• 瀏覽: 9,672
  • 回覆: 73
  • 追帖: 1
【通關/香港健康碼/港康碼/粵康碼/安心出行】新冠肺炎疫情已持續兩年,本港與內地廣東省免檢疫通關有望本月內實施,每日名額成關注點,雖然港府

其實最好就係先到先得或者係抽籤, 唔理係乜嘢人, 唔理你上去大陸做乜, 總之合乎條件嘅, 就抽籤或者先到先得。講真, 個個都話自己有緊要事要上大陸㗎啦, 總之唔理乜人, 都係咁處理, 唔好再去搞的乜優先或者特權, 確保名額分派得公平公正。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/708675/01消息-通關-公司董事列商務界別可北上免檢疫-恩恤暫只限白事?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=news

會計妹特價
創業優惠 $2999
一天開公司服務 (一天成立公司)

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-12-10 12:07 PM 發表
商人話經歷了慘痛的1天,隻字不提 
講真, 的商家佬如果真係咁慘痛, 咁難捱, 執左佢, 唔好做囉, 佢地繼續做, 即係證明係有得做, 商家佬, 信佢半成都多。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2021-12-10 01:04 PM 發表

講真, 的商家佬如果真係咁慘痛, 咁難捱, 執左佢, 唔好做囉, 佢地繼續做, 即係證明係有得做, 商家佬, 信佢半成都多。
你系大陸做過生意未呀
執粒要好多錢嘅
你估香港咩公司破産就乜事都無繼續跳舞呀
人地勞工保障早就超越香港啦無知

要親人死咗先可以申請到上大陸 處理白事, 同樣道理, 咁點解商人 唔係要間舖頭執笠先可以畀佢上去 處理業務

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2021-12-10 01:04 PM 發表

有料就會業績越做越好㗎啦!
係D垃圾細公司
先至會被淘汰嘅啫!

今次阿爺玩鳩香港真係玩到出哂面,人地澳門都唔洗呢樣果樣又唔洗打針就可以去大陸,香港就好似皇恩浩蕩咁

引用:
原帖由 knightofzero 於 2021-12-10 03:57 PM 發表
今次阿爺玩鳩香港真係玩到出哂面,人地澳門都唔洗呢樣果樣又唔洗打針就可以去大陸,香港就好似皇恩浩蕩咁
因為香港有二佰萬加一囉,咁都唔明?

引用:
原帖由 神之手raymond 於 2021-12-10 02:30 PM 發表

你系大陸做過生意未呀
執粒要好多錢嘅
你估香港咩公司破産就乜事都無繼續跳舞呀
人地勞工保障早就超越香港啦無知
佢地上得大陸開公司, 就預算承擔個風險, 佢地賺果陣時又點計呀。講返通關配額, 政府應該係採取先到先得, 或者抽籤決定, 點解係要搞特權, 去優待呢的商家佬? 呢的商家佬, 有乜值得去優待佢地? 咁急要上大陸, 咪一早申請, 或者抽籤, 大家公平, 唔好再搞的乜特權。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2021-12-10 04:34 PM 發表

佢地上得大陸開公司, 就預算承擔個風險, 佢地賺果陣時又點計呀。講返通關配額, 政府應該係採取先到先得, 或者抽籤決定, 點解係要搞特權, 去優待呢的商家佬? 呢的商家佬, 有乜值得去優待佢地? 咁急要上大陸, 咪一早申請, 或者抽籤, 大家公平, 唔好再搞的乜特權。
佢哋唔返去理吓間公司
咁執笠邊個負債喎!
就算係曱甴老闆。。。
都要俾佢哋返去攪攪㗎啦!

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2021-12-10 04:43 PM 發表

佢哋唔返去理吓間公司
咁執笠邊個負債喎!
就算係曱甴老闆。。。
而家唔係話唔比佢返, 只係希望通關個配額可以公平分配, 唔好又話乜特權, 唔好又話乜嘢人可以優先, 講真, 個個人都話自己有急事, 緊要事, 有幾急, 幾緊要, 係咪真係咁急, 佢自己最清楚, 所以最好就係先到先得, 或者抽籤, 大家都可以有同等機會, 公平公正。

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2021-12-10 04:43 PM 發表

佢哋唔返去理吓間公司
咁執笠邊個負債喎!
就算係曱甴老闆。。。
已兩年了, 要執早已執咗喇, 兩年都仍在, 基本他公司冇這個逼切性.
政府特別照顧的特權, 他們唔用就笨咁解

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]