• 瀏覽: 5,224
  • 回覆: 21
+2
傷膝河大屠殺(英語:Wounded Knee Massacre)是指發生於1890年12月29日,在美國南達科他州,由詹姆斯·W·福賽思(James William Forsyth)率領第七騎兵團的500美國騎兵對印第安人蘇族(Sioux)的部族拉科塔(Lakota)進行屠殺。美國政府為了保護淘金人的安全,驅趕當地印第安人。當時拉科塔部族被包圍在南達科他州的傷膝河(拉科塔語: Čhaŋkpé Ópi Wakpála,英語:Wounded Knee)附近,印第安人已經照要求交出武器。但是福賽思上校認為仍有一部分武器未交出,命令士兵搜查。據說有一名聽力障礙的印第安人「黑郊狼」(Black Coyote)不明白這些士兵的意圖,在爭執中發生了槍枝走火。美軍士兵隨後開火,無差別的射殺手無寸鐵的印第安人。此次事件共有大約300個拉科塔人(包括婦女和小孩)在屠殺中死亡,美軍同時也有25名士兵死亡,其中很多是被友軍自傷。

傷膝河屠殺後埋葬拉科塔人屍體的萬人坑
https://zh.wikipedia.org/wiki/伤膝河大屠杀

真正的種族滅絕,男人女人細路全部被美軍殺乾淨

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-12-30 05:23 PM 發表

18 世紀,都超過2百年,有冇近代
越南美軍有相似行動。

中國都唔少啦

提示: 違規內容已被屏蔽
西方冇種族問題係因為之前已經殺曬, 今天中國被指責係因為之前冇咁冷血. 國人只係對自己友先會咁冷血, 例如淋火水, 掟磚.

引用:
原帖由 中國人傳統特質 於 2021-12-30 16:59 發表
傷膝河大屠殺(英語:Wounded Knee Massacre)是指發生於1890年12月29日,在美國南達科他州,由詹姆斯·W·福賽思(James William Forsyth)率領第七騎兵團的500美國騎兵對印第安人蘇族(Sioux)的部族拉科塔(Lakota)進行屠殺。美國政府為了保護淘金人的安全,驅趕當地印第安人。當時拉科塔部族被包圍在南達科他州的傷膝河(拉科塔語: Čhaŋkpé Óp ...
睇過電影,有美國人良心發現拍咗電影介紹此亊件。

睇到觀眾無言以對,欲哭無淚。

引用:
原帖由 中國人傳統特質 於 2021-12-30 16:59 發表
傷膝河大屠殺(英語:Wounded Knee Massacre)是指發生於1890年12月29日,在美國南達科他州,由詹姆斯·W·福賽思(James William Forsyth)率領第七騎兵團的500美國騎兵對印第安人蘇族(Sioux)的部族拉科塔(Lakota)進行屠殺。美國政府為了保護淘金人的安全,驅趕當地印第安人。當時拉科塔部族被包圍在南達科他州的傷膝河(拉科塔語: Čhaŋkpé Óp ...
邪惡的美國😡

引用:
原帖由 arb853 於 2021-12-30 05:33 PM 發表
中國都唔少啦
你係咪想講,民主同專政係冇分別?

引用:
原帖由 arb853 於 2021-12-30 05:33 PM 發表
中國都唔少啦
你又講得啱呀,我地差點比小日滅的

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-1-11 07:39 AM 發表

你係咪想講,民主同專政係冇分別?
準確啲嚟講佢想講民主同帝制冇分別

左宗棠殺回族都唔止呢個數喇!

引用:
多年前睇過呢部電影,當時我幾詫異,估唔到真系會有 有良心的美國人願意講真話;將亊實公諸于世。

引用:
中國都唔少啦
唔會
解放軍係現代唯一唔會屠殺平民既軍隊
戰俘都係一樣
志願軍多次阻止朝鮮人民軍屠殺美軍戰俘

至於美軍,就算把啦,唔好話係戰場上,和平時期又點呢,美軍基地附近發生過幾多單美軍強姦案?
軍紀如此,你指望佢地打仗時學解放軍?

引用:
原帖由 得閒看看 於 2022-1-12 10:39 AM 發表
左宗棠殺回族都唔止呢個數喇!
有戇鳩仔似乎唔知大清收皮百幾年,而美國仍係果個美國。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]