• 瀏覽: 9,449
  • 回覆: 33
有核武就惡哂?

唔係唔陏,係無必要

無利益既事國同國之間係唔會做

因為驚左中國

有核武未至於惡晒,有核武仲要有個神經大條嘅老細就危危地囉

引用:
原帖由 我太強 於 2022-1-5 12:34 AM 發表
有核武就惡哂?
旭北韓? 你有病呀? 南北分治 對各國先係最大好處! 點解呢點眾所周知架事情你重要質疑?返去台灣PTT問拉

引用:
原帖由 我太強 於 2022-1-5 12:34 AM 發表
有核武就惡哂?
因為有中國罩

幾個因素,其一北韓有核武,隨時同南韓或日本攬炒,美國要動武,盟國態度會保留。其二經濟效益太低,你攻佔佢後反要想辦法養活佢人民。其三中國同俄國在旁邊,萬一中國或俄國插手,場仗唔知要打幾多年先收科,仲要勝負難料。

左 秦叔寶,右 尉遲恭 (實為公)。 乜鬼都怕,金仔有教好訓了。

當年小米加步槍都可以從鴨綠江打翻去38線,今時今日再打分分鐘朝鮮統一

因為背靠中國

引用:
原帖由 kit365 於 2022-1-5 08:19 AM 發表
幾個因素,其一北韓有核武,隨時同南韓或日本攬炒,美國要動武,盟國態度會保留。其二經濟效益太低,你攻佔佢後反要想辦法養活佢人民。其三中國同俄國在旁邊,萬一中國或俄國插手,場仗唔知要打幾多年先收科,仲要勝負難料。
尾角都要靠北韓核武恐嚇住南韓及日本,唔係點加駐軍費及賣爛鐵賺錢。

引用:
原帖由 6674 於 2022-1-5 10:19 AM 發表
左 秦叔寶,右 尉遲恭 (實為公)。 乜鬼都怕,金仔有教好訓了。
宜家大陸興貼張飛+關羽守大門。

無利益打來做咩? 真以為 為咗"民主自由正義"咩

引用:
原帖由 kit365 於 2022-1-5 08:19 AM 發表
不是萬一,是一萬。
中朝1961年就簽訂《中朝友好同盟條約》,20年自動續期,剛剛2021年8月自動續期了20年到2041年。
條約規定:如果朝鮮被攻擊,中國有責任全力幫助,包括出兵。
打朝鮮,就是打中國。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]