• 瀏覽: 2,559
  • 回覆: 29
立陶宛總統瑙塞達(Gitanas Nausėda)1月4日認為,政府決定允許台灣以「台灣」名義開設駐立陶宛代表處是個錯誤,又指事前沒有人諮詢他。該國外交部

立陶宛總統瑙塞達終於冇腦塞啦?🙄🧐 肯認錯?
要不要立陶宛切粒膏丸以謝天下?🤔

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/720180/立陶宛外交部不評論總統談及台灣言論

坐等睇下有無下個立陶宛2.0

立陶宛外交部屬於美國代理人, 未收到美國國務院八婆布林肯指示 今日就不評論 

响立陶宛,外交部係唔係總統管嘅呢?

唔係好敢言,仲乜唔評論

引用:
原帖由 team1234567 於 2022-1-5 01:36 PM 發表
捷克好大機會。而家個親華總統澤曼身體好差,就嚟唔掂。佢走咗之後捷克可能會變天

引用:
原帖由 都沒有 於 2022-1-5 01:40 PM 發表
係美國總統管

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-1-5 01:36 PM 發表
立陶宛外交部屬於美國代理人, 未收到美國國務院八婆布林肯指示 今日就不評論 
布林肯後生時打band嘅喎🤭

引用:
原帖由 都沒有 於 2022-1-5 01:40 PM 發表
立陶宛外交和國防歸總統管

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-1-5 01:57 PM 發表

捷克好大機會。而家個親華總統澤曼身體好差,就嚟唔掂。佢走咗之後捷克可能會變天
呢d衝出黎柒其實幫左我地中國

佢個總統只係'吉祥物'

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-1-5 01:57 PM 發表

多幾個立陶宛其實係好事,個個受損都要揾台偽找數,曲線完成窮台作戰

再過幾年芯片自給自足,將「二選一」用在台灣省,根本唔需要出動解放軍就玩殘台毒(包括KMT暗毒)

發覺玩唔起後想玩黑白臉?

引用:
原帖由 team1234567 於 2022-1-5 01:36 PM 發表
做個好榜樣

小國外交經驗淺,全世界都同中國打子擦邊球,係得你咁聰明擺明車馬,唔搵你開刀搵邊個?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]