?
由始至終,我相信香港9成人以上都係鍵盤戰士,好多時得過講字無膽鬼,但2019年,幕後黑手竟然可以招攬超過1萬個暴徒上街,成件事極不尋常

大家點睇?

唔難理解!身邊朋友,同事或親戚個個鬼上身都有出去遊行和做後勤,只係唔出位冇衰到。不過今時今日仲係唔醒,等一個號召又會再來過。點解?以我的理解佢地拒絕接受祖國的進步同現有的強大和羊群效應,即是牠們應為反中係世界洪流,終會敗俾白皮。我預計到真正統一才會讓牠們死心

2019單野係公開既秘密, 只係當年部份香港人政治意識唔高, 其實好多人都知, 不過無權又唔可以做到咩.

性質同阿拉伯, 茉莉花, 玫瑰攪事事件甚至近期哈薩克攪事事件同出一轍.

點解香港單野咁大規模? 香港呢個地方係100幾年前已經係百家必爭之地, 即係邊個羅左呢個地方控制權就可以影響好多層面, 性質同新彊, 西藏問題嚴重性一樣, 簡單講即係好多外國傳媒, 間諜已經係香港殖根幾10年, 只係佢地認為時候到就開始郁手, 當然係有晒組織計劃, 有金主提供經費, D套路係同一個師傅出來.

其實嚴格D講, 1989年個單都係西方攪既顏色革命, 自從二戰結束後, 某西方國家因為得到二戰紅利, 急速發展, 但新時代來臨佢地唔可以再用舊殖民主義去搶奪其他國家資源, 轉型就係用呢D代理人戰爭, 佢地唔洗自己郁手, 但又影響到其他國家發展, 呢幾10年來, 世界唔同地方都有呢D攪事事件.

原因已經好清楚, 但隨著攪事國家國力逐漸下降, 佢地已經唔可能攪咁多野, 哈薩克一個星期已經平亂, 就知道能力減弱左, 歷史係會不斷重覆又重覆, 只要我地細心認識中國同西方歷史就知道他們做咩野. 加上西方眼中只有利益, 無利益既野佢地唔會去做. 全世界攪事都係為左利益. 明白呢點就可以好清昕分析到現今世界形勢. 就知道我地香港應該做D咩去配合國家做防守工作, 唔好做國家漏洞被西方入到位.

又唔怪得香港部份人諗唔到, 因為香港被殖民150幾年, 思想已經被影響, 面對呢種事件唔會諗到點解, 但將眼光放到我地國家, 甚至世界大佈局, 就會好明白西方國家點解要攪亂香港, 就係為左利益, 阻礙阿爺發展, 就係咁簡單.

補充:真係好多人出去搞事而無錢收,每次三幾萬人我覺得反而算少

引用:
原帖由 喪班馬 於 2022-1-16 05:30 PM 發表
唔難理解!身邊朋友,同事或親戚個個鬼上身都有出去遊行和做後勤,只係唔出位冇衰到。不過今時今日仲係唔醒,等一個號召又會再來過。點解?以我的理解佢地拒絕接受祖國的進步同現有的強大和羊群效應,即是牠們應為反中係世界洪流,終會敗俾白皮。我預計到真正統一才會讓牠們死心
好簡單, 身為炎黃子孫, 中華民族一份子見到自己國家日益強大, 係應該覺得自豪, 有民族認同感, 奈何香港被殖民150幾年, 好多人已經當自己係半個西方人, 唔當自己中國人, 當然見到咩中國好消息就唔開心, 見到中國唔掂有問題就會反共, 反中, 其實佢地只係活係幾百年前西方仲係強勢既年代. 衣家世界好多國家都知道中國係帶來和平發展, 反而人類命運共同體, 即係大同小康境界, 中國已經做到脫貧, 已經小康了, 大同就係世界命運共同體, 唔係中國自己做左就係, 而係全世界人類一齊做.

身為中國人, 又唔肯接受祖國不斷強大, 呢D先係同世界洪流背道而馳, 唔好以為入左西方國家藉就係白皮豬, 西方社會只會都係當你係中國人, 身體特徵係唔會改變, 祖國統一係每個中國人既夢想, 統一只係時間問題. 無論係各種數據顯示, 定係用易經占卜, 都不約而同得出同一結果, 係東升西降, 白人領導世界慢慢會淡出, 取而代之係全人類一齊和平發展, 唔好攪亂其他國家安寧.

