• 瀏覽: 7,306
  • 回覆: 25
+8
從地圖上睇,俄可以從歐地區出兵經大西洋威脅美國東岸。

那麼能否從海參崴經太平洋威脅美國西岸?

從俄現時兵力,能否左右2邊開弓夾擊?

美國西岸, 唔係大西洋, 華盛頓個邊咩?
美國東岸, 唔係太平洋, 洛杉磯個邊咩?
樓主咁得意, 俄羅斯係歐洲個邊去東岸, 海參威去西岸 

引用:
原帖由 anthony_li99 於 2021-12-8 01:10 PM 發表
係?

美國西岸,也稱為美國西海岸,是指美國位於太平洋沿海岸的州,一般包括阿拉斯加、華盛頓州、奧勒岡州和加利福尼亞州。
https://zh.wikipedia.org/wiki/美國西岸

美國東岸,或稱為大西洋海岸,是指美國最東部的海岸地區,東向面臨大西洋,北邊為加拿大,南邊為墨西哥灣。

https://zh.wikipedia.org/wiki/美國東岸

亞洲地區係打美國西岸喎

俄導彈由北極打過去仲快。

過左日本個關先啦

如果大家都唔玩得核武核潛艇, 以現在的老戰艦老戰機, 海參威在遠東, 如果沒有中國支持, 其實是孤立無援的, 連家門口駐日的第七艦隊都打唔過, 點威脅美國西岸呢....

引用:
原帖由 沙漠清涼的弟弟 於 2021-12-8 03:52 PM 發表
過左日本個關先啦
呢個觀點真係有意思,不過我諗日本人應該未有咁快忘記 8月風暴。

唔知今日同日本人提起,仲會唔會腳軟

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-12-8 12:44 PM 發表

俄國,得番核武係最勁喎,係咪想攬炒先?其他軍備,基本能足夠大戰所需?而且財力頂得順咩?

地球是球體,睇平面地圖好易對距離產生錯覺,俄羅斯和美國最短距離的地方在北極,唔使經遠東再橫越太平洋

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-12-8 05:13 PM 發表
地球是球體,睇平面地圖好易對距離產生錯覺,俄羅斯和美國最短距離的地方在北極,唔使經遠東再橫越太平洋
係喎,而家中國飛美國航機都係經北極。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-12-8 05:04 PM 發表

呢個觀點真係有意思,不過我諗日本人應該未有咁快忘記 8月風暴。

唔知今日同日本人提起,仲會唔會腳軟
佢意思係第一防衛島鏈啫,當年八月風暴主要係蘇日對戰,和今天情況明顯不同。
俄羅斯當然可以從海參崴威脅美國西岸,不過除了第一島鏈,還要經過阿拉斯加,然後加拿大,唔容易。

引用:
原帖由 anthony_li99 於 2021-12-8 01:10 PM 發表
樓主無講錯喎

LA, San Francisco果邊係西岸呀, 東岸係NYC

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-12-8 12:44 PM 發表

俄羅斯部署係遠東嘅兵力好少,而且裝備都比較落後

引用:
樓主冇搞錯,係你搞錯地理。打開幅世界地圖睇吓先喇~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]