• 瀏覽: 8,024
  • 回覆: 48
美孚九華徑兩間燒烤場「九華徑燒烤場」及「吉吉燒」無牌經營多年,兩名負責人日前承認無牌經營食肆,各判囚4星期,緩刑24個月,罰款各40,000元,而燒烤場其後亦拆去招牌停業。惟有居民前日(16日)發現燒烤場內再有五枱人燒烤,傳出陣陣燒烤味,擔心燒烤場死灰復燃,意圖為聖誕及新年長假期重開「試水溫」,滋擾街坊生活。葵青民政事務處昨晚(17日)回覆表示,相關部門接獲消息後,已派員到場巡查,場所負責人稱並非營業中,只是私人燒烤活動。

私人活動? 五枱人, 咁又有冇違反限聚令呀?

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/9829537-九華徑燒烤場再開爐居民憂死灰復燃-民政處引述負/

有藉口,無煩惱?

家庭樂

食環科文比利馮呢?!

全民監察.

岩啦, 剛剛選出區議員, 咪叫佢幫手睇下咩事羅, 睇下你地投個議員係味講就兇狠, 叫佢真係做野就碌x

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-12-20 08:08 AM 發表
全民監察.
已經違法左咁耐, 一定唔可以比佢繼續落去, 如發覺有問題, 報警, 報食環。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2021-12-20 08:13 發表

已經違法左咁耐, 一定唔可以比佢繼續落去, 如發覺有問題, 報警, 報食環。
咁多美孚新村居民睇住, 想返生都幾難.

剛剛選完議員,向議員求助啦

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 20-12-2021 05:19 發表
美孚九華徑兩間燒烤場「九華徑燒烤場」及「吉吉燒」無牌經營多年,兩名負責人日前承認無牌經營食肆,各判囚4星期,緩刑24個月,罰款各40,000元,而燒烤場其後亦拆去招牌停業。惟有居民前日(16日)發現燒烤場內再有五枱人燒烤,傳出陣陣燒烤味,擔心燒烤場死灰復燃,意圖為聖誕及新年長假期重開「試水溫」,滋擾街坊生活。葵青民政事務處昨晚(17日)回覆表示,相關部門接獲消息後,已派員到場巡查,場所負責人稱並非 ...
4人1組每組隔1.5米就冇野

一句「私人活動」,一切又如舊。

cannot run again

能夠明知故犯的,燒烤場可能搵到法律灰色地帶先咁惡。

引用:
原帖由 子時自信的救星 於 2021-12-20 08:42 AM 發表
剛剛選完議員,向議員求助啦
呢個提議絕對可行, 亦都可以睇下班當選新貴係咪真係做實事。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2021-12-20 08:51 AM 發表

呢個提議絕對可行, 亦都可以睇下班當選新貴係咪真係做實事。
立法會議員本身唔應該做以d野
以d野係區議員做既
但上次選出黎既區議員講過唔關佢地事 佢地只係監察政府 而唔係做地區工作

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]