引用:
原帖由 supertom123 於 2022-1-16 05:46 PM 發表

好簡單, 身為炎黃子孫, 中華民族一份子見到自己國家日益強大, 係應該覺得自豪, 有民族認同感, 奈何香港被殖民150幾年, 好多人已經當自己係半個西方人, 唔當自己中國人, 當然見到咩中國好消息就唔開心, 見到中國唔掂有問題就會反共, 反中, 其實佢地只係活係幾百年前西方仲係強勢既年代. 衣家世界好多國家都知道中國係帶來和平發展, 反而人類命運共同體, 即係大同小康境界, 中國已經做到脫貧, ...
認同!現在東升西降不是很明顯嗎?為何牠們還未酲?不過呢個問題我唔深究,還祝佢地永遠快樂添

中美角力,始于8964,89年之後,香港人好似得一樣嘢有興趣,從上到下從左到右都系“爭取普選”。

做乜爭取普選緊重要?你明唔明?

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-1-16 06:37 PM 發表
中美角力,始于8964,89年之後,香港人好似得一樣嘢有興趣,從上到下從左到右都系“爭取普選”。

做乜爭取普選緊重要?你明唔明?
因為民主選舉被吹噓為靈丹妙藥,無所不能,即使患病,大家投票選出服用那些藥最好,醫生一個人決定太獨裁

收$的一早走L晒,留番底D老襯以為自己係烈士,坐花廳系壯烈就義。這類傻仔算吧喇。即使真捉到收$做野,要在法庭供出那國政府出$亦很難,講左亦沒用,法庭一句不作政治審判就收得皮,最多未去到泥仆街庶埋單。而且特衰正苦沒阿爺授權亦不可涉及外交事務。

香港仲有係有D人唔信佔中同曱暴係顏色革命同政變同埋係外國搞鬼,唔知天真定傻。

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-1-16 19:02 發表

因為民主選舉被吹噓為靈丹妙藥,無所不能,即使患病,大家投票選出服用那些藥最好,醫生一個人決定太獨裁
系顏色革命對港魚嘅洗腦,普選就系一切。
中央又點會畀顏色革命有運行?
舊勢力仍然存在,港人治港系癌症,要手術、化療、仲要釋心調理。冇得急。

引用:
原帖由 4300dtns 於 2022-1-16 07:43 PM 發表
收$的一早走L晒,留番底D老襯以為自己係烈士,坐花廳系壯烈就義。這類傻仔算吧喇。即使真捉到收$做野,要在法庭供出那國政府出$亦很難,講左亦沒用,法庭一句不作政治審判就收得皮,最多未去到泥仆街庶埋單。而且特衰正苦沒阿爺授權亦不可涉及外交事務。
假設派錢追到最源頭係肥佬
都唔知經過幾多手,至派到下面上前線衝班傻仔
有錢收到就OK,應該唔會問咁多,或者識得派錢個人係邊個
或者每次都唔同人派錢
捉到呢啲人,都唔知咁多野
而且如你所講,有啲可以同上線接觸到,可能已經早就走左佬
好似李宇軒呢個層次,如果唔係被內地截到,十二暪徒早就偷渡成功去左台灣
再早有五個偷渡成功,好似已經全部私下轉向美國
政治問題,太低層只有審暴動罪
可能要等到大漢奸審判時至會知道比較多

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-1-17 12:32 AM 發表

假設派錢追到最源頭係肥佬
都唔知經過幾多手,至派到下面上前線衝班傻仔
有錢收到就OK,應該唔會問咁多,或者識得派錢個人係邊個
或者每次都唔同人派錢
捉到呢啲人,都唔知咁多野
而且如你所講,有啲可以同上線接觸到,可能已經早就走左佬
好似李宇軒呢個層次,如果唔係被內地截到,十二暪徒早就偷渡成功去左台灣
再早有五個偷渡成功,好似已經全部私下轉向美國
政治問題,太低層只有審暴動罪
可 ...
最明顯係理大一役,警察話左暴徒出來登記可以回家,點解仲會有人潛水渠走,亦有片影到一班人襯黑逃走,這些忍樣擺明身有屎的,逃走晒之后,警察遇到既抵抗明顯無哂,最后收埸。
其實我真係希望警察有條體制外既反恐添,一早將果班仆街正發左。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]