• 瀏覽: 20,206
  • 回覆: 272
  • 追帖: 1
+4

香港紅十字會輸血服務中心表示,血庫存量現處於極低水平,呼籲市民前往捐血。

中心表示,尤其是O型血存量,跌至極低水平,不足4日需求,其他血型,則仍可支持5至6日的需求。呼籲市民踴躍前往捐血,捐一次血救三個人,以便盡快補充血庫存量、穩定血液供應,以免影響醫院臨床輸血治療。

中心指,現正值公立醫院步入冬季服務高峰期,血液需求將會增加,令供應緊張。而剛過去的聖誕長周末,星期六、日及星期一合共成功收集2,048袋血液,昨天僅收集到662包血液。

紅十字血庫存量正處於極低水平。圖:紅十字會

嗰200幻+1死在去邊,黃十字會一日唔交代上次黃職員單野,我地香港市民都唔敢去受罪!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1792823/即時-港聞-紅十字血庫存量告急-呼籲市民捐血

黃十字會,態度有無改善??

去到唔係捐血,係放血,邊個正常人夠膽去?

黃十字會?我呸

黃十字會,不了!

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-12-28 12:21 PM 發表
收到,有良心嘅人一定會捐血救人
有良心既市民去捐血救人,被曱甴惡意放血一身都係

有良心都要有智慧,黃十字,不了

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-12-28 12:21 PM 發表
收到,有良心嘅人一定會捐血救人
話自己好公義既職員歧視捐血者你點睇?抽血都要分顏色既係人定禽獸?

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-12-28 12:24 PM 發表

十幾年前又唔見你咁講
十幾年前我都未有帳號,梗係唔見我咁講

我非常珍惜自己身體同生命,黃十字太可怕,而且佢地有二百萬人會捐,根本唔洗其他人了。

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-12-28 12:33 PM 發表

相信只係個別事件,唔係個個都係咁,正如警隊入面都有小量害群之馬,例如:梁禮仲、黃敬修、尖沙咀donki偷拍裙底嘅交通警……等等

但我始終都相信大部分香港警察都係優秀專業,出心出力為市民服務
警隊既害群之馬已被警方大公無私處理,個“小部份”黑職員呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]