• 瀏覽: 48,777
  • 回覆: 286
  • 追帖: 2
+7
新冠病毒(SARS-CoV-2)變種病毒株Omicron(奧密克戎)的傳播速度比之前出現的其他毒株快,令全球確診個案急增。多國政府因此決定重新收緊防疫措施,民眾或無法歡度聖誕。其中韓國更要叫停「與病毒共存」策略。

韓國自11月1日起實行「與病毒共存」策略,放寬防疫措施。但全國的單日新增確診個案和重症個案自此激增,令醫療系統超出負荷。當地12月16日新增7,622宗確診個案,包括20宗Omicron個案。政府暫停「與病毒共存」策略,宣布12月18日起收緊防疫措施,私人聚會人數減少至最多4人。

英國的疫情亦轉差,12月15日新增78,610宗確診病例、創單日新高。在倫敦的個案中,Omicron個案約佔60%。政府在聖誕節臨近時呼籲民眾考慮減少非必要的聚會。

加拿大也因受Omicron侵襲而疫情升溫,政府12月15日宣布,任何入境加拿大的人都要接受額外病毒檢測,又建議民眾盡量減少不必要的外遊。

香港班支持者究竟幾時去共存?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/713336?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

韓國佬on9地, 錯信鬼佬理論.

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-12-17 08:07 AM 發表
x 2

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-12-17 08:10 AM 發表

x 2
做狗係咁上下啦

歐洲勁爆,還是中國好,封閉式管理

與病毒共存玩得咁開心仲乜要停

全世界得中國係專心抗疫,偽民主國家只係為左錢同利益

共存為名,失控為實,自欺欺人嘅策略。

其實如果你唔係信教,聖誕節同你有咩關係?

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-12-17 08:07 AM 發表
你搞錯, 韓國佬根本係「與病毒共存」理論嘅先鋒, 到今日 佢地根本無嚴格封城過, 鬼佬好似英國德國澳洲真係封過城

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-12-17 08:36 AM 發表

你搞錯, 韓國佬根本係「與病毒共存」理論嘅先鋒, 到今日 佢地根本無嚴格封城過, 鬼佬好似英國德國澳洲真係封過城
共存得咁開心做乜叫停

引用:
原帖由 royrac2 於 2021-12-17 08:34 AM 發表
其實如果你唔係信教,聖誕節同你有咩關係?
對我呢啲唔信教 係冇關係, 不過好多南韓人巳經改信天主教

我個細女問我
如果全世界都封閉管理
可否2個月全世界清零?
我答:理論上可以

黃尸响英國要乞食咯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]