• 瀏覽: 5,833
  • 回覆: 48
+4

因「35+初選」被還押的鄒家成,在6月底獲批准保釋申請。就讀香港都會大學的他今年終於大學畢業,並於昨日出席畢業禮。他直言戴上四方帽與母親合照,正是他向高院申請保釋的主因。

鄒家成原本在都大修讀護理課程,去年為參與選舉而選擇延學,隨後被捕及還柙,而未有完成護士實習,最終被校方安排以「通識學士學位」畢業。他今早在社交媒體發文指,「沙紙真的得來不易」,並指雖然最終無法像6年前踏入校園時所設想一樣,以護理系畢業生的名義離開,只能在「湊夠學分」的情況下被校方安排學位。

他直言對大學畢業沒有太大感受,並指感受大多源於畢業過程中所面對的各項事情。他憶述在大學二年級那年第一次包裹屍體時,腦海突然浮現出父親逝世時的樣貌,使他當刻抽泣得無法繼續,又想起同學準備實習試時,在回憶步驟時的怪誕情境,令他回味無窮。

他續指,由2019年的夏天開始,其生命軌跡就出現轉變,並經歷社會運動、被捕、監獄及保釋等。他指,今年6月申請保釋時,曾在獄中撰寫文章,當中提到在當年聯招放榜時,其母親臉上綻露的燦爛笑容,令他驚覺自己是她的驕傲。他指戴上四方帽與母親合照,正是他向高院申請保釋的主因。直到昨晚,他終於在家人面前順利畢業。

鄒家成昨日出席大學畢業禮。FB圖片

呢啲黑暴畢業又如何,如果還被洗腦,只會繼續遺害香港!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1785452/即時-港聞-維港會-獲保釋後大學畢業-鄒家成-沙紙-得來不易

畢業典禮上
有無叫口號 :
五大訴求 缺一不可 ?

唔記得帶把遮去畢業禮?😂🤣😆

既然完成畢業禮, 係唔係入去繼續坐?

只係都會大學畢業咋!教育大學好過佢啦!

知道沙紙得來不易就唔應該喺求學時期介入政治啦,依家仲係待罪之身,有無後悔之前咁戇鳩呢

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-12-8 04:08 PM 發表

因「35+初選」被還押的鄒家成,在6月底獲批准保釋申請。就讀香港都會大學的他今年終於大學畢業,並於昨日出席畢業禮。他直言戴上四方帽與母親合照,正是他向高院申請保釋的主因。

鄒家成原本在都大修讀護理課程,去年為參與選舉而選擇延學,隨後被捕及還柙,而未有完成護士實習,最終被校方安排以「通識學士學位」畢業。他今早在社交媒體發文指,「沙紙真的得來不易」,並指雖然最終無法像6年前踏入校園時所設想一 ...
岸鳩完未呀!岸鳩仔!
條路自己揀,仆街咪柒喊!

點解唔戴黃囗罩??

明知張沙紙得來不易,就唔好去犯法啦!唔係到時真係去五金舖買沙紙咖喇!

唔撚叫口號同帶標語上台嘅!??

引用:
原帖由 siutatbo 於 2021-12-8 05:06 PM 發表
嗟係咁

都大咁hea, 唔夠分就比個通識學位

如果讀醫科,唔夠分係咪頒個獸醫學位?差不多啫!

咁識諗得來不易既話
就唔會攪咁Q多野啦

引用:
原帖由 siutatbo 於 2021-12-8 05:06 PM 發表
咪就係,冇啲骨氣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]