• 瀏覽: 4,908
  • 回覆: 35
香港推行強積金制度已逾20載,但不少打工仔均忽略這筆血汗錢,更有多達63億元錢冇人攞!根據強制性公積金管理局數字,截至今

有賭未為輸。
以前聽過有個笑話,有人在賭場放了 1 個籌碼買大,點知急屎去廁所,沒有拿走,辦完公回來,已經連開多少鋪大,贏到開巷。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211212/bkn-20211212003045292-1212_00822_001.html

益9哂政府.

點會失聯,一㩒電腦就知啦,除非戶口持有人死咗,就算老人癡呆,拎個身份證查下都應該知道有幾多強職金戶口喺管理機構啩

乜叫唔領?人地唔攞住?

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-12-12 01:51 PM 發表
點會失聯,一㩒電腦就知啦,除非戶口持有人死咗,就算老人癡呆,拎個身份證查下都應該知道有幾多強職金戶口喺管理機構啩
我就是其中一個。不懂如何去跟自己強積金戶口公司提問或所謂指示戶口狀況。文字一大堆,但無可以對談的沒有。

邊係失聯,只係數目細冇理

我自己份強積金都已經N年冇供冇理

幾時有強積金app自己投資管理?!

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-12-12 02:55 PM 發表
乜叫唔領?人地唔攞住?
我都唔明,有身份証又未死,終會去領取。🤔

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-12-12 03:47 PM 發表
幾時有強積金app自己投資管理?!
好似話2025年強積金一站通,市民可以睇哂強積金資料。可集中管理自己的強積金。

引用:
原帖由 Opencase123 於 2021-12-12 04:27 PM 發表

好似話2025年強積金一站通,市民可以睇哂強積金資料。可集中管理自己的強積金。
唔刻c兄,到時有就好啦。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2021-12-12 01:31 PM 發表
香港推行強積金制度已逾20載,但不少打工仔均忽略這筆血汗錢,更有多達63億元錢冇人攞!根據強制性公積金管理局數字,截至今

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211212/photo/bkn-20211212003045292-1212_00822_001_01b.jpg?20211212084306

有賭未為輸。
以前聽過有個笑話,有人在賭場放了 1 個籌 ...
你個神話我未聽過

引用:
原帖由 Opencase123 於 2021-12-12 04:25 PM 發表

我都唔明,有身份証又未死,終會去領取。🤔
其實大把人死左無人知,好似好多舊樓空置單位都搵唔到個業主。

引用:
原帖由 erectdick 於 2021-12-12 03:22 PM 發表

我就是其中一個。不懂如何去跟自己強積金戶口公司提問或所謂指示戶口狀況。文字一大堆,但無可以對談的沒有。
你可以去積金局填張表就可以查晒你所有強積金戶口。
夠65歲,可以向每間積金受託公司填表申請返啲錢。

引用:
原帖由 Tenchi001 於 2021-12-12 04:49 PM 發表

其實大把人死左無人知,好似好多舊樓空置單位都搵唔到個業主。
所以早幾個月發生有律師樓師爺冒認業主賣舊樓事件。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]