• 瀏覽: 16,377
  • 回覆: 157
+6
香港大學醫學院的溝針研究出爐,團隊發現第一針接種復必泰疫苗,第二針轉打科興疫苗的溝針方法不太奏效,打針後6個月的抗體水平跟打兩針科興接近,

科興快啲出第二代疫苗啦~

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/711 ... utm_medium=referral

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-12-31 04:14 PM 發表
香港大學醫學院的溝針研究出爐,團隊發現第一針接種復必泰疫苗,第二針轉打科興疫苗的溝針方法不太奏效,打針後6個月的抗體水平跟打兩針科興接近,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210729/497479017344012288837109.jpeg/tD9OlJ0wRhQj_WWFug7DVix_t4zIg31M6Fs_CuhbPwo?v=w1280r16_9
第二代應該好快有啦

無論如何,我早已決定絕不溝針!

全民在做實驗

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2021-12-31 04:20 PM 發表
無論如何,我早已決定絕不溝針!
其實呢個結果,我嘅解讀係科興的確係有效。
如果可以,就唔好溝針。

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-12-31 04:14 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210729/497479017344012288837109.jpeg/tD9OlJ0wRhQj_WWFug7DVix_t4zIg31M6Fs_CuhbPwo?v=w1280r16_9
科興效果十分亮麗。

濕九磚家。

附件

Screenshot_20211231_162128_com.duckduckgo.mobile.android.jpg(264.88 KB)

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-12-31 04:23 PM 發表

科興效果十分亮麗。

濕九磚家。
真係要查證港專

成日講抗體水平高低,不過可否先講清楚,復必泰咁高抗體水平究竟有咩用?
美國英國主打復必泰,近日確診又創新高啦。
我合理判斷,復必泰的抗體對Omicron已近乎失效,所以抗體水平再高也是徒然。
科興抗體水平雖低,卻對Omicron仍然有效,而且科興的抗疫機制本來不是以抗體為主力,而是靠免疫記憶T細胞反應。

引用:
原帖由 你暴露了西旄 於 2021-12-31 04:31 PM 發表
成日講抗體水平高低,不過可否先講清楚,復必泰咁高抗體水平究竟有咩用?
林鄭話齋:抗體夠用, 就得啦~

引用:
原帖由 你暴露了西旄 於 2021-12-31 04:31 PM 發表
我合理判斷,復必泰的抗體對Omicron已近乎失效,所以抗體水平再高也是徒然。
科興抗體水平雖低,卻對Omicron仍然有效,而且科興的抗疹機制本來不是以抗體為主力,而是靠免疫記憶T細胞反應。
我不是醫生,但是你說的有道理,其實這兩天,已經有些外國所謂專家,提到T-細胞了。

復必泰抗體咁高,港專家有無研究過發病量都係咁高,唔通復必泰有好多假貨喺世界流通

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2021-12-31 04:40 PM 發表

我不是醫生,但是你說的有道理,其實這兩天,已經有些外國所謂專家,提到T-細胞了。
T細胞主要產生抗體~

推消員又出動了……

專家及相關人等先打

我最撚憎D人,叫人衝,自己鬆

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]