• 瀏覽: 10,169
  • 回覆: 36
鄧炳強一上位立馬將黑暴打下來
能力比家超更強
選長官不是論資排輩
不用等家超上了他才能上

有鄧做行政長官,23條定必通過
黑暴亦不敢借23條再出來搞事
就算敢,以鄧手腕肯定將牠們極速打下來

下屆行政長官主力是防犯外國勢力,解決香港三座大山,要解決,就要跟權貴劃清界線,AO出身的林鄭,能做到嗎?

再回顧夏寶龍對下任行政長官既要求,對像肯定不是林鄭,反正鄧炳強滿足了夏所有要求,鄧要參選,相信會得到中央祝福

引用:
原帖由 實力地位 於 2022-1-15 10:08 發表
能力比家超更強
選長官不是論資排輩
不用等家超上了他才能上

下屆行政長官主力是防犯外國勢力,解決香港三座大山,要解決,就要跟權貴劃清界線,AO出身的林鄭,能做到嗎?

再回顧夏寶龍對下任行政長官既要求,對像肯定不是林鄭,反正鄧炳強滿足了夏所有要求,鄧要參選,相信會得 ...
鄧炳強對外雖然硬,但係對住法狗,一樣都死狗咁款屁都不敢放一個

要23條有效執行,必須先消滅法狗,否則又係警察拉人法官放人。但係鄧炳強完全無對司法機關開戰的決心

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-1-15 10:26 AM 發表

鄧炳強對外雖然硬,但係對住法狗,一樣都死狗咁款屁都不敢放一個

要23條有效執行,必須先消滅法狗,否則又係警察拉人法官放人。但係鄧炳強完全無對司法機關開戰的決心
整冶法官相信要由阿爺出手
行政長官配合,起碼不要覺得法官大曬

林鄭話不能批評法官,仲唔係對法狗投降?對比鄧炳強,鄧算強了

引用:
原帖由 實力地位 於 2022-1-15 10:46 發表

整冶法官相信要由阿爺出手
行政長官配合,起碼不要覺得法官大曬

林鄭話不能批評法官,仲唔係對法狗投降?對比鄧炳強,鄧算強了
但係鄧炳強連吊都唔敢吊,只識講“尊重判決”,其實不好得太多

不滿就不滿,怕乜開口吊,反正法官需要警察保護,怕班法官有牙?

引用:
原帖由 實力地位 於 2022-1-15 10:08 AM 發表
能力比家超更強
選長官不是論資排輩
不用等家超上了他才能上

再回顧夏寶龍對下任行政長官既要求,對像肯定不是林鄭,反正鄧炳強滿足了夏所有要求,鄧要參選,相信會得 ...
或可考慮再選下一屆。
決定權在行政長官手上,
有權選擇連任一次與否。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-1-15 10:26 發表

呢個先係用實際行動證明尊重法治,明白警方係執法者,不是審判者,法官代表司法權獨立審判的重要性,守規矩不越權,

同黑暴曱甴囗講民主,但就放火,破壞,殺人私了,完全唔同級數。

引用:
原帖由 一野吉爆你 於 2022-1-17 05:36 發表

呢個先係用實際行動證明尊重法治,明白警方係執法者,不是審判者,法官代表司法權獨立審判的重要性,守規矩不越權,

同黑暴曱甴囗講民主,但就放火,破壞,殺人私了,完全唔同級數。
警察除維持治安外,仲有一個更重要角色,就係維持政府施政的武裝力量,本身就無政治中立一回事,必須依照執政黨政策行事

基本法設定,香港係行政主導,特首地位置於三權之上,對司法有監督責任。

司法獨立,只係其他人不會响審訊時對法院施加壓力影響判決,並不代表法院不容被批評。鄧炳強作為問責局長代表行政機關,有權不同意法院判決,更有權對法院判決作出批評,此乃行政機關對司法機關覆行的監督責任。

法官唔吊得?根本係乜野道理?

引用:
原帖由 實力地位 於 2022-1-15 10:08 AM 發表
能力比家超更強
選長官不是論資排輩
不用等家超上了他才能上

洗師苦算老幾啊!學人出來跑馬仔選特首!係我都支持大叔或者馬兄出來選特首啦!大叔同馬兄真心愛國愛港!
支持中央!支持林太,也支持大叔及馬兄出來選特首!

