• 瀏覽: 14,084
  • 回覆: 146
入戲院要戴口罩,都唔知閂嚟做乜

乖乖服從主子清零心頭好,封呢度封果度,結果係香港人荷包清零埋單

引用:
原帖由 wsvchuen 於 2022-1-15 02:01 AM 發表
做生意要包佢唔蝕?
唔想蝕應該搞地產,有事與否,租金袋袋平安

d垃圾賀歲片咪蝕到喊?

政府應該強制頒令禁止業主收租一季

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-1-15 07:40 發表

又係軟弱無能嘅林鄭政府, 唔肯強硬谷針, 導至刁民唔肯打針.
香港人是刁民同野蠻,騙子也特別多,全球共知,動不動就投訴投訴,投訴之都也是全球共知,叫政府怎可能一開始就谷針,一定有一班香港人扮面癱,扮依樣扮依樣呃賠償

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2022-1-15 02:37 AM 發表
健身室會員制,唔開咪慳返燈油火臘,咪仲好賺

戲院正常都無咩人睇啦,扮受害者?
戲院呢D已經變左以前個D影畫戲, 衣家網上娛樂百花齊放, 就算無疫情影響都係小貓3,4隻.

做生意唔係輸打贏要, 蝕錢問政府羅, 其實不如諗下點轉型先可以繼續生存, 時代巨輪係不斷轉, 你做唔掂唔代表其他人做唔掂, 唔得不如比個機會其他有能力既人去做仲好.

健身衣家好多唔洗租場, 爭係賺健身師傅錢, 有D視像教學, 其實不進則退, 唔同行業要與時並進, 又唔想學新野, 又要生存, 物競天擇, 同埋衣家好多公司寫字樓都愈租愈細. 叫晒大部份員工WFH慳租金, 都係新時代既經營模式, 睇樓, 教育, 好多平台都利用網路, 如果仍然每月要租一大個場先經營到, 相信好快做唔掂, 之前第四波都好多間健身執粒, 捱到來第五波都係算唔錯, 但疫情保守估計仲有2年, 去到2023年年中相信先叫受控, 但完全無事就應該好難, 到時COVID19就同流感一樣, 唔會消失.

所以唔同行業都要適應新既經營模式先可以生存.

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-1-14 03:50 PM 發表
港府上周五(7日)突下令重推食肆禁晚市堂食,又關閉酒吧、酒館,以及遊戲機中心、浴室、健身中心、美容院等15類場所,百業被重擊,怨聲載道。

今次收緊防疫措施來得較急,戲院、演出場地和體育處所等都措手不及,不少人失去即時收入,對於能夠趕及在農曆新年放寬措施不樂觀。

對於下月公布的《財政預算案》,以政府的財政狀況,應負擔得起向市民派3千至5千港元,既助各行各業又令市民開懷。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220114/photo/bkn-20220114084440730-0114_00822_001_01b.jpg?20220114145156
每名市民起碼派一萬蚊就差唔多

餐廳轉做外賣啫, 咁都有得派,唔公平

引用:
原帖由 wsvchuen 於 2022-1-15 02:01 AM 發表
做生意要包佢唔蝕?
成日用呢句嚟幫林鄭月娥護航

做生意唔係要包佢唔蝕,但俾林鄭月娥不斷嘅嚴重錯誤、失職、僵化措施,而導至多個行業損失慘重,市民生活受苦,林鄭月娥就必須負責及賠償

總之林鄭月娥、陳肇始都係正宗畜牲、人渣、冚家剷

疫情長存,早日執笠止蝕先係自由市場原則。

引用:
原帖由 supertom123 於 2022-1-15 10:43 AM 發表

戲院呢D已經變左以前個D影畫戲, 衣家網上娛樂百花齊放, 就算無疫情影響都係小貓3,4隻.

做生意唔係輸打贏要, 蝕錢問政府羅, 其實不如諗下點轉型先可以繼續生存, 時代巨輪係不斷轉, 你做唔掂唔代表其他人做唔掂, 唔得不如比個機會其他有能力既人去做仲好.

