• 瀏覽: 12,123
  • 回覆: 49
40年前發生, 40年後至報警?
仲有一開三(件)

真係耐人尋味囉

40年前年僅7歲至11歲的3姊妹,在父親漁船上遭表叔性侵,陪審團早前裁定表叔4項非禮及1項強姦罪成,辯方今在高等法院為被告求情時指,被告工作穩妥及照顧家人,陳仲衡法官指此亦不能視為法律上的正面良好品格,辯方指被告有大腸息肉及耳嗚等問題,陳官反駁此類疾病懲教署可提供適合治療,並強調本案非禮案情嚴重至接近強姦。陳官聽取辯方求情後需時考慮,遂把案件押後至下午3時45分判刑。

現年58歲的男被告T.F.M.原被控5項非禮罪及1項強姦罪。3名女事主X、Y、Z分別出生於1976年、1969年及1979年,她們一家八兄弟姐妹,Y是二女、X是五女、Z是七女。控罪指,被告於1982年在香港某船隻上非禮女童Y,1987年某日在香港某船隻上兩度非禮女童X,另於1986年1月1日至1987年12月31日期間,在香港某船隻上強姦及兩度非禮女童Z。陪審團一致裁定被告3項非禮罪罪成,再以6比1大比數裁定被告1項非禮及1項強姦罪罪成,另一致裁定餘下1項涉及事主Z的非禮罪罪脫。

法庭記者:劉曉曦

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2295373/即時-港聞-表叔40年前漁船上多次性侵3表姪女罪成-官指案情嚴重接近強姦

我愛扭紋
我只係想知道邊度搵證據

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-1-4 11:33 AM 發表
我只係想知道邊度搵證據
咪就係囉

點告得入?

引用:
原帖由 人之初大大 於 2022-1-4 11:39 AM 發表
點告得入?
又冇CCTV, 又冇染有精液衣服/毛巾
全部都係口講

我估應該係分唔到錢至咁做

點解40 年後先講
係咪近排要爭家族遺產,除去一人

佢都真係好鍾意小朋友喎,不過竟然無做埋就浪費左啲囉

40年後先告??

所以係香港, 女人要整死你, 用把口就得....
無証無據, 通常疑點歸被告, 除左非禮強姦..

當然我不排除個表叔真係禽獸.

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-1-4 11:33 發表
我只係想知道邊度搵證據
無證無據先入罪,
影到哂嘅曱甴係無罪,
小島法好野!!

引用:
原帖由 ooqq3 於 2022-1-4 11:47 AM 發表
點解40 年後先講
係咪近排要爭家族遺產,除去一人
我估多數都係為錢

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2022-1-4 12:01 PM 發表

我估多數都係為錢
你被性侵
難道為對方洩慾
法庭判決你又唔唔
係要鑽空子
想埋69式

依單野我記得好耐之前, 因咁多年家庭聚會中, 老婆都特別害怕接觸被告, 老公終起疑質問後揭發, 然後才知到同年姐妹都有被被告性侵, 而家先判刑啊.
過咗咁多年, 個個受害者都結晒婚生埋仔女

找到舊資料了
https://www.hk01.com/社會新聞/702009/漁家3姊妹涉遭表叔性侵-埋藏心底近40年-二妹丈夫覺異樣終揭發
來自漁家的3姊妹,涉於上世紀八十年代在父親的船上,多番遭表叔非禮及強姦,惟她們一直啞忍,沒有告知任何人。直至二妹的丈夫留意到妻子對其表叔的觸碰很反感,並會表現不安,追問下才揭露她多年前曾在父親的上遭表叔非禮,她感驚慌卻不敢大叫,此後一直把事件埋藏心底。二妹報警後,另兩姊妹之說出年幼時被性侵的經歷。表叔否認指控,案件今(17日)在高等法院開審,庭上透露3姊妹遭性侵時只有7至13歲。

40年之後報警😢

主題標籤 #懲教署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]