• 瀏覽: 2,196
  • 回覆: 30
出生於日治時期的3名台灣人楊馥成、林余立和許華杞,曾在前日本陸軍服兵役,二戰後喪失日本國籍。三人認為「不合理」,因此在2

出生於日治時期的3名台灣人楊馥成、林余立和許華杞,曾在前日本陸軍服兵役,二戰後喪失日本國籍。三人認為「不合理」,因此在2019年10月提出訴訟,要求日本政府承認各人擁有日本國籍,但周二(11日)遭東京地方法院駁回。

這是史上第一宗要求恢復日本國籍的訴訟。去年10月12日開庭當日,99歲的原告之一楊馥成宣稱,「一刻也沒有忘記自己是日本人,想作為日本人死去」,引發軒然大波。對於東京地方法院的裁決,楊馥成表示非常遺憾,將繼續上訴,又指自己「一直以為我接受了日本教育,成為了日本人。這是非常遺憾的判決,我沒臉見以前的上司和戰友」。

據了解,1952年4月《舊金山和約》生效後,日本政府放棄台灣領土權。1962年12月日本最高法院判例顯示,1952年8月日本與台灣在雙方簽訂和平條約生效後,台灣出身的日本人喪失日本國籍

萊豬都99歲重要個AV藉做乜? 想自己仔女/孫子可以做AV人?
相信萊島都好多係萊豬殼AV心, 菜豬婆就必定係
AV國都好過大陰, 大陰在97之前好耐已經搶走香港人嘅陰藉變成NOT British ON9er

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20220112/bkn-20220112084912655-0112_00952_001.html

啱渦,九七前出生應該全部英藉,不過.....唔使預朕。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-1-12 10:16 AM 發表
啱渦,九七前出生應該全部英藉,不過.....唔使預朕。
澳門就係

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-1-12 10:20 AM 發表

澳門就係
澳門葡藉,證明英國佬幾撚衰。

最後都做唔成日本人🤣

咪一樣要做返中國人

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-1-12 10:22 AM 發表

澳門連配偶都有

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-1-12 10:22 AM 發表

畀港英殖民地出生有英籍,豈不是有幾百萬人可以湧入英國?咁印度、巴基斯坦等都可以跟埋入英國,英國所有系統崩潰喎!

阿祖自願的蛙人心碎了,被condom了。😂🤣😂🤣😂🤣

引用:
原帖由 sng850 於 2022-1-12 10:28 AM 發表

畀港英殖民地出生有英籍,豈不是有幾百萬人可以湧入英國?咁印度、巴基斯坦等都可以跟埋入英國,英國所有系統崩潰喎!
有冇聽過出得嚟行,遲早要還?誰叫英國當年大舉侵略?香港係英國夾硬租借嘅(冇聽過有交租),在殖民時期出生的都是英國人,點可以唔認數?朕都係英藉,後來改返中國藉,朕好善良,唔會去增加英國負擔。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-1-12 10:35 AM 發表

有冇聽過出得嚟行,遲早要還?誰叫英國當年大舉侵略?香港係英國夾硬租借嘅(冇聽過有交租),在殖民時期出生的都是英國人,點可以唔認數?朕都係英藉,後來改返中國藉,朕好善良,唔會去增加英國負擔。
所以樓主贊成黃色BNOer全部移民大陰

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-1-12 10:35 AM 發表

我同C兄的情況一樣

佢地知唔知醜? 

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-1-12 10:41 AM 發表
佢地知唔知醜? 
佢地選個日本人李登龜做腫桶都係咁啦

韓國被日本統治過,  但不崇日。

鍵盤翻頁
左右