• 瀏覽: 12,094
  • 回覆: 46
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 太大星 於 2021-12-9 09:40 PM 發表
而家似係烏克蘭先屯兵烏東,用軍事分散國內天然氣不足的壓力,老美就想俄烏戰爭去阻止北溪二號管道通氣,中國就增加俄供給天然氣50%去支持俄,俄就利用減少供歐天然氣令歐盡快開通管道。

呢啲地緣政治很複雜,真係難解。
除了石油/天然氣.
中俄減產尿素.
中國統整稀土.

美國聯盟打民主戰.
中俄掌握他們的心臟.

稍等,美國聯盟只會死剩包口.

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2021-12-10 10:58 PM 發表

其實關唔關智商事呢,定係想純粹想反某D野,

好似台灣咁,2018九合一,綠黨明明輸到剩番條底褲,
但靠香港黑暴,販賣反中情緒翻身
無錯 ... 小弟自問20碎之前都好反建制  反政府
覺得反政府就好似好形咁 ... ^.^"

引用:
原帖由 真面目 於 2021-12-10 09:20 PM 發表
我估計烏俄打不起來,烏東遲早被俄國吞並。
好似話 , 烏克蘭既工業區其實都係東半部 ...
E+ "獨立" 既東烏 , 夾埋都唔夠烏克蘭面積一成

我反而好奇 , 烏克蘭除 "獨立東烏" 外既東部地區
E+係咩情況 ^.^

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-12-10 09:16 PM 發表
納瓦羅表示,烏克蘭根本就不像一個國家,東部和西部就像兩個國家 ​​​

https://cdn.discuss.com.hk/t/6efc2c/f/800x0/https://wx2.sinaimg.cn/mw2000/8031f80fgy1gx8ymxvipjj20ku0jl75d.jpg
烏克蘭語本身同俄語既分別 , 大概只係普通話同粵語既分別 ,
以我知道東西烏既最大分別 , 係基於地緣影響 ,
東烏係信東正教  工業為主 , 西烏係信基督教  農業為主 ...
跟住己經係政治立場勒 !!! ^.^"

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-12-11 03:27 PM 發表

除了石油/天然氣.
中俄減產尿素.
中國統整稀土.

美國聯盟打民主戰.
中俄掌握他們的心臟.

稍等,美國聯盟只會死剩包口.
現今世界有三大聯盟 : 美國聯盟(五眼+日本為核心)  中國聯盟  歐盟
中國聯盟同歐盟應該合作制約美國聯盟 !!!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-12-9 02:04 PM 發表
其實芬蘭經驗是非常好的模型讓俄羅斯西面這些國家如何跟這個強隣相處。
當日芬蘭向東低頭,西方國家都譏笑他們跪低,還特別創了「芬蘭病」一詞,但今日芬蘭不活得好好的?
烏克蘭夾在兩大陣型中間本該更要謹慎,卻依從西方民主投票制度選了一個最受歡迎的演員當總統……
當日烏黑爛全民普選選出一個亞努科維奇做總統,連歐洲監察團都承認選舉係自由及公正。
但亞努科維奇親俄唔符合尾國利益,而且尾國要搞亂烏黑爛逼歐洲同俄羅斯反面,於是尾國就發動反對派煽動/出錢搵班黑暴上街暴亂,要搞亂一個國家其實唔使好多人,十萬人去首都廣場搞事/去圍政府部門,癱瘓政府運作,尾國仲出錢由格魯吉亞搵幾個軍佬,喺烏黑爛廣場開黑槍,一面向警察放冷槍,一面又向示威人群放槍,兩邊嘅人都以為對方開槍,咁就火上加油,令更多人加入暴亂。

同時國會反對派議員做嘢,發動罷免亞努科維奇決議,投票時搵啲凶神惡煞嘅人守住議會門口,唔畀支持亞努科維奇嘅議員入內投票,咁就一面倒通過動罷免總統議案。亞努科維奇知道成件事係尾國佬喺背後主持,佢冇能力去反抗,走遲啲都會畀混入班黑暴中嘅特工做瓜佢,只好走佬去俄羅斯。

奧巴馬都講咗前後花費 50億尾元去發動依一鑊烏黑爛動亂政變,點會咁易收手,有13個混入烏黑爛嘅 C1A 特務喺暴亂中瓜咗,尾國唔肯去收屍,如果尾國出面收屍豈不承認自己係幕後黑手?