健身衣家好多唔洗租場, 爭係賺健身師傅錢, 有D視像教學, 其實不進則退, 唔同行業要與時並進, 又唔想學新野, 又要生存,  ...
其實今次禁晚市堂食,禁表列處作,根本完全唔需要,林鄭月娥之所以忽然改變主意禁,完全唔係為抗疫,亦完全唔係為民生,而係林鄭月娥為佢個人怕孭鑊,而不惜食肆行業中人、表列處所行業中人、市民都損失受苦,林鄭月娥係以你死好過我死嘅心態而禁,但好多人至今仲未睇清楚林鄭月娥嘅自私、卑鄙心態

林鄭月娥再將晚市堂食、表列處再最少禁到年初三之後,完全係為怕自己受責,完全唔係為市民,林鄭月娥嘅座右銘係你死好過我死

個個都淨係狂鬧國泰同機組人員,其實又係被林鄭月娥帶風向,被林鄭月娥轉移視線,個個都冇諗係邊兩個頒令容許機組人員可以在家隔離、唔駛去竹嵩灣或酒店有看管下隔離架,就係林鄭月娥同陳肇始,其實所謂第5波疫情,始作俑者就係林鄭月娥、陳肇始

所以林鄭月娥正畜牲人渣

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-1-14 03:50 PM 發表
港府上周五(7日)突下令重推食肆禁晚市堂食,又關閉酒吧、酒館,以及遊戲機中心、浴室、健身中心、美容院等15類場所,百業被重擊,怨聲載道。

今次收緊防疫措施來得較急,戲院、演出場地和體育處所等都措手不及,不少人失去即時收入,對於能夠趕及在農曆新年放寬措施不樂觀。

對於下月公布的《財政預算案》,以政府的財政狀況,應負擔得起向市民派3千至5千港元,既助各行各業又令市民開懷。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220114/photo/bkn-20220114084440730-0114_00822_001_01b.jpg?20220114145156
戲院少2億收入?
每年香港農曆新年票房有二億?

引用:
原帖由 月華敏棋之遺憾 於 2022-1-15 12:04 PM 發表

戲院少2億收入?
每年香港農曆新年票房有二億?

蜘蛛俠上映10日票房已近1億2千萬,仲唔係農曆年期

引用:
原帖由 mousehunter 於 2022-1-15 11:10 AM 發表
餐廳轉做外賣啫, 咁都有得派,唔公平
上次禁晚市堂食,黃大仙冬茹亭大排檔收入大減九成半,醉和里、利豐兩間都係人工高老闆有義氣,都侷住減一半員工,之後開番晚市雖然冇得做24小時,兩間都馬上請番哂舊伙記,而家又禁夜市堂食,肯定損失慘重

仲有,外賣平價好多又競爭大,除本每個飯盒只賺兩蚊左右,但晚市堂食,每3、4人一檯,連酒水、小菜、海鮮平均7百至過千找數,仲一直可以坐滿限聚令上限,咁先至一個大排檔舖早午晚市用60個員工,剩做外賣就連10個員工都養唔到

因為多咗好多做外賣飯盒嘅新舖,大家鬥平

例如土瓜灣本來兩餸外賣飯盒賣35蚊至40蚊,但近月多咗新開嘅只賣27蚊兩餸飯盒,所以多間做開嘅,都減到睇齊兩餸飯盒賣27蚊

賣35蚊飯盒嘅舖,本來食材係較貴價錢嘅大陸雪藏豬肉,明顯肉質、味道都較好

而賣27蚊嘅舖,食材係價錢平好多嘅巴西、墨西哥、美國雪藏豬肉(美國雪藏豬肉好多都係喺巴西、墨西哥運往美國),肉質、味道都比大陸雪藏豬肉差,你去凍肉舖各樣買啲煮熟後分別試下就知

本來賣35蚊雙餸飯盒嘅舖,降價至27蚊後,亦轉為豬肉係巴西、墨西哥、美國嘅雪藏豬肉

其實今次絕對唔駛禁晚市堂食同禁表列處作

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]