• 瀏覽: 98,537
  • 回覆: 244
  • 追帖: 2
+5
引用:
原帖由 behappy1314 於 2022-1-16 04:34 PM 發表
大家點睇?
因為大部分人都是不理性,盲目相信「民煮教」,相信會讓他們得救,所以不惜一切要傷害和消滅心目中的敵人。

而一部分人係收錢去播毒,他們明知信徒做一些有違道德和不合乎民主精神的行為,仍然在明在暗地支持他們和鼓勵他們。

在國家層面,這是某國對中國和香港的戰略性攻擊,目的是製造亂局,以混水摸魚,甚至推翻地區政權,以略奪更大的利益。

引用:
原帖由 supertom123 於 2022-1-16 17:32 發表
2019單野係公開既秘密, 只係當年部份香港人政治意識唔高, 其實好多人都知, 不過無權又唔可以做到咩.

性質同阿拉伯, 茉莉花, 玫瑰攪事事件甚至近期哈薩克攪事事件同出一轍.

點解香港單野咁大規模? 香港呢個地方係100幾年前已經係百家必爭之地, 即係邊個羅左呢個地方控制權就可以影響好多層面, 性質同新彊, 西藏問題嚴重性一樣, 簡單講即係好多外國傳媒, 間諜已經係香港殖根幾10年, ...
《國運》這兩段;

12, 顏色革命從北京轉移香港,經歷二十多年經營。2014年似乎成熟了,有人急不及待來個「雨傘革命」,不果。2019年黑暴要動真格搞港獨,觸動中央底線。導致正式收回香港治權。

13, 2020/6/23北斗導航全面成功覆蓋,中國可以向GPS說「不」。中國外交開始企硬;同時瓦解香港美國勢力,六四壽終正寢。

引用:
原帖由 supertom123 於 2022-1-16 17:46 發表

好簡單, 身為炎黃子孫, 中華民族一份子見到自己國家日益強大, 係應該覺得自豪, 有民族認同感, 奈何香港被殖民150幾年, 好多人已經當自己係半個西方人, 唔當自己中國人, 當然見到咩中國好消息就唔開心, 見到中國唔掂有問題就會反共, 反中, 其實佢地只係活係幾百年前西方仲係強勢既年代. 衣家世界好多國家都知道中國係帶來和平發展, 反而人類命運共同體, 即係大同小康境界, 中國已經做到脫貧, ...
洗腦神功;
天賦人權,國民有權主宰國家命運。
獨裁中共剝奪國民權利,就算做得幾好都唔啱。若民主,我可以選擇中共執政……
民主黨掌管香港意識形態時期;香港人要幫助大陸同胞爭取普選,民主中國可以使中國更文明和更富裕。
新一代民主教徒想法改變;
中國是中國,中國的民主與我何干?
香港要民主,必須建國獨立,擺脫中共魔掌。

因此我常說  中共應該交出一套有說服力的意識形態,更有利、更合理、更易上腦。

否則就要唱衰「民主」,以抹黑對抹黑。

依家見到中共「唱好中國民主,同時唱衰美國民主」。好似開始有料到。

引用:
原帖由 a_drew 於 2022-1-16 08:38 PM 發表
香港仲有係有D人唔信佔中同曱暴係顏色革命同政變同埋係外國搞鬼,唔知天真定傻。
我地係自發!(被洗腦後)

引用:
原帖由 喪班馬 於 2022-1-16 05:30 PM 發表
唔難理解!身邊朋友,同事或親戚個個鬼上身都有出去遊行和做後勤,只係唔出位冇衰到。不過今時今日仲係唔醒,等一個號召又會再來過。點解?以我的理解佢地拒絕接受祖國的進步同現有的強大和羊群效應,即是牠們應為反中係世界洪流,終會敗俾白皮。我預計到真正統一才會讓牠們死心
你個d朋友同事親戚係自發,on 99上街個隻,但我最想知係幕後黑暴點招攬個1萬個係full gear,會掟汽油彈,裝修,燒地鐵站個d人

引用:
原帖由 behappy1314 於 2022-1-17 10:51 PM 發表

你個d朋友同事親戚係自發,on 99上街個隻,但我最想知係幕後黑暴點招攬個1萬個係full gear,會掟汽油彈,裝修,燒地鐵站個d人
用糖衣毒藥即可

我懷疑我表弟有參與黑暴,但無錢收果隻,佢條傻仔前年大學畢業,開始每日要做gym, 又話學德文話將來去德國讀書。

引用:
原帖由 周猩猩同學 於 2022-1-17 11:10 PM 發表
我懷疑我表弟有參與黑暴,但無錢收果隻,佢條傻仔前年大學畢業,開始每日要做gym, 又話學德文話將來去德國讀書。
當年的大學生又會幾多個人沒有受黑暴所迷惑所影響?

問陳日君啦, 佢都話佔中佢有份攪.

引用:
原帖由 behappy1314 於 2022-1-17 10:51 PM 發表

長期大量洗腦 加上金錢,要搵1萬多個腦殘黑暴full gear有幾難
如果美國CIA 咁都做唔到,美國點做到世界第一

其實香港人都是喜歡一窩蜂去盲目做一件事,所以我覺得有相當部分既人都係去趁熱鬧搞事。

引用:
原帖由 behappy1314 於 17/1/2022 22:51 發表

當年剩係小學中學大學,隨時可以揾過萬學生出來做暴徒。
中間人係學生會,教師層,社工層

佢哋絕大部分人一早已是人生輸家,永無出頭天,所以趁呢次機會,用玩票性質咁搞事。其實唔諗後果,當遊戲咁玩,對呢班年輕人,係幾好玩。

就好似一班童黨或黑社會咁,大佬平時派錢吃喝玩樂,然後洗佢哋腦,話幫下手擘友,建立地盤響朵,發圍做小頭目,做陳浩南銅鑼灣揸fit人,幾咁好聽。

又正如當年日軍侵華一樣,個個日本兵都被洗腦,以為係去解救中國人,建立大東亞共榮圈,係正義之戰。但之後發覺中國人誓死反抗,然後老羞成怒,任意屠殺平民。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]