• 瀏覽: 14,134
  • 回覆: 146
引用:
原帖由 tipp-ex 於 2022-1-15 12:49 PM 發表
呢啲完全可以不存在的生意都話要補貼,莫非性服務業也可以申請資助?!
電影又話可以完全不存在

晚市堂食又話可以完全不存在

按摩院又話可以完全不存在

桌球、麻雀又話可以完全不存在

演唱會又話可以完全不存在

文娛康樂又話可以完全不存在

咁人類、社會何必進步,不如人類、社會回復原始時代啦

點解要為保住不斷嚴重施政決策失誤嘅林鄭月娥,而要香港市民回復原始時代呀

引用:
原帖由 天外有天se 於 2022-1-15 01:03 PM 發表

電影又話可以完全不存在

晚市堂食又話可以完全不存在

按摩院又話可以完全不存在

桌球、麻雀又話可以完全不存在

演唱會又話可以完全不存在

文娛康樂又話可以完全不存在

咁人類、社會何必進步,不如人類、社會回復原始時代啦

點解要為保住不斷嚴重施政決策失誤嘅林鄭月娥,而要香港市民回復原始時代呀
電影可以用手機係屋企睇,
飯可以係屋企食。
按摩可以係屋企用電動
桌球等可以唔玩
演唱會可以網上直播
社會已經好進步,一個手機搞掂,何必用LOW TECH與病毒共存?

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022-1-15 01:08 PM 發表

飯可以係屋企食。
按摩可以係屋企用電動
桌球等可以唔玩
演唱會可以網上直播
社會已經好進步,一個手機搞掂,何必用LOW TECH與病毒共存?
都可以在家裡玩。

引用:
原帖由 天外有天se 於 2022/1/15 12:00 發表

其實今次禁晚市堂食,禁表列處作,根本完全唔需要,林鄭月娥之所以忽然改變主意禁,完全唔係為抗疫,亦完全唔係為民生,而係林鄭月娥為佢個人怕孭鑊,而不惜食肆行業中人、表列處所行業中人、市民都損失受苦,林鄭月娥係以你死好過我死嘅心態而禁,但好多人至今仲未睇清楚林鄭月娥嘅自私、卑鄙心態

林鄭月娥再將晚市堂食、表列處再最少禁到年初三之後,完全係為怕自己受責,完全唔係為市民,林鄭月娥嘅座右銘係你死好過 ...
林鄭同陳肇始咪係囉
攪口罩令就攪口罩令啦
坐巴士地鐵要戴,然後揸車入公眾場所就唔使戴,點樣通關,條氣點順

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022-1-15 01:08 PM 發表

飯可以係屋企食。
按摩可以係屋企用電動
桌球等可以唔玩
演唱會可以網上直播
大陸已經年幾絕大部份地區城市室外唔駛帶口罩,包括習近平多次室外與市民交談都冇戴口罩,大陸絕大部份地區城市,已年幾所有食肆、娛樂場所都回復24小時開放營業

大陸只有嚴重疫區先至收緊限聚,但大陸咁大、咁多人,都只係每隔7日檢討收緊限聚是否需要再延續多7日

大陸呢啲先至係體恤民生嘅靈活處理抗疫

但完全無能嘅林鄭月娥,就郁啲都一刀切完全禁哂晚市堂食及所有表列處所,又玩香港咁細,都以每14日起跳,仲次次都禁14日乘十幾次

林鄭月娥係完全唔識體恤民生嘅靈活處理抗疫,林鄭月娥純係為自己免孭鑊,而有理冇理一刀切全部都禁哂,林鄭月娥嘅心態係你死好過我死

引用:
原帖由 james@zeta 於 2022-1-14 04:35 PM 發表
三餸飯好好生意
現在可能要求再降低些,二餸飯。

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-1-14 03:50 PM 發表
港府上周五(7日)突下令重推食肆禁晚市堂食,又關閉酒吧、酒館,以及遊戲機中心、浴室、健身中心、美容院等15類場所,百業被重擊,怨聲載道。

今次收緊防疫措施來得較急,戲院、演出場地和體育處所等都措手不及,不少人失去即時收入,對於能夠趕及在農曆新年放寬措施不樂觀。

對於下月公布的《財政預算案》,以政府的財政狀況,應負擔得起向市民派3千至5千港元,既助各行各業又令市民開懷。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220114/photo/bkn-20220114084440730-0114_00822_001_01b.jpg?20220114145156
最大責任乜唔喺covid源頭創造者咩?國泰,空少,林鄭政府有咩責任呢?佢地只不過係受害人,或幫手執屎嗰個。

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-1-14 03:50 PM 發表
港府上周五(7日)突下令重推食肆禁晚市堂食,又關閉酒吧、酒館,以及遊戲機中心、浴室、健身中心、美容院等15類場所,百業被重擊,怨聲載道。

今次收緊防疫措施來得較急,戲院、演出場地和體育處所等都措手不及,不少人失去即時收入,對於能夠趕及在農曆新年放寬措施不樂觀。

對於下月公布的《財政預算案》,以政府的財政狀況,應負擔得起向市民派3千至5千港元,既助各行各業又令市民開懷。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220114/photo/bkn-20220114084440730-0114_00822_001_01b.jpg?20220114145156
2億。。。點計出來,比個breakdown睇吓。否則20億都得,任開。

引用:
原帖由 wsvchuen 於 2022-1-15 02:01 AM 發表
做生意要包佢唔蝕?
咁賺咗要分返比政府。

係啦, 其實食肆唔算重災區, 晚市無堂食, 早午市下午茶無影響, 而且晚市都有好多人叫外賣, 最多可能做少1/3.

要補貼都補貼旅行社, 呢個行業真係兩年來都冰封.

財政司說只可以3-5000?我以為可以拍得住澳門?

引用:
原帖由 橙色膠袋 於 2022-1-15 01:43 PM 發表
係啦, 其實食肆唔算重災區, 晚市無堂食, 早午市下午茶無影響, 而且晚市都有好多人叫外賣, 最多可能做少1/3.

要補貼都補貼旅行社, 呢個行業真係兩年來都冰封.
帶團嚟香港先補,帶團去外國,叫佢哋揾外國補

想知邊幾套戲加埋,28日有2億票房

派$$ 
重點是
最少一萬、要幾星期內派!
要銀行即收現金!
做唔到講其他嘢根本無意思