• 瀏覽: 75,774
  • 回覆: 435
  • 追帖: 1
+12
引用:
原帖由 IPOMan 於 2021-12-8 01:14 PM 發表

"聖公會是有錢的教會,教友每月奉獻應該都唔少"

教會和 NGO 盤數係分開,唔好能亂吹。
話雖如此,但班高層若冇聖公會背景亦唔會有工做,有都唔會做高層,班高層又用人工奉獻教會,即係納稅人血汗錢捐教會,呢個就係西方邪惡運作,藉以壯大教會再毒害下一代。邪惡不斷在人間輪迴。

講左好能多遍
NGO 好多好有錢
行政費高 高層亦好能好能高人工
高到嚇死你 幾多錢去幫人???
所以n年前 什麼捐款助養什麼
我都唔會做
買/賣 旗個人覺得直頭有點硬膠行為

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-12-8 12:04 PM 發表
已完成改革檢討的一筆過撥款津助制度,成效有待觀望,業界及公眾亦不乏批評聲音,憂慮舊患依舊,包括社福機構高層「自肥」情況。《香港01》翻查列載於社署合逾80份非政府機構「最高三層職員薪酬檢討報告」,發現聖公會福利協會總幹事李正儀連續3年蟬聯「打工皇帝」寶座,雖然去年總人工跟隨港府「凍薪」,按年維持312萬元,但仍冠絕社褔界,且大幅拋離相若規模機構高層,更與社署助理署長薪酬水平睇齊。
此外,有關數據 ...
好多NGO根本就係攞黎搵錢
D錢大部份落曬行政費自己袋
政府應該要出手管,捉曬呢班人利用市民善心,中飽私曩而致富既騙子,人人得而誅之

26萬一個月?1其實係咪利益輸送。

唔知點解一面倒負面評語,但係政府都闊佬懶理

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-12-8 12:04 PM 發表
已完成改革檢討的一筆過撥款津助制度,成效有待觀望,業界及公眾亦不乏批評聲音,憂慮舊患依舊,包括社福機構高層「自肥」情況。《香港01》翻查列載於社署合逾80份非政府機構「最高三層職員薪酬檢討報告」,發現聖公會福利協會總幹事李正儀連續3年蟬聯「打工皇帝」寶座,雖然去年總人工跟隨港府「凍薪」,按年維持312萬元,但仍冠絕社褔界,且大幅拋離相若規模機構高層,更與社署助理署長薪酬水平睇齊。
此外,有關數據 ...
多謝各位教友🤭

你還還捐錢
俾喱啲牟利
邪惡軸心
機構?
停一停先
再想一想
不過唔阻你
傻傻的
繼續被欺騙
足你好運

捐錢啦喂

冇天理….

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-12-8 12:07 PM 發表
一早就知.

所以已經n年冇捐錢俾慈善機構.
真係唔需要捐俾D大慈善機構

自從知道班人人工咁高,已經無再捐嘞,仲要打正旗號慈善機構,收少啲人工都不知幫多幾多人啦

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2021-12-8 12:40 PM 發表

2019/2020 全年總營運支出 20億,

“政府資助一共達16億”  😫

市民,傳媒,政府有冇權干預D錢點用,D錢有冇幫助到香港市民,老哥你認為呢?
叫東張西望更進下清理下

引用:
原帖由 幸福人 於 2021-12-8 12:46 PM 發表
呢個世界,任何機構冇錢,都係不能運作的!至於係入面辦事既人,除了義工,都係需要人工嘅!對嗎?
冇人話唔需要人工但要合理

賣旗仲仆街,班高層根本嫌細數,賣旗同做數洗錢冇分別,最慘班家長及細路被人利用,仲以為幫到人。

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-12-8 12:12 PM 發表
照顧D老弱殘,其實真係好L辛苦架,袋多D都好正常嘅姐
自己吾肥
邊有D廚餘去幫弱勢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]