• 瀏覽: 12,032
  • 回覆: 219
  • 追帖: 1
+3
人大代表洪為民生日派對有人確診新冠肺炎,揭發多個高官出席,賓客人數更難以統計,至少214人。涉事餐廳約1,000多呎,根據餐廳介紹及多張內部相片,還原餐廳平日座位圖,最多僅100至150個位。

餐廳為D類食肆,入座率不得超過通常座位數目,亦規定每桌或每個群組最多12人,換言之,洪為民生日宴中,無戴口罩「滿場飛」的流水式運作涉違例。換言之若違反防疫規例的賓客,每位要罰款5,000元。

依家已知嘅人數係214人,位位5,000,總數係1,070,000元
麻煩真係要罰足依班唔守法嘅官員同一般賓客
不過重點係:唔用安心出行果班點罰先

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/01偵查/722418/洪為民生日宴-餐廳疑爆座位-流水式運作涉違例-賓客或罰五千

罰完大家就唔好嘈啦!

呢次真係危害國家安全

一個"疑"字就當真?
俾條法例黎睇睇先  

你都識話流水式啦,即係有人來有人走啦,有冇證據指出有一剎那係多過100人/150人先。

咁計法,一架巴士嗎戴千九人。ClS
人黃就是腦殘。

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 11-1-2022 09:49 發表
人大代表洪為民生日派對有人確診新冠肺炎,揭發多個高官出席,賓客人數更難以統計,至少214人。涉事餐廳約1,000多呎,根據餐廳介紹及多張內部相片,還原餐廳平日座位圖,最多僅100至150個位。

餐廳為D類食肆,入座率不得超過通常座位數目,亦規定每桌或每個群組最多12人,換言之,洪為民生日宴中,無戴口罩「滿場飛」的流水式運作涉違例。換言之若違反防疫規例的賓客,每位要罰款5,000元。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220111/557371673486036992521067.jpeg/NIlAqodj2rZJ9R-vlTB_8Qa8zLpy0IUC2p7kI9qe5CM ...
定額罰款要即場斷正或者拍片先罰到,事後口同鼻拗,出左鏡果D先有得搞

餐廳奶野都係可罰款了事

全部高官, 時薪都多過5k,
罰咁少, 鬼在意

流水式遊行唔獲批係因為防疫原因,咁樣流水式入座根本就係違規,上面啲五毛狗仲係到死撐

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-1-11 10:08 AM 發表
你都識話流水式啦,即係有人來有人走啦,有冇證據指出有一剎那係多過100人/150人先。

咁計法,一架巴士嗎戴千九人。ClS
人黃就是腦殘。
錯就係錯,做個勇敢嘅中國人,要罰就罰,唔好搵理由,唔好影衰中國人敢於承擔嘅形象。

又唔係罸坐監,罸呢班仆街膠官議員甘少錢,有撚用呀?罸完下次佢地咪又係繼續飯聚唱K玩藍天使傳播病毒,佢地心諗未驚過

港苦膠官帶頭播毒?

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2022-1-11 10:54 AM 發表

錯就係錯,做個勇敢嘅中國人,要罰就罰,唔好搵理由,唔好影衰中國人敢於承擔嘅形象。
你揾到有一剎那多過150人,咁嗎罰囉

又係未判先審,唉。

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-1-11 09:49 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220111/557371673486036992521067.jpeg/NIlAqodj2rZJ9R-vlTB_8Qa8zLpy0IUC2p7kI9qe5CM ...
罰佢老味啦, 天子犯法與庶民同罪

以後餐廳每張枱應該提供腳鎖,客人坐低就鎖定定!哈哈!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]