• 瀏覽: 5,741
  • 回覆: 7
+4
昨日(1日),中國證監會再度詢問慕思,廣告中用到的外國人是誰,與慕思是什麼關係?而這亦識破了慕思「假鬼佬」的面具。

幾過引下
要借外國人樣sell高檔

新聞來源連結:

https://www.edigest.hk/投資/床褥-慕斯-上市-證監-中國-割韭菜-329415/?s=08

2019 26000
2023 16000
東升西降
香港人崇洋,  市場推廣用個三唔識七鬼佬做model 好正常, 冇犯法的 

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-12-8 05:16 PM 發表
香港人崇洋,  市場推廣用個三唔識七鬼佬做model 好正常, 冇犯法的 
仲有
揾個臨記
著件白袍扮醫生

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-12-8 05:16 PM 發表
好似當年楊采妮件老千男友開公司搞酒會都搵件鬼佬行行企企扮高層,股東。

引用:
公道啲講,崇洋不止係香港人,就算大陸、台灣、日本、南韓……基本上亞洲人都有崇洋心理。
呢啲心理同過往歷史有關,以前西方國家比亞洲先進強大,又佔領過很多國家做殖民地,種下根深蒂固思想。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2021-12-9 04:15 PM 發表

公道啲講,崇洋不止係香港人,就算大陸、台灣、日本、南韓……基本上亞洲人都有崇洋心理。
呢啲心理同過往歷史有關,以前西方國家比亞洲先進強大,又佔領過很多國家做殖民地,種下根深蒂固思想。
香港卻更是崇東洋, 經常出現  成個電視廣告 全講日文, 我就唔識欣賞勒

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-12-9 05:03 PM 發表

香港卻更是崇東洋, 經常出現  成個電視廣告 全講日文, 我就唔識欣賞勒
崇日……國內及台灣也一樣有。
台灣不用講……崇日到不得了,受殖民時期的影響。
國內人早幾年去日本旅行……連日本電飯煲及廁所板也買清光,就是崇日心理……認為日本的質量一定是好的。

崇洋?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]