引用:
原帖由 子時外圍的天才 於 2022-1-17 06:48 PM 發表

洗師苦算老幾啊!學人出來跑馬仔選特首!係我都支持大叔或者馬兄出來選特首啦!大叔同馬兄真心愛國愛港!
支持中央!支持林太,也支持大叔及馬兄出來選特首!
係,你岩,比個叻你

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-1-17 12:23 發表

警察除維持治安外,仲有一個更重要角色,就係維持政府施政的武裝力量,本身就無政治中立一回事,必須依照執政黨政策行事

基本法設定,香港係行政主導,特首地位置於三權之上,對司法有監督責任。

司法獨立,只係其他人不會响審訊時對法院施加壓力影響判決,並不代表法院不容被批評。鄧炳強作為問責局長代表行政機關,有權不同意法院判決,更有權對法院判決作出批評,此乃行政機關對司法機關覆行的監督責 ...
又冇話唔吊得,只係識唔識互相尊重既問題,人貴自知,尊重法治係用法律去衛權,而呢個法律下係人人一樣的,而黑暴曱甴就係以為樣樣都吊得,回歸多年,吊咁多年,之後心紅了,被人利用出黎放火破壞,殺伯伯,私了,何解?
原因之一就是有曱甴以為人地唔好就好就要吊,人地唔好就要私了,:話!!!

引用:
原帖由 一野吉爆你 於 2022-1-17 19:02 發表

又冇話唔吊得,只係識唔識互相尊重既問題,人貴自知,尊重法治係用法律去衛權,而呢個法律下係人人一樣的,而黑暴曱甴就係以為樣樣都吊得,回歸多年,吊咁多年,之後心紅了,被人利用出黎放火破壞,殺伯伯,私了,何解?
原因之一就是有曱甴以為人地唔好就好就要吊,人地唔好就要私了,:話!!!
黑暴已經唔係法律問題,係政治問題,法狗利用法律做武器去攻擊政權,本身已經不尊重法律

再者,法官參加黑暴,已經係政治問題,就不可能透過法律解決。法狗本身已經不尊重法律,失去互相尊重的基礎,政府亦無需尊重法狗。

就係過往太尊重,令到司法界無大無細
政府係時候要俾法狗知道邊個係莊,邊個係閒

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-1-17 20:12 發表

黑暴已經唔係法律問題,係政治問題,法狗利用法律做武器去攻擊政權,本身已經不尊重法律

再者,法官參加黑暴,已經係政治問題,就不可能透過法律解決。法狗本身已經不尊重法律,失去互相尊重的基礎,政府亦無需尊重法狗。

就係過往太尊重,令到司法界無大無細
政府係時候要俾法狗知道邊個係莊,邊個係閒
黑暴問題被定位政治問題後深一層思維背後推動的目的,但本質行為依然係法律問題,
個人不想下下都跟政治勾線,如果唔係我一陣柯屎都可以深奧地勾線到係政治問題,
當然每個人都有自由自我思維,所謂都會尊重你的思維,
所以思考一下我地香港人既投訴文化被人既感覺,有理就可以吊,可以投訴,係香港做服務行業真係感受良多,
因為本貼題目係未來特首,鄧局長呢個胸懷,正所謂高官的肚子能撐船,對黑暴強而有力,對法律會尊重,如果特首要屌得勁咁不如長毛亞牛,樓下街市婆屌到個法棍哭都仲得。

引用:
原帖由 一野吉爆你 於 2022-1-18 04:38 發表

黑暴問題被定位政治問題後深一層思維背後推動的目的,但本質行為依然係法律問題,
個人不想下下都跟政治勾線,如果唔係我一陣柯屎都可以深奧地勾線到係政治問題,
所以思考一下我地香港人既投訴文化被人既感覺,有理就可以吊,可以投訴,係香港做服務行業真係感受良多,
因為本貼題目係未來特首,鄧局長呢個胸懷,正所謂高官的肚子能撐船,對黑暴強而有力,對法律會尊 ...
就係會吊法狗先係對法律尊重。

過往特首就係用司法獨立做籍口,冇去行基本法賦予權力行使對法院監督責任。出聲吊係一個方式,正確來講叫出聲批評,要求法院查找不足,自我糾正錯誤

但係過往,無人夠膽向法院開火。此歪風不可長,作為一區之首應該是其是非其非,法狗有錯就應該第一時間開聲要求改善,該出聲就出聲,該施壓就施壓

引用:
原帖由 一野吉爆你 於 2022-1-18 04:38 AM 發表

因為本貼題目係未來特首,鄧局長呢個胸懷,正所謂高官的肚子能撐船,對黑暴強而有力,對法律會尊 ...
師兄你真係覺得黑暴期間法官判得正常?

主題標籤 #鄧炳強
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]