• 瀏覽: 12,078
  • 回覆: 46
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 太大星 於 2021-12-10 10:44 AM 發表

北溪2號可供歐盟三份一天然氣,德國從此可擺脫老美的間接控制(利用烏克蘭皮波蘭),所以老美係不遺餘力去搞事。

捧一個演員做代言人使幾億美元,搞到俄烏大打出手,恐嚇歐盟,乘機停埋北溪2號,老美先可以繼續控制歐洲。

歐洲同俄羅斯根本就係唇齒相依,歐洲用俄天然氣是中國的四倍,但默克爾已離去,不知還有誰可以同普京化解問題
一句講晒 , 北約基本係過期產物 , 因為佢係針對蘇聯 ,
但E+蘇聯都亡左拉 ... ^.^"

問題係北約E+仲係度 , 而且仲係由美國主導 ,
變左美國每次都可以大大方方 , 懶正義咁係東歐搞亂檔
^.^"

揾個喜劇演員做總統, 即係講到明攪笑.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-12-10 03:46 PM 發表
揾個喜劇演員做總統, 即係講到明攪笑.
講真 , 有時個腦都會忍唔住咁唸 ...
烏克蘭人民咁既智商 , 都真係無得怨人羅 !!!

呢D咪民主嘅缺點, 阿伯唔出嚟投票, 後生比人呃咗出嚟投票, 一聴到反字, 就高高興興去投.

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-12-10 10:19 AM 發表

全對 ... 其實歐盟應該都幾想北溪快 D完工 ,
不過美國又要夾埋烏克蘭搞事 , 又搞政治道德假議題
想搞停北溪 ... 正一阻住地球轉 !!! ^.^"
美國佬做野其實幾賤格
完全講唔出一個道理
要阻止北溪二號,唔准俄羅斯天然氣直通德國
如果理由係,俄羅斯獨裁,吞併克里米亞
美國制裁緊俄羅斯,所以反對直通天然氣
如果係咁,點解唔再惡啲
美國唔准所有盟國同俄羅斯買天然氣
俄羅斯咪會即死,少左咁大筆生意
直通又好,就算先通烏克蘭,土耳其,啲天然氣咪一樣黎自俄羅斯

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-12-10 06:31 PM 發表
呢D咪民主嘅缺點, 阿伯唔出嚟投票, 後生比人呃咗出嚟投票, 一聴到反字, 就高高興興去投.
好坦白講句 , 好似2019年咁 , 我覺得好多後生仔 ,
對好多野其實都係一知半解 ... 佢地只係覺得口號型 !!!
又可以當街蝦蝦霸霸 , 仲冠以正義之名 !!!

講真 , 如果我仲係18/19碎 , 腎上線素衝腦既年紀 ,
我自問未必唔去 "玩下" ^.^"

美媒:美擬向基輔施壓,放棄烏東部分自治權。

美國傳媒日前報道,拜登政府試圖以外交手段解決俄烏緊張局勢,並緩和普京對北約東擴的憂慮,擬要求烏克蘭將部分烏東的自治權正式讓給親俄人士,同時拖延烏克蘭加入北約的時間。
美媒引述拜登政府官員稱,美國或會向基輔當局施壓,促烏方正式讓出烏克蘭東部地區的部分自治權予親俄人士;報道引述美國前駐烏克蘭大使皮弗估計,這裡所指的可能是讓烏東頓巴斯地區的親俄人士,控制當地的衛生部門、警察和學校。
與此同時,美國和北約雖已拒絕了普京勿讓烏克蘭加入北約的要求,但據一位不願透露姓名的知情人士透露,美國國務院高級官員已告訴烏克蘭,該國不太可能在未來十年獲批准加入北約。
美媒指出拜登這樣做,目的是促使基輔在某種程度上接受烏東局勢的現實,同時又避免造成向普京屈服的印象。
拜登在周四與烏克蘭總統澤連斯基視頻通話,雙方通話了一個半小時,討論烏克蘭與俄羅斯邊境的緊張局勢,以及解決烏東當巴斯地區糾紛等問題,也談及拜登與普京日前視像會面的成果。澤連斯基在通話后重申,會和平解決烏東問題。

納瓦羅表示,烏克蘭根本就不像一個國家,東部和西部就像兩個國家 ​​​

我估計烏俄打不起來,烏東遲早被俄國吞並。

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-12-10 06:07 PM 發表

講真 , 有時個腦都會忍唔住咁唸 ...
烏克蘭人民咁既智商 , 都真係無得怨人羅 !!!
其實關唔關智商事呢,定係想純粹想反某D野,

好似台灣咁,2018九合一,綠黨明明輸到剩番條底褲,
但靠香港黑暴,販賣反中情緒翻身

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-12-9 10:19 發表
所以我一直都話 , 侵侵樣樣都衰 , 但至少真係將 "美國假新聞" 公諸於世 ...
雖然 , 佢之後發報左d 更假新聞 ^.^"
阿侵唯一一句fake news 係真之外,其他都係笑話

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-12-10 06:57 PM 發表

美國佬做野其實幾賤格
完全講唔出一個道理
要阻止北溪二號,唔准俄羅斯天然氣直通德國
如果理由係,俄羅斯獨裁,吞併克里米亞
美國制裁緊俄羅斯,所以反對直通天然氣
如果係咁,點解唔再惡啲
美國唔准所有盟國同俄羅斯買天然氣
俄羅斯咪會即死,少左咁大筆生意
直通又好,就算先通烏克蘭,土耳其,啲天然氣咪一樣黎自俄羅斯
美國佬夾硬來就梗架拉 !!!

不過完全唔準歐洲同俄國交易 , 包括天然氣 , 呢個就無咩可能
因為真係咁既話 , 分分鐘過左個冬天 , 西歐就凍死1-3成人 ^.^"

E+咁有昔口可以做下野 , 又可以用大外宣呃下 D傻仔 ,
玩膠自己政府(我講西歐支持仇俄果 D) , 對美國來講何槳而不為???

好坦白咁講 , 由烏克蘭革命1.0開始 ,
美國/北約其實都係採擴張一方 ...
佢只係想大家覺得 , 俄羅斯/普京狠子野心  好霸道

引用:
原帖由 無愛 於 2021-12-10 11:25 PM 發表

阿侵唯一一句fake news 係真之外,其他都係笑話
其實都唔完全係 ...

起碼佢係第一個正視製造業外移  關注階級問題多於種族問題既政客 ,
可惜美國人智商關有限 , 真正講政策既無人明 ...
所以講女權  講種族  講DEEP-SATE呢D簡單概念 , 先呃到選票 ^.^"

引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-12-11 12:30 PM 發表

其實都唔完全係 ...

起碼佢係第一個正視製造業外移  關注階級問題多於種族問題既政客 ,
可惜美國人智商關有限 , 真正講政策既無人明 ...
所以講女權  講種族  講DEEP-SATE呢D簡單概念 , 先呃到選票 ^.^"
都岩一半, 美國日日搞埋咩METOO BLM, 就係唔搞正經野,
遲早會比自己玩死!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]