• 瀏覽: 98,494
  • 回覆: 244
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 csl225 於 2022-2-18 12:51 AM 發表

區議會選舉好可疑, 唔明點解可以壓倒性比例嘅黃人勝出, 話冇內鬼我真係唔信, 仲要係高層次嘅內鬼。

不過我唔知佢哋使咗咩手段。
適當配票已經可以,而且年輕一輩多數黃人,不問政績只投黃人

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-2-18 01:07 AM 發表

適當配票已經可以,而且年輕一輩多數黃人,不問政績只投黃人
投票率71.23%, 民主派取得86%議席, 我唔係好相信單靠適當配票就可以做到呢個效果。

我極度懷疑有人做手腳, 將冇去投票嘅人身份証劃咗, 然後代佢哋投票。

引用:
原帖由 csl225 於 2022-2-18 01:28 AM 發表

投票率71.23%, 民主派取得86%議席, 我唔係好相信單靠適當配票就可以做到呢個效果。

我極度懷疑有人做手腳, 將冇去投票嘅人身份証劃咗, 然後代佢哋投票。
票站裡面要做手腳比較困難,要上下都一齊作弊先至得

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-2-18 12:33 PM 發表

票站裡面要做手腳比較困難,要上下都一齊作弊先至得
如果佢特意reruit大部份自己人呢, 尤其高級嗰啲?

我記網上有人話過, 唔記佢定佢父母投票時, 身份証號碼已經畀人刪咗。仲有唔係每個人個會睇清楚刪嗰個係咪自己身份証號碼, 尤其老人家。

仲有,當初因為黑暴嚴重,建制派建議過推遲選舉,但民主派反對, 仲出動黑暴搞事, 話一定要如期舉行, 當時我真係唔係好明白點解佢哋要咁堅持。佢哋好似胸有成竹一定贏硬咁, 又或者如果延期, 當初嘅人力部署可能要重新嚟過, 對勝出率可能有影響。

引用:
原帖由 csl225 於 2022-2-18 12:54 PM 發表

如果佢特意reruit大部份自己人呢, 尤其高級嗰啲?

我記網上有人話過, 唔記佢定佢父母投票時, 身份証號碼已經畀人刪咗。仲有唔係每個人個會睇清楚刪嗰個係咪自己身份証號碼, 尤其老人家。

仲有,當初因為黑暴嚴重,建制派建議過推遲選舉,但民主派反對, 仲出動黑暴搞事, 話一定要如期舉行, 當時我真係唔係好明白點解佢哋要咁堅持。佢哋好似胸有成竹一定贏硬咁, 又或者如果延期, 當初嘅人力部署可能 ...
港獨派策略上是兩手準備,暴亂不成功則用議會來癱瘓政府,逼政府就範(政府高層黃勢力配合)

當時戴妖都幾乎講到出口:用議會來奪權。當泛民控制區議會成功後,戴妖+同黨例如梁瓜當時好很寸,認為奪權十拿九穩

Push

引用:
原帖由 behappy1314 於 2022-1-17 10:51 PM 發表

你個d朋友同事親戚係自發,on 99上街個隻,但我最想知係幕後黑暴點招攬個1萬個係full gear,會掟汽油彈,裝修,燒地鐵站個d人
連登和TG谷,早幾年大把戰術 manual 和吹雞討論
成年人錫身冇咁on9,洗年輕人腦相對容易,佢地入世未深,由董伯伯年代高中通識教育開始,一批批年輕人被植入崇美仇中的價值觀,平時只接收黃絲老師社工傳媒的一套想法,不屑去了解大陸,所以容易被煽動和蒙蔽

引用:
原帖由 五光初現 於 2022-1-23 11:04 AM 發表

2018-19年中美貿易戰。
那段期間,開始傳中國崩潰論。 記得2014年沒有相關傳聞。
支爆已經講左20年

引用:
原帖由 behappy1314 於 2022-1-16 01:06 PM 發表
過去香港遊行示威,絕大部分都係長毛啊牛等人行到最後,係到做戲賴死唔走等警察抬,或71,64呢d日子出黎做下戲抬下棺材,就算俾人拉,都係d輕微罪行,如非法集會,阻差辦公,坐一兩個月出返黎,長毛佢地無所謂,都係收錢做戲當度假

