• 瀏覽: 18,348
  • 回覆: 8
+5
南非非洲健康研究所(Africa Health Research Institute)下屬一個實驗室的研究負責人表示,初步研究表明,新變種病毒Omicron(奧密克戎)逃避疫苗

輝瑞疫苗對 Omicron 似乎唔多掂。
如果反而中國既傳統滅活疫苗對變種更有效的話,叫西方班政客點對人民交待?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/709725/omicron-研究-新變種可部分逃避輝瑞疫苗防護-令抗體水平大減

引用:
原帖由 kim168 於 2021-12-8 01:15 PM 發表
美國人打輝瑞多, Omicron 可能為佢哋而設
輝瑞可能會叫佢地打第三、第四、第五、六、七、八、九、十針。
打齊十針,免費送第十一針。

引用:
原帖由 pbd456 於 2021-12-8 03:15 PM 發表
I took sinovac because I know it will mutate
I think you made the smart choice. 

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-12-8 04:55 PM 發表

mRNA可以好快出第二代,
再賺一筆。
然後無限 loop。
藥廠日日賺。

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2021-12-8 05:57 PM 發表
BNT 金牌銷售員許磚家這兩日才講, 打咗BNT半年仲有5成保護率喎, 科興只剩16%, 請許磚家再講講逃避BNT防護一事

我係歐洲有兩個朋友,暑假已經打齊2針輝瑞,但最近兩個都分別中左招。說好的九成幾保護率呢?🤔

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-12-8 08:24 PM 發表

滅活技術係人類用了幾十年, 表現優良所以值得依賴的技術.

mrna 就真係唔應該太早過度依賴, 和9up 抗體就好巴閉.
有些人有既定立場,事實係點都唔理。

引用:
原帖由 你暴露了西旄 於 2021-12-8 09:22 PM 發表
就正如依家面對新冠變種,滅活的效力都會下降,只係下降得無MRNA咁勁,
初時針對原始病株的保護力,mRNA的確強過滅活,
但面對detla同Omicron,mRNA就弱過滅活了。
所以揀滅活疫苗係明智 👍🏻

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-12-8 09:22 PM 發表

暫時而言,mRNA減完都重好過滅活疫苗未減前。
根據咩呢?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-12-8 09:36 PM 發表

如果講實效,最嚴重的10個國家中,
有5個係主要打科興時上榜。

例如
巴西(唔再用科興都落唔到榜)
印尼
土耳其
伊朗
阿根廷

記住喎!科興只係在3x個國家用。

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
可靠嗎?
點解印度唔上榜既?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]