• 瀏覽: 1,955
  • 回覆: 11
睇新聞好似係打咗中招嘅人多過未打。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-1-8 11:34 AM 發表
打左唔中招的人根本檢測唔倒出來。
1. 世上沒有任何疫苗是100%有效。
2. 除非將一大批已接疫苗同無接種的人放在一個有病毒的環境共同生活,然後不停檢測,否則永遠不能知道疫苗最準確的實際防感染率!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-1-8 11:34 AM 發表
疫喵係防重症

抗體已經失效,現在只能靠免疫反應來預防重症,只有滅活疫苗才可以應對變種病毒產生免疫反應,伏必泰的免疫反應會比科興遜色好多

引用:
原帖由 eman666 於 2022-1-10 01:48 PM 發表

疫喵係防重症
係囉,防唔感染咪話話防重症,防唔到重症就話防死亡。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-1-10 03:36 PM 發表

係囉,防唔感染咪話話防重症,防唔到重症就話防死亡。
呢個系你講的

引用:
原帖由 eman666 於 2022-1-10 03:36 PM 發表

呢個系你講的
係專家講嘅。

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2022-1-10 03:35 PM 發表
抗體已經失效,現在只能靠免疫反應來預防重症,只有滅活疫苗才可以應對變種病毒產生免疫反應,伏必泰的免疫反應會比科興遜色好多
雖然以色列打完三針都爆到七彩,但香港專家對復必必好有信心。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-1-10 03:37 PM 發表

係專家講嘅。
那位?

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-1-8 12:15 PM 發表

打左唔中招的人根本檢測唔倒出來。
1. 世上沒有任何疫苗是100%有效。
2. 除非將一大批已接疫苗同無接種的人放在一個有病毒的環境共同生活,然後不停檢測,否則永遠不能知道疫苗最準確的實際防感染率!
因為好多國家打左針比未打多好多
假設七成人打左兩針,有三成一針未打
如果七成人領野機率假設50%,三成人領野率80%
因為打左針基數遠大於未打針
所以大家咪有個錯覺,好似打針染病毒好似好多
而家機場出出入入啲人,應該都打過針
未打過針好多國家都去唔到
所以係入境呢關,根本無從比較,有幾多人冇打過針可以搭機到香港?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2022-1-8 11:34 發表
因為打咗嘅人遠遠多過未打。
打咗唔等于唔會揩嘢,只系冇咁大劑。好多中咗招都冇症狀就系咁解。

引用:
原帖由 eman666 於 2022-1-10 03:45 PM 發表

那位?
睇新聞啦!
成久日話防重症。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]