• 瀏覽: 10,994
  • 回覆: 81
政府今年未有新居屋推售,但據了解,資助房屋小組將會於今年聖誕節前加開會議,將討論新一期居屋選址,更重要是會商討收緊資助房屋的轉售限制,而新盤將於明年銷售。
消息又指,下期新居屋不少屬「靚盤」,據悉有不少地點優越,例如市區及近年少見的港島盤,合共逾8,800伙。

根據房委會網站,原定資助房屋小組委員會將在明年2月開會。不過,消息指今年聖誕前,小組將會再加開會議,議程包括討論新一期居屋選址,並擬再收緊轉售限制,另有消息指更收緊至買入居屋滿10年才能在自由市場補地價出售。

其實買入居屋滿10年先可以係自由市場補地價出售係正常
本身居屋政策就係「居者有其屋」,而唔係「居者售其屋」
唔係話唔畀佢地轉售嘅,不過真係要佢地住返10年先囉

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/711645/消息-房委會將加開會議-討論明年推售近萬伙居屋-收緊轉售限制

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2021-12-13 03:42 PM 發表
政府今年未有新居屋推售,但據了解,資助房屋小組將會於今年聖誕節前加開會議,將討論新一期居屋選址,更重要是會商討收緊資助房屋的轉售限制,而新盤將於明年銷售。
消息又指,下期新居屋不少屬「靚盤」,據悉有不少地點優越,例如市區及近年少見的港島盤,合共逾8,800伙。

根據房委會網站,原定資助房屋小組委員會將在明年2月開會。不過,消息指今年聖誕前,小組將會再加開會議,議程包括討論新一期居屋選址,並擬 ...
10年先可以補地價其實都唔夠辣 依家啲居屋唔多補左地價
依家啲人幾年後賣返綠表買家、白居二買家 佢地唔駛補地價
如果辣啲應該係頭十年都禁售 如果想賣只能賣返比房委會

只可以原價賣比政府, 唔係冇得轉名咪得lor
直系可以用市值5折etc.....優先買返.....

有鬼用咩!!!
近期居屋多數買比綠表及白居二
呢類人士都唔需要補地價

一早就要收緊轉售限制啦!

一於跟澳門啦! 經屋(即香港居屋)永遠姓"經",如果唔要亦只可以原價賣回政府。 咁様做還有一大好處,就是綠表申請者可能會降至單位數幾個%,留返多些單位比真正有需要的白表人士。

引用:
原帖由 小馬尾. 於 2021-12-13 03:45 PM 發表

同意
以荃灣尚翠宛為例, 幾年前買入價係3XX萬,
最近賣出俾綠表/白居二既人就6XX萬,
足足賺左近一倍

我係過來人, 抽中左2021年白居二,
不過最後都買左私樓, 冇買二手居屋,
原因1: 二手居屋個價已經貼近私樓, 買居屋點解唔買私樓
原因2: 大部分二手居屋樓齡接近30年, 銀行做唔到9成按, 就算做都只係做15年

居者置其屋係為左幫市民上車, 但而家明顯係變左幫人置富.
係置富階梯, 而唔係置業階梯

我覺得再辣D係應該只可以原價賣返俾房委會, 唔理你住左幾多年, 都只可以原價賣

引用:
原帖由 vam2004pire 於 2021-12-13 05:24 PM 發表

同意
以荃灣尚翠宛為例, 幾年前買入價係3XX萬,
最近賣出俾綠表/白居二既人就6XX萬,
足足賺左近一倍

我係過來人, 抽中左2021年白居二,
不過最後都買左私樓, 冇買二手居屋,
原因1: 二手居屋個價已經貼近私樓, 買居屋點解唔買私樓
原因2: 大部分二手居屋樓齡接近30年, 銀行做唔到9成按, 就算做都只係做15年

居者置其屋係為左幫市民上車, 但而家明顯係 ...
房署個售賣價同市價相差太多 變相買到新居屋=政府送錢
房署一係就賣貴啲 與市價貼近
變相市民轉手賺到嘅錢會少左
一係繼續用返現時所訂嘅價錢
不過賣嘅話只能賣返比房署

之前邊個諗出來?10年期改5年!

引用:
原帖由 小馬尾. 於 2021-12-13 03:45 PM 發表

都唔錯,如果樓價下跌,又可以保證政府會原價買返,冇得輸。

含啦,比哂新移民,鄉黑呢地又唔敢收,白衣人又搭哂博頭,劏房波又唔正視問題,起幾多都無用

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2021-12-13 03:42 PM 發表

根據房委會網站,原定資助房屋小組委員會將在明年2月開會。不過,消息指今年聖誕前,小組將會再加開會議,議程包括討論新一期居屋選址,並擬 ...
十年內應該以原售價+通脹,(或售價+差餉物業估價既樓宇升跌幅),以低者為指標..
將單位售回房委或房協...

引用:
原帖由 負資產BBQ1 於 2021-12-13 05:54 PM 發表

都唔錯,如果樓價下跌,又可以保證政府會原價買返,冇得輸。
原售價+通脹,(或售價+差餉物業估價既樓宇升跌幅),以低者為指標..

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-12-13 06:03 PM 發表

十年內應該以原售價+通脹,(或售價+差餉物業估價既樓宇升跌幅),以低者為指標..
將單位售回房委或房協...
這個做法我認同....至少可以抹殺掉斂財心理..

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]