• 瀏覽: 3,348
  • 回覆: 37
港府因第5波新冠肺炎疫情來襲,下令食肆晚市禁堂食2周,有餐廳禁令生效後大量預訂取消,平常港人愛吃的澳洲龍蝦,上百隻堆滿餐廳的魚缸,需劈價促銷,1隻澳洲龍蝦只需200港元,較以往平近半。飲食業界指政府禁令來得倉促,不少餐廳囤積新鮮食材,惟保鮮期短,業界要需找方法處理。海味批發商亦指,去年見疫情回穩經濟好轉,料新年生意向好需入多了1倍存貨,現時生意大跌70%,食材只好存放在貨倉內,料連同其他急凍帶子、凍肉等食品,批發商堆積至少近10億港元食品。

大家溝通下資訊,點度有平龍蝦平海鮮可以去掃貨!

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/禁晚市逾百龍 ... 品慘過年-005727928.html

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2022-1-13 02:27 PM 發表
港府因第5波新冠肺炎疫情來襲,下令食肆晚市禁堂食2周,有餐廳禁令生效後大量預訂取消,平常港人愛吃的澳洲龍蝦,上百隻堆滿餐廳的魚缸,需劈價促銷,1隻澳洲龍蝦只需200港元,較以往平近半。飲食業界指政府禁令來得倉促,不少餐廳囤積新鮮食材,惟保鮮期短,業界要需找方法處理。海味批發商亦指,去年見疫情回穩經濟好轉,料新年生意向好需入多了1倍存貨,現時生意大跌70%,食材只好存放在貨倉內,料連同其他急凍帶子、 ...
特首昨天先講龍蝦會因為加強貨運管制價格提高,
存下貨先,好快有靚價

都未見酒樓劈價

林病又話買唔到既

引用:
原帖由 batboy27 於 2022-1-13 02:50 PM 發表

存下貨先,好快有靚價
囤貨炒高價?

料連同其他急凍帶子、凍肉等食品,批發商堆積至少近10億港元食品。

急凍可以擺, 又計落損失度先
活龍蝦.......早3星期買黎養, 新年先食???

吊.....咁計埋買左好多花膠+乾鮑啦
有d陳皮.....咁新年唔食會壞既

引用:
原帖由 ballking113 於 2022-1-13 02:54 PM 發表

囤貨炒高價?
D貨唔擺得好耐!

出街食,D人高興記先肯駛多D錢。
無得堂食,焗住要賣手頭存貨。D人就當去街市殺價買平野嘅心態!

引用:
原帖由 apmichael 於 2022-1-13 02:51 PM 發表
都未見酒樓劈價
等多幾日啦!
D貨唔擺得幾耐.....

佢哋可以推優惠價龍蝦早餐俾港人豪下

擺到臭,擺到爛之後扔去堆填區,都唔會平價賣比市民!

引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-1-13 03:46 PM 發表
擺到臭,擺到爛之後扔去堆填區,都唔會平價賣比市民!
唔套現番D料錢更大鑊呀!

平賣啦

引用:
原帖由 batboy27 於 2022-1-13 02:50 PM 發表

存下貨先,好快有靚價
d 龍蝦唔死就係

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2022-1-13 03:47 PM 發表

唔套現番D料錢更大鑊呀!
供應商都好高風險

攞去街市賣

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]