• 瀏覽: 84,083
  • 回覆: 1,397
  • 追帖: 1
+78
今年是南京大屠殺84周年,而明日(13日)是「南京大屠殺死難者國家公祭日」,教育局早前建議學校於當天合排合共40分鐘的悼...

依家啲老師真係冇腦呀咁細個小朋友冇可能畀佢睇啲咁嘅嘢啦

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1212_00822_001.html

係啦!播D黃屎放火燒人,打阿伯襲警,丟石頭丟汽油彈,同店舖地鐵裝修......小朋友一定會開心D

而家啲細路打機打喪屍血淋淋家長又唔驚,篤暴呢個家長心態,佢唔想相信佢崇尚嘅民族,每年去旅行首選目的地,食開嘅餐,行嘅dqdq超市,呢個民族以前做過嘅衰嘢。連帶唔想個細路知,其他學生冇問題,係佢一個有問題。

我有個黃人媽媽send 來問我
我諗一諗
最後選擇無視佢個message

心中想法:
個情況就好似黑暴時,唔嘈汽油彈只懂一味嘈催淚彈
唔鬧暴徒只鬧警察同政府
無視所有黑暴破壞只嘈元朗831,加埋爆眼女無限loop

不如俾電檢評吓啲片適合幾歲睇先?
我覺得小學又真係太細,至少中學先俾佢地睇啦?
小五嘅性校育內容都唔會俾個小一上啦。

鬼佬鬼節扮呢扮路唔講

如果播黃C 殺人放火, 佢地又話違法達義又唔計

引用:
原帖由 達維 於 2021-12-12 02:53 PM 發表
而家啲細路打機打喪屍血淋淋家長又唔驚,篤暴呢個家長心態,佢唔想相信佢崇尚嘅民族,每年去旅行首選目的地,食開嘅餐,行嘅dqdq超市,呢個民族以前做過嘅衰嘢。連帶唔想個細路知,其他學生冇問題,係佢一個有問題。
又係波,比高年級學生睇死人既悲劇新聞剪報都哈哈笑,全無恐懼,睇「南京既一個個人頭」應該笑得仲勁!

睇完感到不安係好事,證明起到教育作用,等佢地知道日軍幾殘暴,等佢地知道國弱被人欺,將來唔好學黃狗做漢奸走狗賣國,日後應該每年級每年都播,仲要做觀後報告。

引用:
原帖由 bat_man 於 2021-12-12 02:16 PM 發表
今年是南京大屠殺84周年,而明日(13日)是「南京大屠殺死難者國家公祭日」,教育局早前建議學校於當天合排合共40分鐘的悼...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211212/photo/bkn-20211212103625834-1212_00822_001_01b.jpg?20211212135439

依家啲老師真係冇腦呀咁細個小朋友冇可能畀佢睇 ...
自己讀小四哥時,先生已播731條片比我地睇

細細個就要俾佢地知倭寇對我國係幾咁殘暴,唔好俾倭寇嘅化粧掩飾原來真面目,因此觀看此類歷史片段大有需要。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2021-12-12 03:57 PM 發表
不如俾電檢評吓啲片適合幾歲睇先?
我覺得小學又真係太細,至少中學先俾佢地睇啦?
小五嘅性校育內容都唔會俾個小一上啦。
到中學已經被黃老師冼洗腦成曱甴了

黃老師由幼稚園已經開始洗,又無人出聲既

見到自己中國人俾死㗎仔殘殺,驚到喊都係好正常

主題標籤 #教育局
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]