• 瀏覽: 4,830
  • 回覆: 14
反外國制裁法是對付那些執行外國制裁指令, 損害中國利益既企業, INTEL現在執行美國新疆制裁令, 正正就是損害中國利益.
為何不使用反外國制裁法, 制裁INTEL?
星星之火, 可以燎原. 如果不嚴懲INTEL, 其它西方企業就會認為我們是紙老虎.

請你注意一下新聞報道。

樓主睇過法律條文未?

唔係乜七都未睇過就叻唔切出黎鳩up掛?

其實立場遠遠無智商重要, 畢竟戇鳩係無得醫

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-12-27 01:36 AM 發表
樓主睇過法律條文未?

唔係乜七都未睇過就叻唔切出黎鳩up掛?

其實立場遠遠無智商重要, 畢竟戇鳩係無得醫
我國條文很清楚, 當然班裸官為了在外國既妻兒及資產, 自然不支持反制裁外國.

https://zh.wikipedia.org/wiki/中华人民共和国反外国制裁法

《反外國制裁法》的適用情況是「外國國家違反國際法和國際關係基本準則,以各種藉口或者依據其本國法律對我國進行遏制、打壓,對我國公民、組織採取歧視性限制措施,干涉我國內政的,我國有權採取相應反制措施」,而制裁措施有三類:
  • 不予簽發簽證、不准入境、註銷簽證或者驅逐出境。
  • 查封、扣押、凍結在中國境內的動產、不動產和其他各類財產。
  • 禁止或者限制中國境內的組織、個人與其進行有關交易、合作等活動。

此外,還有「其他必要措施」[13]

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2021-12-27 02:21 PM 發表

我國條文很清楚, 當然班裸官為了在外國既妻兒及資產, 自然不支持反制裁外國.

https://zh.wikipedia.org/wiki/中华人民共和国反外国制裁法

《反外國制 ...
樓主係放緊假嘅小學同學? 難怪睇中文唔唔係好睇得明。

『《反外國制裁法》的適用情況是「外國國家違反國際法和國際關係基本準則。。。。』

Intel 係國家咩?
而且中國前幾日啱啱對尾國四個官方人物制裁 ~ 尾國宗教自由委員會主席馬恩扎、副主席特克爾、委員巴爾加瓦、委員卡爾。之前已經制裁一堆官員包括前國務卿噴屁奧丶前國家安全顧問及前貿易顧問等,咁都唔算係反制裁?  

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-12-27 05:40 PM 發表

樓主係放緊假嘅小學同學? 難怪睇中文唔唔係好睇得明。

『《反外國制裁法》的適用情況是「外國國家違反國際法和國際關係基本準則。。。。』

Intel 係國家咩?
而且中國前幾日啱啱對尾國四個官方人物制裁 ~ 尾國宗教自由委員會主席馬恩扎、副主席特克爾、委員巴爾加瓦、委員卡爾。之前已經制裁一堆官員包括前國務卿噴屁奧丶前國家安全顧問及前貿易顧問等,咁都唔算係反制裁?  :smile_45 ...
吓,Intel侵害中國利益,去制裁其它唔關事既旦散,原來這法例是這樣。
謝謝解釋。

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2021-12-27 05:45 PM 發表

吓,Intel侵害中國利益,去制裁其它唔關事既旦散,原來這法例是這樣。
謝謝解釋。
你到依家都係唔明咩叫 《反外國制裁法》,睇怕你都應該留多幾次級讀多幾年書先得。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-12-27 05:52 PM 發表

你到依家都係唔明咩叫  《反外國制裁法》,睇怕你都應該留多幾次級讀多幾年書先得。
經你解釋後, 原來這條法例, 這麼無力. 我還以為誰動中國, 就可以打擊誰, 原來只能打擊其它小角色, 看來INTEL及APPLE無論做什麼, 我們也不能反擊它們了.
希望中國盡快完善相關法例, 可以直接打擊損害中國既外企.

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2021-12-27 07:33 PM 發表

經你解釋後, 原來這條法例, 這麼無力. 我還以為誰動中國, 就可以打擊誰, 原來只能打擊其它小角色, 看來INTEL及APPLE無論做什麼, 我們也不能反擊它們了.
希望中國盡快完善相關法例, 可以直接打擊損害中國既外企.
點解你會認為老美咁橫蠻行使國家暴力係常態呢?

同埋只要 Intel原本真係有新疆既生意拍擋,而 Intel 因制裁而違約,就真係可以告,由生意拍檔告Intel

即合約條款內,外國制裁不能作為可以終止合約既不可抗力,有都作廢,就算有制裁,Intel必須履約

你好似連生意點做都唔知。買賣本來係自由既。只要無合約約束。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-12-27 07:44 PM 發表

點解你會認為老美咁橫蠻行使國家暴力係常態呢?

同埋只要 Intel原本真係有新疆既生意拍擋,而 Intel 因制裁而違約,就真係可以告,由生意拍檔告Intel

即合約條款內,外國制裁不能作為可以終止合約既不可抗力,有都作廢,就算有制裁,Intel必須履約

你好似連生意點做都唔知。買賣本來係自由既。只要無合約約束。
吓? 中國不是去制裁澳洲及立陶婉? 點解對住INTEL就腳軟?
唔明, 一點也不明! 作為普通市民, 任何對我國不利既外企甚至國家, 也要反制裁, 否則民族嚴重何在?

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2021-12-27 08:07 PM 發表

吓? 中國不是去制裁澳洲及立陶婉? 點解對住INTEL就腳軟?
唔明, 一點也不明! 作為普通市民, 任何對我國不利既外企甚至國家, 也要反制裁, 否則民族嚴重何在?
你係咪唔知道拜登之後求左和?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-12-27 08:12 PM 發表

你係咪唔知道拜登之後求左和?
這些口交野無作用, 我想知實際, 你意思係那個新疆新制裁法案, 美國拜金叫否決左?
還是你意思係, INTEL口講道歉, 但實際仍然執行新疆制裁法案, 你意思係中國人只需要面子, 不需要實質野?

香討邏輯,班高官咁驚老美制裁係咪身有屎?!

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-12-28 10:36 AM 發表
香討邏輯,班高官咁驚老美制裁係咪身有屎?!
之前我講過, 因為香港大部份公務員及高官都係裸官(妻兒皆在外國定居)甚至有雙重國藉.

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2021-12-26 10:33 PM 發表
反外國制裁法是對付那些執行外國制裁指令, 損害中國利益既企業, INTEL現在執行美國新疆制裁令, 正正就是損害中國利益.
為何不使用反外國制裁法, 制裁INTEL?
星星之火, 可以燎原. 如果不嚴懲INTEL, 其它西方企業就會認為我們是紙老虎.
寫一個呢啲貼有幾多美金或者台幣?