• 瀏覽: 11,837
  • 回覆: 146
港府上周五(7日)突下令重推食肆禁晚市堂食,又關閉酒吧、酒館,以及遊戲機中心、浴室、健身中心、美容院等15類場所,百業被重擊,怨聲載道。

今次收緊防疫措施來得較急,戲院、演出場地和體育處所等都措手不及,不少人失去即時收入,對於能夠趕及在農曆新年放寬措施不樂觀。

對於下月公布的《財政預算案》,以政府的財政狀況,應負擔得起向市民派3千至5千港元,既助各行各業又令市民開懷。

係都唔錯,有少少錢可以幫補下生活都好

你地覺得派幾多到?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220114/bkn-20220114084440730-0114_00822_001.html

快啲多L謝國泰機組啦。

有D食肆我覺得無咩影響, 成日都爆滿人。 

做生意要包佢唔蝕?

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-1-14 03:50 PM 發表
港府上周五(7日)突下令重推食肆禁晚市堂食,又關閉酒吧、酒館,以及遊戲機中心、浴室、健身中心、美容院等15類場所,百業被重擊,怨聲載道。

今次收緊防疫措施來得較急,戲院、演出場地和體育處所等都措手不及,不少人失去即時收入,對於能夠趕及在農曆新年放寬措施不樂觀。

對於下月公布的《財政預算案》,以政府的財政狀況,應負擔得起向市民派3千至5千港元,既助各行各業又令市民開懷。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220114/photo/bkn-20220114084440730-0114_00822_001_01b.jpg?20220114145156
不如執Q左去拿

支持派五千

健身室會員制,唔開咪慳返燈油火臘,咪仲好賺

戲院正常都無咩人睇啦,扮受害者?

停止營業商舖獲得津貼, 總好過冇。

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-1-14 16:30 發表
快啲多L謝國泰機組啦。
x2 "惡晒"真係勁打橫行都得, 政府都要買佢怕

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-1-14 04:30 PM 發表
快啲多L謝國泰機組啦。
政府真on9定扮on9?明知國泰係曱甴竇搵機會害香港政府仲要放寬他們

引用:
原帖由 wsvchuen 於 2022-1-15 02:01 AM 發表
做生意要包佢唔蝕?
應該由國泰賠

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022-1-15 02:37 AM 發表

健身室得班濕鳩教練,點能和飲食業睇齊?儍9咗嗎
飲食業用的員工多好多。

引用:
原帖由 james@zeta 於 14-1-2022 16:35 發表
三餸飯好好生意
一人一個外賣餸拎上去是但一家度食, 白飯任裝, 好似外國咁呀! 唔好忘記廢官係拎咗公帤去補貼國泰, 然後又放生國泰, 兩個根本係度扯貓尾, 受苦既只係無權無勢既我地, 而嗰班垃圾議員係助紂為虐, 成個香港都俾呢班冚家鏟搞死晒

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 15-1-2022 02:37 發表

你都憨撚鳩既, 請問有邊一單社區傳播係戲院度爆? 一單都無呀! 但點解要閂戲院呀, 全拜嗰件廢柴林正財囉, 2年前佢鳩噏話要閂戲院減少人群聚集, 結果次次一話收緊, 戲院就一定中, 最後因為呢條憨鳩既一句話, 成條UA院線就執咗笠啦! 疫情受唔受控, 係睇香港禍胎死柒婆心情之嘛, 佢要玩死香港人, 要香港人唔好過, 咁咪臨過年前先放生國泰囉, 然後係度扯貓尾, 舊年仲話要圍封強檢到年三十晚, 今年仲玩到過埋年初三, 國安法其中一條係煽動市民憎恨特區政府, 佢同班奴才日日都係度試底線, 沒有最仆街, 只有更仆街

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]