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-12-10 03:30 PM 發表

一句講晒 , 北約基本係過期產物 , 因為佢係針對蘇聯 ,
但E+蘇聯都亡左拉 ... ^.^"

問題係北約E+仲係度 , 而且仲係由美國主導 ,
變左美國每次都可以大大方方 , 懶正義咁係東歐搞亂檔
^.^"
蘇聯亡咗但仲有俄羅斯,俄羅斯真係有能力毀滅尾國同歐洲,最多同歸於盡,俄佬亦有咁嘅膽量。
而且尾國可以利用北約做打手,邊個話北約只局限於歐洲,尾國打阿富汗就係以北約名義出兵,尾國本來打算用北約出兵打伊拉克,只係法國德國堅持拒絕,老尾國防部長就大罵法國德國係老歐洲,尾國人抵制法國貨,將法國紅酒倒落坑渠,尾國國會山餐廳將炸薯條 French fires 改名做 Freedom fries,唔想提起法國個名。

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-12-9 06:47 PM 發表

不過講真 , 我都睇文睇過 , 講烏克蘭係顏色革命1.0之前 ,
其實就係食正兩面春風 ...
係呀 , 顏色革命1.0之前果個政府 , 其實唔係一面倒向俄國架
係顏色革命1.0之後 , 兩極分化左 , 所以亞魯科維奇上台後 ,
就唔再可能行中間路線 ...

而 "食正兩面春風" 既觀點 , 係沈旭暉既 , 不過就唔知佢 E+
肯唔肯認羅 ^.^" ...
根本懵到上心口,呢個世界冇可能食兩邊春風,西方主義一直將俄羅斯中國同朝鮮所奉行嘅社會主義為敵人。由二次大戰之後一直都要打倒社會主義國家,衹是美國一路周圍出兵,令到這20年裏邊要應付中東國家,所以先無力騒擾亞洲地區,中國亦可以趁呢段時間積聚國力,當年中國一窮二白都夠膽同你美國打,今時今日根本唔會放你在眼內,而且俄羅斯地大脈搏,當年希特拉都打唔贏,你美國邊度夠膽會派兵同俄羅斯對抗。

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-12-10 03:30 PM 發表

一句講晒 , 北約基本係過期產物 , 因為佢係針對蘇聯 ,
但E+蘇聯都亡左拉 ... ^.^"

問題係北約E+仲係度 , 而且仲係由美國主導 ,
變左美國每次都可以大大方方 , 懶正義咁係東歐搞亂檔
^.^"
如果北約係過期產物,俄羅斯何必咁緊張
北約係軍事同盟
如果有會員國受到攻擊,北約係義無反顧出兵幫忙打仗
冇得討價還價
烏克蘭至會想盡方法加入,希望得到北約保護抗拒俄羅斯
俄羅斯如果唔係烏克蘭加入前阻止,仲得了?
以後同烏克蘭再有紛爭,開戰就要對抗全個北約
而北約都唔係傻仔,大家仲係度玩緊平衡遊戲
知道一允許烏克蘭加入,呢獲好大機會開戰
到時係咪真要同俄羅斯全面戰爭
北約如果而家拒絕烏克蘭加入,等於認衰仔怕左俄羅斯
基本上,大家都進退兩難

傻仔

烏克蘭真係懶

其實佢可唔可以一口氣打去莫斯科

如其比俄羅斯年年咬住唔放,點解唔試一次集全國之力一口氣攻入莫斯科

如果我炸

不過咁,我估現在烏克蘭既人民已經習慣晒

年年都要打,個個月都話俄羅斯打過來

我早就有計劃,如果我係烏克蘭總統會點做

引用:
原帖由 分享者 於 2021-12-14 11:24 PM 發表
傻仔

烏克蘭真係懶

其實佢可唔可以一口氣打去莫斯科

如其比俄羅斯年年咬住唔放,點解唔試一次集全國之力一口氣攻入莫斯科

如果我炸

不過咁,我估現在烏克蘭既人民已經習慣晒

年年都要打,個個月都話俄羅斯打過來
你估打機啊??如果你係烏克蘭總統就死得人多啦

世界二元化已立定, 西方嘅民主邪教, 一圖說明.

附件

Democrazy rules 3.png(166.98 KB)

Democrazy rules 3.png

行西方式民主又點會有運行。

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-12-10 09:07 PM 發表

好坦白講句 , 好似2019年咁 , 我覺得好多後生仔 ,
對好多野其實都係一知半解 ... 佢地只係覺得口號型 !!!
又可以當街蝦蝦霸霸 , 仲冠以正義之名 !!!

講真 , 如果我仲係18/19碎 , 腎上線素衝腦既年紀 ,
我自問未必唔去 "玩下" ^.^"
同意

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]