• 瀏覽: 3,729
  • 回覆: 22
+2
疫情持續,香港市民經深圳灣口岸入境深圳的人士,需持有24小時內的核酸檢測陰性結果證明外,並要在指定的檢疫酒店集中隔離14日,以及家居隔離7日,

疫情持續,香港市民經深圳灣口岸入境深圳的人士,需持有24小時內的核酸檢測陰性結果證明外,並要在指定的檢疫酒店集中隔離14日,以及家居隔離7日,距離農曆新年大約一個月,有市民發現,今日(30日)預約深圳地區指定酒店配額的網頁,顯示多日來均為爆滿,間接影響有限度的通關人數不勝負荷,引來不少想回鄉渡歲、探親的人感到擔心。

現時,由香港前往深圳,要預先透過深圳市政府的「健康驛站房間線上預約系統」,預約在14天集中隔離醫學觀察期間入住的酒店。但今日不少網民指,有關的「健康驛站房間線上預約系統」訂房網,今日早上起不論預約一月份任何時間,均顯示「因本土疫情影響,目的地隔離酒店房間趨於緊張,請調整您的出行時間重新預約」告示,《香港01》記者曾多次致電內地有關部門及熱線,均未能接通。

仆你個臭街杏加橙, 香港的健康馬搞來搞去都出唔到閘, 變咗跛腳馬, 香港人返唔到大陸, 要在香港就地過年.
深圳幾個分區及附近幾個市例如東莞惠州, 都有隔離酒店, 但入住隔離酒店一住就要住14日, 之後係 first in first out, 每日離開酒店的人數有限, 形成供不應求, 因為申請成為隔離酒店要改裝, 唔係間間酒店都可以變身做隔離酒店, 加上近日吹風要通關, 正常酒店更加唔會花錢改裝成為隔離酒店, 所以形成今次僧多粥少的困局.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/718414/通關-深圳隔離酒店配額-緊張-無法預訂-港人北上度歲夢恐難圓

而家又話機組人員播毒,睇怕有排都唔使通關。政府真係失敗,苦咗啲中港家庭同需要兩面走嘅商業人仕。

引用:
原帖由 hkrking 於 2021-12-30 11:38 PM 發表
而家又話機組人員播毒,睇怕有排都唔使通關。政府真係失敗,苦咗啲中港家庭同需要兩面走嘅商業人仕。
各太機屍中咗招, 鬆毛鬆翼在全港各區周圍走, 在酒樓開枱擺家宴呼朋引友齊齊食飯, 咁就一鑊過奶晒嘢, 弓起弓起.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-12-30 11:34 PM 發表
疫情持續,香港市民經深圳灣口岸入境深圳的人士,需持有24小時內的核酸檢測陰性結果證明外,並要在指定的檢疫酒店集中隔離14日,以及家居隔離7日,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211227/552144791770238976489651.jpeg/f-6qUmViPEp6wYrPRqa_lYka52e3UhoYgUKwxKRCsMQ?v=w1280r16_9 ...
有冇得上街遊行
林鄭幾時冇得做
咁鐘意對商界低頭
幾時告9國泰賠錢?

Really ?!!

附件

黃婆(深圳居民).jpg(213.76 KB)

睇黎要好似30 40年前咁
游水偷渡返大陸

都無辦法架啦

無法通關要多謝林鄭!多謝笑恥!
無私給特權階層隨意在香港播毒!
真係很無恥一邊說防疫很重要,一邊特權放任播毒。

可以理解。

咁就咪北上囉

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-12-31 01:36 AM 發表
都無辦法架啦
烏沙不保,當然緊張
不似本土,仲自詡平亂有功

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-12-31 04:28 AM 發表
咁就咪北上囉
比請食收爐飯雞頭

取消個關口佢啦 曱甴叫囂使鬼理

引用:
原帖由 laws168168 於 2021-12-31 01:40 AM 發表
無法通關要多謝林鄭!多謝笑恥!
無私給特權階層隨意在香港播毒!
真係很無恥一邊說防疫很重要,一邊特權放任播毒。
時政版內位大叔及小馬好支持林鄭,話呢啲事唔關林鄭事,只係笑始問題

留港消費。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]