• 瀏覽: 5,982
  • 回覆: 55
+2
香港麥當勞宣布,受到疫情影響,全球貨運及食材成本大幅上漲,經審慎考慮後,決定於本月3日起,上調全線主餐廳及 McCafé 的主要產品價格1元,平均加幅約2%。

香港麥當勞發言人稱,該公司從世界各地採購食材,惟疫情下,全球多個港口關閉,貨船縮減國際航線,令貨運價格於過去一年大幅上升。反映貨物海運價格的全球貨運指數,相比疫情前飆升超過6倍,在環球供應鏈問題短期難以解決的情況下,貨運成本急升對香港麥當勞的營運構成沉重負擔。
發言人稱,面對貨運成本飆升及食材通脹雙重壓力下,香港麥當勞經審慎考慮後,決定於1月3日凌晨4時起,輕微上調全線主餐廳及McCafé的主要產品價格1元(包括單點及套餐),平均加幅約2%。

仲加價, 自從轉了電子售票, 我都已覺M記的親切感大不如前, 真係少去咗好多, 如今仲要加價食佢的危害健咩食品, 真係仲會少去D添!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1794207/即時-港聞-麥當勞1月3日起主要產品加價1元-平均加幅約2

M記真係唔平, 我去美記食下午茶, 一個迷叉+咖喱三寶+飲品都係35, 如加個碗仔翅都係俾多9蚊
去吉野+都係3X落樓, 

洗鬼去M記咩

唔知, 有冇人覺得, M記個電子瑩幕購買好唔方便, 

我襟元咩壽咩個apps 叫嘢食好似仲易好多

而家愈來愈貴 一個包都30幾蚊

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-1-1 12:36 AM 發表
M記真係唔平, 我去美記食下午茶, 一個迷叉+咖喱三寶+飲品都係35, 如加個碗仔翅都係俾多9蚊
去吉野+都係3X落樓, 

洗鬼去M記咩
有時食吓唔同嘢,唔同口味,M記價錢總體都算親民

麥當勞真係越黎越唔抵食
新出D餐講緊都三十尾四十頭
超值套餐選擇越黎越少
連下午茶都改到焗你一定要跟汽水或細薯
而家個app有coupon先會去食

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-1-1 02:03 AM 發表
麥當勞真係越黎越唔抵食
新出D餐講緊都三十尾四十頭
超值套餐選擇越黎越少
連下午茶都改到焗你一定要跟汽水或細薯
而家個app有coupon先會去食
三十尾四十頭這餐價太多可以選擇囉, 洗鬼食M  記的熱氣食物咩?

加啦!預咗

超值套餐得巨無霸抵食D 夠大份 其他都係貴到死

佢個APP 只會用黎買下午茶 1X蚊 (一個包+一杯野飲)

引用:
原帖由 Elvis1006 於 2022-1-1 02:20 AM 發表
超值套餐得巨無霸抵食D 夠大份 其他都係貴到死

佢個APP 只會用黎買下午茶 1X蚊 (一個包+一杯野飲)
巨無霸係超值套餐裡面都好多年前既事
果時一個餐都係十幾廿蚊
當年同吉野家並列窮人恩物 又平又抵食
雖然之後一蚊一蚊咁加 但幾年前都仲係好抵

個飽越黎越黎縮水

引用:
原帖由 揚州炒旦 於 2022-1-1 02:47 AM 發表
個飽越黎越黎縮水
係,炸雞/魚柳包先過份。

見到班友做代言人,已經唔想再去

佢走去搵班曱甴代言個日
之以後都唔會再食佢

加1元不大問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]