• 瀏覽: 51,740
  • 回覆: 542
  • 追帖: 1
+10
香港與內地通關在即,今日(9日)起市民進入食肆、戲院、健身室等地均須強制使用「安心出行」,個別人士可獲豁免。正值措施實行...

睇嚟要加強教育啲長者正確使用安心出行啦 , 一個咁簡單係軟件都可以搞到咁...

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211209/mobile/bkn-20211209114601774-1209_00822_001.html

又作新聞, 長者同 15 歲以下唔使掃

複雜 

馬會App難啲😆😆😆

複雜 

引用:
原帖由 pnspns 於 9/12/2021 13:23 發表
馬會App難啲😆😆😆
股票機唔複雜?

引用:
原帖由 takngaihk 於 2021-12-9 01:15 PM 發表
香港與內地通關在即,今日(9日)起市民進入食肆、戲院、健身室等地均須強制使用「安心出行」,個別人士可獲豁免。正值措施實行...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211209/photo/bkn-20211209114601774-1209_00822_001_01b.jpg?20211209122824

睇嚟要加強教育啲長者正確使用安心出行啦 , 一個咁簡 ...
六、七年前去中國啲二線城市工作,人哋上至長者,下至小朋友,基本上都已經全面用手機處理好多日常生活嘅事情,香港人宜家連安心出行都話用唔惦,其實係咪應該檢討吓自己,而唔係鬧政府呢?

但我又見啲阿叔阿伯用手機落注、捉精靈,啲阿婆阿嬸上淘寶買嘢又完全唔冇問題喎🤔

引用:
原帖由 takngaihk 於 2021-12-9 01:15 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211209/photo/bkn-20211209114601774-1209_00822_001_01b.jpg?20211209122824

睇嚟要加強教育啲長者正確使用安心出行啦 , 一個咁簡 ...
你覺得簡單唔代表啲長者覺得簡單

好似八達通咁嘟先至簡單
掃code係有麻煩

引用:
原帖由 pnspns 於 2021-12-9 01:23 PM 發表
馬會App難啲😆😆😆
有$20鴻福堂,長者就學識用電子錢包 🤭🤭🤭🤭🤭🤭

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-12-9 01:25 PM 發表

六、七年前去中國啲二線城市工作,人哋上至長者,下至小朋友,基本上都已經全面用手機處理好多日常生活嘅事情,香港人宜家連安心出行都話用唔惦,其實係咪應該檢討吓自己,而唔係鬧政府呢?

但我又見啲阿叔阿伯用手機落注、捉精靈,啲阿婆阿嬸上淘寶買嘢又完全唔冇問題喎🤔
但我又見啲阿叔阿伯用手機落注、捉精靈,啲阿婆阿嬸上淘寶買嘢又完全唔冇問題喎???

我見到朋友啲仔女都大學畢業
咁係咪所有人都大學畢業

香港百幾萬長者你識得晒??

其實好多社福團體都無與時並進,
仲搞埋啲咩串珠仔學習班之類,
手機依啲生活應用又無人辦學~

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-12-9 01:29 PM 發表

但我又見啲阿叔阿伯用手機落注、捉精靈,啲阿婆阿嬸上淘寶買嘢又完全唔冇問題喎???

我見到朋友啲仔女都大學畢業
咁係咪所有人都大學畢業

香港百幾萬長者你識得晒??
咁啲傳媒又係咪全港長者都訪問過哂,絕大部份都覺得用安心出行好有困難?定係搵一、兩個個別例子,然後去做新聞鬧政府?🤔

點解 2x 仔都係填紙仔,  唔通係白痴仔

又話活到老,學到老既!?

dklm 一話攞消費卷幾複雜都攪得掂,反為㩒一下制掃描話唔識

主題標籤 #安心出行
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]