但去到2019年,就好唔尋常。
612之後,每次遊行之後,黑暴都會搞事,而有時所謂全港大三罷呢d日子,全港都有暴動,除左某d自發性無收錢仔傻仔,咁多次暴動人數無1萬都有幾千,問 ...
個人認為2019黑暴係2003的延續
當時外國勢力發現香港的回歸其實唔係咁堅固,土地回歸人心未回歸,一直培育落的勢力終於在2019年引爆
佔中 + 旺暴後,香港政府重未意識到香港背後黑手,認為只要持續改善民生,就可以挽回民心向內地
但其實黑色勢力佔據了好多主要的香港骨幹,例如教育界別不斷洗學生腦、宗教界別洗教徒的腦,令佢地自細已經植入左反華思想;法律界、醫護界等更加係黑到出面,係前綫後援都令香港癱瘓。而香港政府仍然抱住過得一日得一日的心態,總之唔好係我任上出事就算。中央政府為了讓香港做一國兩制的模範生,所以事事都由本港自己主導,對香港的外國勢力投鼠忌器。
我知道部份最前綫的勇武係有不錯的收入,但他們係撤退得最快的,一無錢收又或者風聲緊就割蓆得好快。另外,有部份出來叫囂的都係有少量金錢(本人之親戚就是在最初期收到訊息出來行兩個鐘有300大元)。
去到後期,根本唔再需要叫,有班潛意識好反政府的人就自動自覺出來,而且大部份係青少年,一來他們潛意識上對社會有種憎恨,受到傳媒或家人渲染,覺得自己處於亂世。另一種可能剛踏入社會,人工低而且可能發現現實社會同佢讀書果受到的對待差好遠,事事都歸咎社會。
黑暴之所以迅速蔓延,很大程度係政府不作為,沒有將星星之火撲滅。更糟糕的是當時的警務處長將近退休,無人有膽量揹起成件事。而公務員上而下的事不關己文化,甚至有公務員加入埋一份,政府四面楚歌。其實特區政府有很大權力,包括禁止及查封某些危害社會的訊息散播,據我所知,好多的黑暴訊在TG上召集的,但政府沒有制止。原因我就不太清楚,可能又是礙於甚麼自由之類。
事後我順序睇左有關事件的片段,發現到了中大之役,警隊真真正正發揮起止武制暴的角色,在中大寸土不讓。你會發現事件越發展,警隊處理的手法越有變,由以往一味等聚集,然後記者+黑暴+警察+食花生市民+路過市民大混戰,到中段警方會滲入便衣臥底,到後期更預先有部署。處理記者方面,後期更會用condon tap將記者隔開,並且會叫PPRB派人到場查者證。個人估計同肥仔聰將近退休,部署由鄧炳強主導可能有關。如果依舊由肥仔聰話事,就唔會出現中大及理大一役,因為肥仔一定縮,唔想搞大件事,放佢地鬆人。
我覺得理大及中大兩場2場役並非偶然,而是經過警隊精心部署。個人估計,警隊係派出了很多臥底,起到曱甴個巢,因為汽油彈及武器之多,在鬧市中唔會咁易收藏,而在光天化日可以搵到個三不管地帶惟有在大學。(因為大學校長知情都不會報),所以點解以往警察通常打散就算,但兩大學係圍而不打,可能就係知道佢地個巢。理大之役後,基本上黑暴已大致瓦解,個巢散左,散兵游勇亦無還手之力。
至於點解政府唔公開更多資料,我估係因為可能涉及外交(可能係西方國家插手太深),唔想明面處理,令國家被迫同西方國家反面。

可惜大部份黃人完全沒有悔意,還相信牠們會東山再起

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2022-3-15 23:37 發表

個人認為2019黑暴係2003的延續
當時外國勢力發現香港的回歸其實唔係咁堅固,土地回歸人心未回歸,一直培育落的勢力終於在2019年引爆
佔中 + 旺暴後,香港政府重未意識到香港背後黑手,認為只要持續改善民生,就可以挽回民心向內地
但其實黑色勢力佔據了好多主要的香港骨幹,例如教育界別不斷洗學生腦、宗教界別洗教徒的腦,令佢地自細已經植入左反華思想;法律界、醫護界等更加係黑到出面,係前綫後援 ...
警察真正轉變係武警南下深圳後,因為警察由開始完全無還手,警總可以任掟任佔,全無平息意圖,只係揸流攤等解放軍。根本當時警隊都已經被滲透

武警南下的係用來對付警察用的,目的就係要迫警察歸邊選邊站。純講武力,單憑警察一已之力已經可以應付黑暴,武警用不著。明顯係警察退守令中職辦遇襲後,中央才出武警用來對付警察的

正正武警南下後,警察先真正積極抗暴,先敢向危害警員生命安全的暴徒開槍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]