• 瀏覽: 8,648
  • 回覆: 26
有時 , 我真係覺得好多所謂 / 自認為 "知識份子" 所謂既公平 , 其實係指要階級尊卑之分 ... ^.^"
.
呢個感覺小弟其實一直都有 , 但今次主要係自來一個藍營youtuber既讀者來信 ...
.
拿 ... 我必需要事先聲明 , 呢位女士係藍絲 , 佢講既絕大部份內容 , 我其實都好同意 ... 只係當中有一句 : "我地香港地位都幾高既藥劑師 , 其實係澳洲都係得二萬幾人工 ; 相反 , 係工地指揮交通既 ... 即係負責轉STOP/TURN RIGHT果牌果D , 因為少人做 , 人工可以7至8萬一個月 , 所以好唔公平架 !!!" 我唔明既係 , 唔公平係邊??? ^.^"
.
其實佢自己都講左 , 人地人工高係因為少人做 , 簡單就係市場供需定律既結果 ... 咁唔公平係邊??? 係咪你拎左藥劑師牌 , 就有硬性規定 , 唔比你去做交通指揮員??? 又唔係 ... 咁即係你自己唔肯做姐 , 我真係唔明白唔公平係邊???!!! 其實以小弟所知 , 係外國高勞動  高危險 , 或者各種因素(包括苦悶因素 , 如駐鑽井台員工)既低學歷高薪工種有唔少 , 原因不外乎肯做既人少 , 無左佢地又唔得 ... 人地肯捱呢個苦 , 而你唔肯 , 有咩Q唔公平???!!! ^.^"

引用:
原帖由 達荷美女人 於 2022-1-14 10:42 AM 發表
有時 , 我真係覺得好多所謂 / 自認為 "知識份子" 所謂既公平 , 其實係指要階級尊卑之分 ... ^.^"
.
呢個感覺小弟其實一直都有 , 但今次主要係自來一個藍營youtuber既讀者來信 ...
.
拿 ... 我必需要事先聲明 , 呢位女士係藍絲 , 佢講既絕大部份內容 , 我其實都好同意 ... 只係當中有一句 : "我地香港地位都幾高既藥劑師 , 其實係澳洲都係得二萬幾人 ...
其實我同意架!!
以前話點解白領點解可以坐office賺多d錢, 係因為市場;
e+市場稍稍有利勞工, 佢地又話唔公平......

其實講到尾, 又係維護自己利益羅, 講咩高大尚丫!!

引用:
原帖由 達荷美女人 於 2022-1-14 10:42 發表
.
.
拿 ... 我必需要事先聲明 , 呢位女士係藍絲 , 佢講既絕大部份內容 , 我其實都好同意 ... 只係當中有一句 : "我地香港地位都幾高既藥劑師 , 其實係澳洲都係得二萬幾人 ...
公平就是自然平衡。
藍絲黃絲一九樣,都系民主教徒;50步與100步之別而已!
我睇唔起佢地。

國內的所謂公知(公共知識份子),!就是美國民主教宣教組員。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-1-14 01:06 PM 發表

公平就是自然平衡。
我睇唔起佢地。
嗯 ... 神兄令我有一點點迷惑 , 咁我地應該係咩人???

以我理解 , 黃絲當然顯而易見 ; 而藍絲既意思 , 其實更多係黃絲既對立面
黃絲=假新聞+暴力+親美 , 咁反假新聞+反暴力+反美 ... 就係藍絲 ...

民主教徒 ... 點樣睇到藍絲係民主教徒???

叫得乜屍物屍,都係立場偏頗,不理性,我眼中只有黃屍與正常人

引用:
原帖由 派閥政治 於 2022-1-14 15:20 發表

嗯 ... 神兄令我有一點點迷惑 , 咁我地應該係咩人???

以我理解 , 黃絲當然顯而易見 ; 而藍絲既意思 , 其實更多係黃絲既對立面
黃絲=假新聞+暴力+親美 , 咁反假新聞+反暴力+反美 ... 就係藍絲 ...

民主教徒 ... 點樣睇到藍絲係民主教徒???
爭取普選就系民主教徒,中國唔需要普選。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-1-14 01:06 PM 發表

公平就是自然平衡。
我睇唔起佢地。
不受民主教條主義桎梏
才能看得清楚

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-1-14 05:10 PM 發表

爭取普選就系民主教徒,中國唔需要普選。
說的不算準確
中國不接受西方的普選方案
831的普選方案中國就支持啊

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2022-1-14 18:29 發表

說的不算準確
中國不接受西方的普選方案
831的普選方案中國就支持啊
响香港,唔系大陸。
起草基本法始于1985,成于1988。寫基本法時根本未知「民主的厲害」。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-1-14 07:01 PM 發表

响香港,唔系大陸。
起草基本法始于1985,成于1988。寫基本法時根本未知「民主的厲害」。
因為那時候的中國大陸上上下下都還是很崇拜西方宣傳的自由民主啊
後來才發現這是邪教!
壞處太多!
不值得

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2022-1-14 22:57 發表

因為那時候的中國大陸上上下下都還是很崇拜西方宣傳的自由民主啊
後來才發現這是邪教!
壞處太多!
不值得
最少一半國民是民主教徒,胡趙這樣高層的黨員也崇信西方民主。否則何來六四?

我是退休教車師傅,82年開始,很多國內來的幹部學習駕駛,他們派駐各行各業都有,來香港學習;兩年換一批。
從對話中感覺到他們佩服香港人的幹勁、羨慕西方的一切。
只愛虛心地聽,很少表達意見。連新華社許家屯秘書也表示;他對國內所知與我一樣;都是從香港報章上讀到的。但他們比我讀得多,我只看成報,他們社裡什么報都有。
8964期間,他們告訴我“二十多名大陸幹部中只得一個贊成清場”。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-1-14 11:16 PM 發表
我是退休教車師傅,82年開始,很多國內來的幹部學習駕駛,他們派駐各行各業都有,來香港學習;兩年換一批。
從對話中感覺到他們佩服香港人的幹勁、羨慕西方的一切。
只愛虛心地聽,很少表達意見。連新華社許家屯秘書也表示;他對國內所知與我一樣;都是從香港報章上讀到的。但他們比我讀得多,我只看成報,他們社裡什么報都有。
8964期間,他們告訴我“二十多名大陸幹部中只得一個贊成清場”。
不意外啊
你看看當時內地的報章媒體,那時候可都是公營媒體哦,不像現在還有很多私營化市場化媒體
還有大學裡教授也都是支持暴動學生的啊
跟香港2019 差不多,整體社會都是支持學生

包括香港當時的內地官媒派駐的媒體,什么文匯,大公之類的不都是支持學生
最后也是信了西方說了
有大屠殺之類

當時的人已經瘋狂了!
不辨真假,只是支持!
可能是當局者迷吧!!

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2022-1-14 23:32 發表

不意外啊
你看看當時內地的報章媒體,那時候可都是公營媒體哦,不像現在還有很多私營化市場化媒體
還有大學裡教授也都是支持暴動學生的啊
跟香港2019 差不多,整體社會都是支持學生

包括香港當時的內地官媒派駐的媒體,什么文匯,大公之類的不都是支持學生
最后也是信了西方說了
有大屠殺之類

當時的人已經瘋狂了!
不辨真假,只是支持!
可能是當局者迷吧!!
無可否認是美國洗腦工程了得。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]